Tampereen ammattikorkeakoulu kehittää vetytalouden teknologioita energiamurroksen tarpeisiin
Vetytalouden painopiste on siirtynyt kokonaisvaltaiseen teollisuuden päästöjen vähentämiseen ja sektori-integraatioon, jossa vedyn rooli tullee olemaan keskeinen. Kiihtyvä energiamurros edellyttää muutoksia. Sektori-integraatio tarkoittaa sähkö-, kaukolämpö- ja kaasuverkkojen yhteispeliä. Tämän yhteispelin kehittyminen on yksi energiamurroksen tärkeimmistä edellytyksistä.

Energiamurroksen kokonaishallintaan vaikuttaa, miten lähitulevaisuuden voimakkaasti sähköistyvä energiajärjestelmä saadaan hallittua, kun valtaosa tuotannosta tulee olemaan vaihtelevaa ja sääriippuvaa.
Esimerkiksi tähän ongelmaan pureutuu Tampereen ammattikorkeakoulussa käynnistynyt VETY-tekno – Vetytalouden teknologiat sektori-integraatiossa -hanke ja siihen liittyvä investointihanke Vetytalouden teknologioiden investoinnit. Kohderyhmänä ovat vedyn tuotantoon, varastointiin, käyttöön ja jatkojalostukseen liittyvät pirkanmaalaiset pk-yritykset.
Investointihankkeessa toteutetaan alan yrityksiä tukevan TKI-työn mahdollistavan laitteiston hankinta, joka integroidaan osaksi liikuteltavaa hybridienergiajärjestelmää. Kehittämishankkeessa demonstroidaan mobiilin laboratorion avulla vetytalouden eri vaiheisiin liittyviä teknologisia haasteita. Haasteet ovat pääosin yrityslähtöisiä.
Pirkanmaan liitto myönsi Tampereen ammattikorkeakoulun VETY-tekno – Vetytalouden teknologiat sektori-integraatiossa -kehittämishankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta ja valtion rahoituksena 172 035 euroa. Hanketta varaudutaan rahoittamaan 76 152 eurolla vuosina 2026–2027, jos hanke etenee hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti. Kehittämishankkeen omarahoitusosuudesta (106 368 euroa) vastaa Tampereen ammattikorkeakoulu.
Vetytalouden teknologioiden investoinnit -hanke saa Euroopan aluekehitysrahastosta ja valtion rahoituksena 152 250 euroa. Investointihankkeen omarahoitusosuudesta (152 250 euroa) vastaa Tampereen ammattikorkeakoulu.
Vuoden 2027 helmikuun lopussa päättyvä hanke tukee Pirkanmaan maakuntaohjelmaa toteuttamalla ohjelman missioita "Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa” ja ”Pirkanmaalla asutaan ja liikutaan kestävästi”. Hanke edistää myös älykkään erikoistumisen sisältökärkeä: ”Vastuullisesti uudistuva teollisuus ja hallittu kestävyysmurros”.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tampereen ammattikorkeakoulu:
Yliopettaja Aki Korpela, p. 0406372840, aki.korpela@tuni.fi
Pirkanmaan liitto:
Erityisasiantuntija Tiina Harala, p. 050 594 4533, tiina.harala@pirkanmaa.fi
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.
www.pirkanmaa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto
Terveysalan yhteistyöllä ja innovaatioilla etsitään laatua ja vaikuttavuutta terveyspalveluihin21.3.2025 12:09:52 EET | Tiedote
Business Tampere Oy:n, Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen Digital Health 3 -hanke kehittää pk-yritysten tuotteita, teknologioita ja palveluja ja pilotoi ja kaupallistaa uusia teknologioita.
Pirkanmaan edunvalvontaryhmä: Kasvupanostukset Pirkanmaalle säteilevät kauaksi21.3.2025 12:01:15 EET | Tiedote
Pirkanmaan edunvalvontaryhmä esittää hallituksen puoliväliriiheen tavoitteita, joilla saataisiin kasvua laajalle alueelle. Ryhmän mukaan Suomen taloudellinen kasvu ja kilpailukyky edellyttävät investointeja koulutukseen, puolijohdealaan, puolustus- ja turvallisuussektoriin sekä liikenneinfraan.
Länsi-Suomen alueen edunvalvontaa tehostetaan uudella kansanedustajaverkostolla12.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Länsi-Suomi on avainasemassa Suomen sivistyksen turvaamisessa ja osaamisen tason nostamisessa, teollisuuden uudistamisessa ja kilpailukyvyn vahvistamisessa sekä turvallisuuden ja huoltovarmuuden varmistamisessa. Lännessä on myös hyvät edellytykset puolustus- ja kaksikäyttöteknologioiden osaamisverkoston kokoamiseen.
Liikennerahoituksen tulee pohjautua todelliseen tietoon18.2.2025 15:43:17 EET | Tiedote
Pirkanmaan liitto vaatii, että liikennesuoritteen roolia ja kasvunäkymiä on painotettava nykyistä enemmän, kun väylien rahoitusta kohdennetaan kansallisesti. Erityisesti Tampere–Kangasala–Orivesi-yhteysväli (Vt 9) on turvallisuudeltaan puutteellinen ja suorastaan vaarallinen. Maakunnan merkittävin huolenaihe on viimein saatava kuntoon.
Pirkanmaa sai neljä tulevaisuuspolkua vuoteen 204010.2.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Millainen maakuntamme on, jos kilpailu teknologiasta lisää blokkiutumista, turvallisuuttamme uhkaavat monenlaiset myrskyt, jos uudenlainen eliitti erkaantuu muista tai meidän on sopeuduttava rajuun ilmastokriisin? Näihin kysymyksiin vastaavan tulevaisuustarkastelun toteuttivat Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen kaupunki ja Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme