Lasten käytösongelmien tutkiminen etenee marraskuussa uuteen vaiheeseen Pohteen alueella
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella on vuodenvaihteesta lähtien ollut käynnissä DIGIPARENT-tutkimus, jossa tarkastellaan käytösongelmien ennaltaehkäisyä ja hoitoa digiavusteisen vanhempainohjauksen avulla. Erityisenä mielenkiinnon kohteena on, miten perheiden saama tuki vaikuttaa ihmisen biologiaan solutasolla. Tutkimukseen osallistuneiden perheiden lapsilta otetaan 5-vuotistarkastuksessa neuvolassa uusi poskisolunäyte ja tarvittaessa perheille tarjotaan Voimaperheet-hoito-ohjelmaa.
Pohjois-Pohjanmaalla asuville perheille postitetaan kyselylomake noin kuukautta ennen lapsen 4- ja 5-vuotissyntymäpäivää. Kyselyn avulla pyritään tunnistamaan varhaisia käytösongelmia, joita voivat olla esimerkiksi tottelemattomuus, uhmakkuus, kiukunpuuskat tai kovakouraisuus.
Osana Turun yliopiston DIGIPARENT-tutkimushanketta lapselta otetaan poskisolunäyte 4-vuotisneuvolatarkastuksen yhteydessä. Pohteen neuvoloissa otettuja näytteitä verrataan näytteisiin, jotka on otettu alueilla, joissa perheet ovat osallistuneet Voimaperheet-ohjelmaan.
Perheiden toivotaan osallistuvan tutkimukseen, jotta käytösongelmien hoidosta saataisiin lisää tietoa ja perheille tarjottavaa apua voitaisiin kehittää.
Voimaperheet-ohjelmaa tarjotaan nyt myös Pohjois-Pohjanmaalla
Tutkimus etenee marraskuussa 2024 uuteen vaiheeseen, kun tutkimukseen osallistuneiden perheiden lapsilta otetaan neuvolan 5-vuotistarkastuksessa uusintanäyte. Tutkimukseen osallistuneet 5-vuotiaiden perheet saavat postissa Solu seikkailee taas -vihkosen.
Tutkimukseen osallistuneille perheille, joissa lapsella on sekä neljä- että viisivuotiaana käytösongelmia, tarjotaan Voimaperheet-hoito-ohjelmaa.
Voimaperheet-ohjelmalla ennaltaehkäistään ja hoidetaan varhaislapsuuden käytösongelmia ja se on tällä hetkellä käytössä 12 muulla hyvinvointialueella Suomessa. Voimaperheet on 10 viikkoa kestävä ohjelma, jossa vanhempainohjausta annetaan digitaalisessa hoitoympäristössä verkon ja puhelimen välityksellä. Perhevalmentaja on yhteydessä vanhempaan viikoittain ja tukee perhettä hankalien vuorovaikutustilanteiden ja ongelmien läpikäymisessä ja ratkaisemisessa.
Yli puolet näytteistä kerätty
Tähän mennessä Pohjois-Pohjanmaalla on osallistunut tutkimukseen jo yli tuhat perhettä. Tutkimukseen voi osallistua, vaikka lapsella ei olisi käytösongelmia.
– Tavoitteena on, että alueellamme saataisiin kerättyä parituhatta näytettä. Perheet auttavat keräämään merkittävää tutkimustietoa ja vaikuttavat sote-palvelujen kehittämiseen, sanoo Pohteen perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueen toimialuejohtaja Leena Mämmi-Laukka.
Tutkimuksella pyritään edistämään lapsiperheiden hyvinvointia ja kehittämään vaikuttavaa, matalan kynnyksen hoitoa.
– Lapsen käytösongelmat voivat näkyä perheissä eri tavoin ja jäädä myös tunnistamatta. Varhainen tunnistaminen ja käytösongelmiin puuttuminen on tärkeää, koska siten voidaan ennaltaehkäistä perheen kuormittumista ja myöhempien ongelmien syntymistä, toteaa kehityspäällikkö Malin Kinnunen Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.
Voimaperheet on Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimuskokonaisuus, jossa kehitetään digitaalisia ohjelmia lasten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi. Voimaperheet-tutkimusta tehdään tällä hetkellä DIGIPARENT-tutkimushankkeessa, jota rahoittaa Euroopan tutkimusneuvosto (ERC).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena Mämmi-LaukkaToimialuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut, OYS Psykiatria
Puh:050 395 0339leena.mammi-laukka@pohde.fiMalin Kinnunenkehityspäällikkölastenpsykiatrian tutkimuskeskus, Turun yliopisto
Puh:040 686 4497malin.kinnunen@utu.fiLinkit
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
OYSin uudessa sairaalassa syntyi ensimmäinen vauva7.11.2024 08:36:50 EET | Tiedote
Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysosasto on aloittanut toimintansa uuden sairaalan A-rakennuksessa keskiviikkona 6. marraskuuta. Ensimmäinen uuden sairaalan puolella syntynyt vauva saapui maailmaan keskiviikkona hieman ennen puolta päivää.
Päivystykset ja synnytystoiminta siirtyneet uuden sairaalan tiloihin6.11.2024 14:24:48 EET | Tiedote
OYSin päivystykset ja synnytystoiminta ovat siirtyneet uuden sairaalan tiloihin. Asiakkaita muistutetaan hakeutumaan päivystyksellisissä asioissa B-talossa toimivaan yhteispäivystykseen tai lasten päivystykseen, ja synnyttämään tullessa A-talossa sijaitsevalle synnyttäjien vastaanotolle.
Aluehallitus käsitteli OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon tuottavuustoimia ja C-talon toteutussuunnitelmaa6.11.2024 09:47:07 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 5.11.2024 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus käsitteli OYS sairaalapalvelut ja ensihoito -toimialueen sopeuttamistoimia sekä C-talon toteuttamissuunnitelmaa.
Ruuhka kuljetuspalveluissa on hellittänyt Pohteella5.11.2024 16:08:30 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella ruuhka kuljetuspalvelujen asiakaspalvelussa on hellittänyt. Ruuhka koski vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua.
Mielenterveyden chat palvelee aiempaa laajemmalla alueella4.11.2024 12:54:49 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen mielenterveyden chat laajenee tänään 4.11.2024 palvelemaan myös Iin, Kuusamon, Pudasjärven, Utajärven, Vaalan ja Taivalkosken asukkaita. Mielenterveyden chatissa voi keskustella psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa, kun tarvitsee tukea mielenterveyden ongelmissa tai kriiseissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme