Siirtojenhallinnan markkinan pilottihankkeesta uusi mahdollisuus joustokykyisille resursseille
Fingrid ja Helen Sähköverkko kehittävät yhdessä uutta markkinapaikkaa, joka mahdollistaa kaupankäynnin sähkön tuottajien ja kuluttajien joustavilla resursseilla sähköverkkojen siirtojenhallinnan tarpeisiin. Hanke on edennyt joustokaupankäyntiehtojen valmistelusta kohti kauppapaikkatoimittajan valintaa. Tavoitteena on aloittaa kaupankäynti vuoden 2025 alussa. Kaupankäynnin kohteena olevat tuotteet tarkentuvat loppuvuoden aikana.
Jouston tarve sähköjärjestelmässä
Sähköjärjestelmän tasapainottamiseksi tarvitaan joustoa eli tuotannon tai kulutuksen lisäämistä tai vähentämistä tarpeen mukaan, jotta sähköjärjestelmässä on aina yhtä paljon tuotantoa ja kulutusta. Sähköjärjestelmän tasapainottamisen lisäksi joustoa tarvitaan sähköverkon siirtojenhallintaan. Siirtojenhallinnalla tarkoitetaan kanta- tai jakeluverkkoyhtiön toimenpiteitä, joilla varmistetaan sähköverkon siirtojen pysyminen sallituissa rajoissa.
Fingridin ja Helen Sähköverkon hankkeessa kokeillaan uutta kanta- ja jakeluverkkoyhtiön yhteistä siirtojenhallinnan markkinapaikkaa. Fingridin tarkoituksena on hyödyntää siirtojenhallinnan markkinapaikkaa valtakunnan tason pullonkaulatilanteiden ratkaisemisessa osana muita siirtojenhallinnan keinoja. Helen Sähköverkko puolestaan hyödyntää uutta markkinapaikkaa paikallisiin jakeluverkkonsa alueen siirtojenhallinnan haasteisiin.
Fingrid käyttää sähköjärjestelmän tasapainottamiseen reservimarkkinoita eikä uusi pilotoitava siirtojenhallinnan markkinapaikka vaikuta reservimarkkinoiden toimintaan.
Tule mukaan siirtojenhallinnan markkinalle ja hyödynnä joustavat resurssisi
Suunnitteilla olevan uuden siirtojenhallinnan markkinapaikan tekniset vaatimukset tulevat olemaan merkittävästi väljemmät kuin reservimarkkinoilla. Siirtojenhallinnassa myös hitaammin, esimerkiksi muutamassa tunnissa, aktivoituvat resurssit ovat sähköjärjestelmälle hyödyllisiä. Fingridin tavoitteena on saada uudelle siirtojenhallinnan markkinapaikalle mukaan erityisesti sellaisia joustoon kykeneviä resursseja, jotka eivät kykene täyttämään reservimarkkinoiden teknisiä vaatimuksia.
Joustoa tarjoavat toimijat voivat tarjota uudella markkinapaikalla verkkoyhtiöille kulutuksensa tai tuotantonsa lisäämistä tai vähentämistä sopivina ajankohtina. Tarkoituksena on pilotoida sekä siirtojenhallinnan kapasiteetti- että energiatuotetta. Käytännössä siirtojenhallinnan markkinalla joustoon osallistuminen voi tarkoittaa esimerkiksi prosessilaitteen tai kiinteistön sähkönkulutuksen säätämistä, joko vähentämällä tai lisäämällä sähkön kulutusta tai esimerkiksi varavoimakoneen käynnistämistä. Markkinalle voi osallistua kaikkialta Suomesta ja pienempiä resursseja voi aggregoida suuremmiksi ryhmiksi. Joustoa tarjoavat toimijat perehdytetään siirtojenhallinnan markkinalla toimimiseen. Lisätietoja pilottihankkeesta on saatavilla liitteenä olevasta tietopaketista. Tavoitteena on aloittaa kaupankäynti siirtojenhallinnan markkinalla alkuvuodesta 2025.
Energiateollisuuden Sähkötutkimuspoolin järjestämä työpaja
Kutsumme siirtojenhallinnan markkinapaikasta kiinnostuneet joustoa tarjoavat toimijat osallistumaan Energiateollisuuden Sähkötutkimuspoolin järjestämään työpajaan, joka pidetään 29. lokakuuta 2024 Energiateollisuuden tiloissa Helsingissä ja etäyhteydellä Teamsin kautta. Tilaisuudessa kerromme hankkeen yksityiskohdista ja keskustelemme siirtojenhallinnan markkinapaikasta ja kaupankäynnistä. Tapahtumaan voi osallistua matalalla kynnyksellä, vaikkei olisikaan varmoja mahdollisuuksia osallistua markkinapaikalle. Pyydämme ilmoittautumaan työpajaan 23.10. mennessä lähettämällä sähköpostia Energiateollisuuden Tuukka Heikkilälle (etunimi.sukunimi@energia.fi).
Ilmoita kiinnostuksestasi Fingridille
Mikäli olet kiinnostunut jouston tarjoamisesta siirtojenhallinnan markkinalla, olethan yhteydessä Fingridiin ilmaistaksesi kiinnostuksesi ja kyvykkyytesi tarjota joustavia resursseja. Fingridin yhteyshenkilö on Suvi Peltoketo (etunimi.sukunimi@fingrid.fi).
Lisätietoja
Fingrid Oyj: Suvi Peltoketo, (etunimi.sukunimi@fingrid.fi), p. +358 30 395 5360
Helen Sähköverkko Oy: Dan Telén, (etunimi.sukunimi@helen.fi), p. +358 45 807 5404
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Fingridin talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Metsälä irtisanoutunut28.4.2025 13:55:00 EEST | Tiedote
Fingrid Oyj:n talous- ja rahoitusjohtaja, DI, MBA Jukka Metsälä on irtisanoutunut yhtiön palveluksesta. Hänen viimeinen työpäivänsä yhtiössä on 31.7.2025. Metsälä siirtyy Fingridistä CableCrew Oy:n toimitusjohtajaksi 1.8.2025 alkaen.
Fingrid’s CFO Jukka Metsälä has resigned28.4.2025 13:55:00 EEST | Press release
Fingrid Oyj’s Chief Financial Officer, M.Sc., MBA Jukka Metsälä has given notice that he will be stepping down from his role in the company. His last day on the job is 31 July 2025. Metsälä will become Managing Director of CableCrew Oy as of 1 August 2025.
Fingrid-konsernin johdon katsaus 1.1.−31.3.202528.4.2025 13:48:12 EEST | Tiedote
Fingrid noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuosiraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta johdon katsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista ja muuta kehitystä kuvaavia keskeisiä tietoja. Johdon katsauksessa esitetyt tiedot koskevat Fingrid-konsernin kehitystä tammi-maaliskuussa 2025 ja vastaavalla jaksolla 2024, ellei toisin ole mainittu. Tässä esitetyt luvut ovat laadittu kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Reporting Standards IFRS) mukaisesti. Johdon katsaus ei ole IAS 34 –standardin mukainen osavuosikatsaus. Luvut ovat tilintarkastamattomat. Fingridin kantaverkon siirtovarmuus oli korkea 100 (99,99991) prosenttia ja sähkön riittävyys oli hyvä. Lauhan talven vuoksi Suomen sähkön kulutus laski tammi-maaliskuussa 23,8 (24,6) terawattituntiin. Suomessa kulutetun sähkön päästöt alenivat. Yhtiö arvioi vuosien 2025–2028 bruttoinvestointien määrän olevan noin 1,7 miljardia euroa, josta on sidottu 623 miljo
Huolto- ja rakennustyöt vaikuttavat sähkön rajasiirtokapasiteettiin ja tuotannon enimmäismääriin länsirannikolla24.4.2025 12:53:11 EEST | Tiedote
Huolto- ja rakennustöistä aiheutuvat välttämättömät siirtokeskeytykset vaikuttavat tulevien kuukausien aikana Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisten sähkön rajasiirtoyhteyksien siirtokapasiteettiin sekä länsirannikon tuotantolaitosten suurimpiin sallittuihin tuotantomääriin. Keskeytysten aikana rakennetaan uutta sekä ylläpidetään nykyistä kantaverkkoa. Keskeytyksiä vaativat työt ajoitetaan pääosin kesäkaudelle, jotta niiden vaikutukset sähköjärjestelmään ja Fingridin asiakkaisiin ovat mahdollisimman vähäisiä.
Puoliväliriihen kirjaukset tunnistavat siirtoverkkojen merkityksen kasvun mahdollistajana24.4.2025 10:26:13 EEST | Tiedote
Suomen hallitus on puoliväliriihen neuvottelujen tuloksena päättänyt huolehtia kantaverkkoyhtiö Fingridin tarvittavasta investointikyvystä. Tavoitteena on laajentaa nykyistä investointiohjelmaa ja siten tukea uusien teollisten investointien sijoittumista Suomeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme