Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus: Tuuramäen tuuli- ja aurinkovoimahankkeen vaihtoehdoilla olisi merkittäviä vaikutuksia maakotkalle

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmän Tuuramäen tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Sen mukaan jatkosuunnittelussa on esitettävä toimenpiteitä, joilla merkittäviä ympäristövaikutuksia saadaan vähennettyä.

tuulivoimala
Yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän Ilmatar Virrat Oy:n suunnittelemasta Tuuramäen tuuli- ja aurinkovoimahankkeesta. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Ilmatar Virrat Oy suunnittelee Tuuramäen tuuli- ja aurinkovoimavoimahanketta Virtain kaupungin luoteisrajalle, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien välille. Hankkeen kokonaispinta-ala on noin 3 450 hehtaaria. Hankealueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan ja enintään 387 hehtaarin aurinkoenergian tuotantoalueiden rakentamista. Suunniteltujen tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 320 metriä.

Sähkönsiirto on suunniteltu liitettäväksi Fingrid Oyj:n suunnitteilla olevaan Kristiinankaupunki-Nokia voimajohtolinjan sähköasemiin. Liittämistä varten rakennetaan uusi noin 32–33 kilometriä pitkä 110 kV tai 400 kV ilmajohto. Sähköverkkoliityntä on ensisijaisesti suunniteltu toteutettavaksi yhteistyössä Ilmatar Lylyharju Oy:n Lylyharjun tuulivoimahankkeen kanssa.

Merkittäviä vaikutuksia ihmisten asumisviihtyvyydelle ja maakotkalle

Tuuramäen hankkeen lähialueen asuntojen asumisviihtyvyyteen kohdistuisi arvion mukaan kielteisiä vaikutuksia. Kokonaisuustarkastelun perusteella tuulivoimalat aiheuttaisivat suuria muutoksia maisemaan, valo-olosuhteisiin ja äänimaisemaan. Hankeen myötä alueen maisemakuva muuttuu, kun paikallinen metsätalousmaisema muuttuu voimaloiden rakentamisen myötä energiantuotannon maisemaksi. Yli 300 metriä korkeat voimalat näkyvät laajalle ja muodostavat näkyvän maisemaelementin. Maisemavaikutuksia aiheutuu myös pimeällä punaisista lentoestevaloista ja niiden välkkymisestä. Maisemavaikutukset ovat suuria etenkin kiinteistöiltä, joilta on näkymä järven yli hankealueen suuntaan. Arvioinnissa tunnistettiin kiinteistö, joka altistuisi yli kahdeksan tunnin vuotuiselle välkkeelle.

Yhteysviranomainen toteaa perustellussa päätelmässä, että maakotka-arvioinnin perusteella selostuksessa esitetyllä tuulivoimasijoittelulla ja voimalakorkeuksilla on sekä yksinään että yhdessä Vermassalon hankkeen kanssa merkittäviä haitallisia vaikutuksia maakotkaan. Vaikutukset kohdistuvat hankkeiden väliin jäävän kotkareviirin lisäksi Tuuramäen hankealueen pohjoisemmalle reviirille. Hankkeen molemmat vaihtoehdot ylittävät arvioidun törmäysriskin raja-arvot.

Tuuramäen ja Myyränkankaan hankkeiden kokoluokaltaan mittavimpien hankevaihtoehtojen toteutuessa melusta aiheutuvia yhteisvaikutuksia voi syntyä Kurjenkylän pohjoisosiin hankkeiden väliin jäävälle alueelle. Selostuksessa esitettyjen mallinnusten perusteella keskiäänitasoja ja pienitaajuisen yhteismelun ohjearvoja ei ylitetä, mutta yhteisvaikutusten arviointiin ja mallinnustulosten tulkintaan liittyy epävarmuuksia.

Hankekokonaisuus vaikuttaa alueen ekologiseen verkostoon erityisesti (VE1) osalta. 387 hehtaarin aurinkovoima-alue sijoittuu suunnitelmissa suurelta osin metsäiselle alueelle, joka muuttuu hankkeen myötä puuttomaksi ja mahdollisesti aidatuksi alueeksi. Lisäksi hankkeen lähiympäristöstä ja sähkönsiirtoreiteiltä on tiedossa paikallisia sekä ylimaakunnallisia, ekologisen verkoston kannalta merkittäviä alueita, johon hankekokonaisuudella on vaikutuksia.

Lisäksi yhteysviranomainen toteaa päätelmässään, että aurinkopaneelien alle jäisi viitasammakon lisääntymisalueita. Paneelien perustamista varten mahdollisesti toteutettavat pintavesienhallintatoimet aurinkopaneelikenttien kuivana pitämiseksi sekä huoltotiet voivat aiheuttaa viitasammakon lisääntymispaikkojen häviämistä. Vaikutukset lajiin olisivat selostuksessa esitettyä arviota todennäköisempiä.

Sähkönsiirron osalta yhteysviranomainen pitää tärkeänä, että samalle alueelle suunniteltujen hankkeiden sähkönsiirtoa suunnitellaan kokonaisuutena yhteistyössä lähialueen muiden hankkeiden kanssa. Tavoitteena tulee olla sähkösiirtokokonaisuus, joka on lyhyin ja vaikutuksiltaan vähäisin. Suunnittelussa on haettava optimoitua reittiä, jolla vähennetään alueiden pirstoutumista ja ympäristövaikutuksia.

Arviointiin liittyviä epävarmuuksia tulee selventää jatkosuunnittelussa

Perustellussa päätelmässä tuotiin esiin arviointiselostuksen epävarmuuksia ja puutteita erityisesti luontoselvityksiin liittyen. Yhteysviranomainen totesi, että muuttolintuselvityksen päivien määrä on suppea ottaen huomioon sekä ympäristöministeriön ohjeistukset tuulivoiman linnustovaikutusten arvioinnista ja etukäteen tiedossa olevat alueen merkittävät linnustokohteet. Lisäksi suden ydinreviiriselvitys oli selostusaineistossa puutteellinen.

Yhteysviranomainen huomautti, että selostuksessa maakotkaan kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa merkittävän törmäysvaikutuksen rajana käytettiin virheellisesti Suomen eteläpuoliskon osalta määriteltyä 0,08 törmäystä vuotta kohden. Tuulivoiman hankekohtaisessa arvioinnissa raja-arvona tulee soveltaa Metsähallituksen merkittävän riskin raja-arvoa, joka on 0,06 törmäystä vuotta kohden.

Arvioinnin yhteydessä toteutettiin Natura-arviointeja. Pirkanmaan ELY-keskus totesi, että Pirjatannevan ja Joutsenjärven osalta Natura-arviointien katsottiin sisältävän epävarmuuksia. Arviointien perusteella merkittäviä ympäristövaikutuksia Natura-alueisiin ei voida täysin poissulkea ja niitä tulee täydentää.

Melu- ja välkevaikutusten osalta hankkeen toiminta ei saa aiheuttaa sovellettavien raja-arvojen tai toimenpiderajojen ylityksiä niissä kohteissa, jotka voivat häiriintyä. Melun ja välkkeen osalta jatkosuunnittelussa on noudatettava varovaisuusperiaatetta.

Hankkeesta vastaavan Ilmatar Virrat Oy:n on huomioitava jatkosuunnittelussaan YVA-menettelyssä arvioidut ympäristövaikutukset ja yhteysviranomaisen perustellussa päätelmässä esiin nostamat seikat. Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee esittää toimenpiteitä, joilla esiin nousseita merkittäviä ympäristövaikutuksia saadaan vähennettyä.

Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä on luettavissa kokonaisuudessaan ympäristöhallinnon internetsivuilla: www.ymparisto.fi/TuuramaentuulijaaurinkovoimahankeYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankekehityspäällikkö Ilmatar Virrat Oy
Kirsi Kyllönen
kirsi.kyllonen(at)ilmatar.fi p. 040 151 1677

Projektipäällikkö FCG Finnish Consulting Group Oy
Antti Tilamaa
etunimi.sukunim(at)fcg.fi, p. 040 507 3432

Yhteysviranomainen Pirkanmaan ELY-keskus,
ylitarkastaja Marcus Nykopp
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, p. 0295 036 252

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pohjavesiolosuhteita selvitetään tarkemmin maatutkaluotauksin ja kairauksin neljällä Pirkanmaan pohjavesialueella24.10.2024 09:52:56 EEST | Tiedote

Oriveden Hirtolahden, Ruoveden Ruhalan ja Kirkkokankaan sekä Punkalaitumen Kennin pohjavesialueiden geologista rakennetta selvitetään loka-marraskuun aikana maatutkaluotauksin. Hirtolahden ja Ruhalan pohjavesialueilla tehdään myös maaperäkairauksia, jotka täydentävät maatutkaluotauksista saatavia tietoja. Tutkimuksen on tilannut Pirkanmaan ELY-keskus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye