Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Invånarna kan nu ta ställning till ändringarna i välfärdsområdets servicenät

Dela

Ändringar föreslås i välfärdsområdets servicenät. Den bakomliggande orsaken till förslagen är dels behovet att minska verksamhetskostnaderna för att de ska motsvara den statliga finansieringen, dels behovet av att få personalen att räcka till. Konsekvenserna av de föreslagna ändringarna har bedömts. Tjänsterna ersätts med nya, lättare tjänster eller flyttas till nya adresser. Förändringsförslagen presenterades den 21 oktober för välfärdsområdesstyrelsen som tar beslut om dem den 25 november. Du kan nu besvara en enkät och ta ställning till förslagen.

Österbottens välfärdsområdes verksamhetskostnader är för tillfället högre än det belopp som välfärdsområdet får av staten. Välfärdsområdet måste få underskottet i ekonomin täckt före utgången av år 2026. Det här innebär att välfärdsområdets verksamhet måste utvecklas för att befolkningen ska kunna erbjudas de tjänster som den behöver billigare än tidigare. Samtidigt som välfärdsområdet vidtar sparåtgärder satsar det även på nya tjänster. 

I följande tabell kan du se hur besparingarna och satsningarna ska inriktas. Ändringarna i servicenätet är bara en liten del av helheten:

Åtgärdshelhet Inbesparingar 2025 Satsningar 2025
Förvaltning, stödtjänster och ledningsstrukturer 7 250 000 730 000
Hyresinbesparingar och effektivare utrymmesanvändning 10 429 258
Ändringar i verksamheten inom den specialiserade sjukvården och på de allmänmedicinska avdelningarna 8 181 700
Ändringar i primärvårdsservicen 1 550 000 1 815 000
Ändringar i socialvårdens boendeservice 5 311 503
Satsningar på hemvården 840 000
Övergång från köpta tjänster till egen verksamhet 4 524 900 3 775 000
Höjningar av klientavgifter i enlighet med förordningen 6 800 000
44 047 361 7 160 000

Merparten av besparingarna söks i de köpta tjänsterna, hyrorna, förvaltningen och den specialiserade sjukvården. De flesta av dessa ändringar kräver inga beslut av välfärdsområdesstyrelsen. I och med detta uppräknas de inte i den lista över ärenden som behandlas i välfärdsområdesstyrelsen.

I synnerhet i fråga om hyrorna önskar välfärdsområdet att hyresvärdarna ska sänka sina egna avkastningskrav och att hyrorna ska kunna sänkas.

Föreslagna ändringar i servicenätet

Här nedan räknar vi upp de föreslagna ändringarna i servicenätet. Noggrannare preciseringar och konsekvensbedömningar hittar du i välfärdsområdesstyrelsens mötesmaterial.

Förslagen är nu på utlåtande i de österbottniska kommunerna, och invånarna i regionen kan kommentera planerna via en enkät som är öppen 21.10–8.11.2024. Länken till enkäten hittar du i slutet av den här artikeln. Enkäten kan även besvaras till pappers på hälsostationer.

Välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige ska diskutera ändringarna den 14 november och välfärdsområdesstyrelsen tar beslut i ärendet den 25 november.

  • Kaskö välfärdsstation

Läkar- och skötarmottagningen flyttas till Närpes dit barnrådgivningen och munhälsovården redan har flyttat. Skolhälsovården fortsätter i Kaskö och en seniorrådgivning med tidsbokning öppnas.

Kaskö hälsostation har haft det svårt att rekrytera personal och Närpes hälsocentral är på ca 10 kilometers avstånd.

Inbesparing 137 000 euro

  • Lillkyro välfärdsstation (Vasa)

Läkar- och skötarmottagningen flyttas till Laihela och invånarna kan i fortsättningen välja om de vill uträtta sina ärenden i Laihela eller i Vasa centrum. Barnrådgivningen, munhälsovården och seniorrådgivningen samt hemvården fortsätter i Lillkyro. Tjänsterna i Laihela stärks.

Inbesparing 410 000 euro

  • Vörå välfärdsstation

Läkar- och skötarmottagningen flyttas till Oravais. Utrymmena på Vörå hälsostation är längre inte användbara på grund av problem i inomhusluften. Barn- och mödrarådgivningen och seniorrådgivningen fortsätter i Vörå, men behöver nya utrymmen.

Inbesparing 100 000 euro

  • Vårdmaterialutdelningen

Vårdmaterialutdelningen har all annanstans förutom i Jakobstad redan övergått till en service där klienternas vårdmaterial skickas till Postens närmaste utlämningsställe. Större partier skickas direkt hem till klienterna. I och med ändringen stängs även utdelningsstället i Jakobstad och vårdmaterial hämtas sedan i hela området från Postens utlämningsställen.

  • Öppettiderna på jouren i Jakobstad

Primärvårdsjouren i Jakobstad är i fortsättningen öppen kl. 7(8)–22. Samtidigt startar det mobila sjukhuset en nattverksamhet.

Nattetid har jouren få besök och merparten av dem kunde skötas under andra tider av dygnet. Merparten av de kunder som anländer med ambulans kunde skötas med hjälp av det mobila sjukhusets service. I akuta sjukdomsfall har ambulansens personal den bästa förutsättningen att ge akut vård och transportera patienter till centralsjukhus.

Andra allmänmedicinska avdelningar har ingen läkare på plats nattetid.

Inbesparing ca 700 000 euro

  • Röntgen finns i fortsättningen på tre verksamhetsställen

Röntgen har i fortsättningen tre verksamhetsställen: i Jakobstad, Vasa och Närpes. Röntgenutrustningen är dyr och den närvarande utrustningen används inte tillräckligt för att verksamheten skulle vara lönsam. Det råder en brist på röntgenskötare. Tre av de nuvarande röntgenapparaterna som omedelbart måste förnyas finns på de enheter som nu föreslås stängas.

Direkt inbesparing ca 500 000 euro, samtidigt som de investeringar som undviks uppgår till 500 000 euro

  • Vörå och Kristinestad vårdavdelningar

Ursprungligen föreslog man att Marielund serviceboende med heldygnsomsorg i Vörå skulle stängas. Därefter meddelade Regionförvaltningsverket att 8 klientrum på Tallmo vårdcenter i Vörå var för små. Det här minskar platsantalet i Vörå, varför verksamheten vid Marielund fortsätter. Istället stängs vårdavdelningen där man för närvarande vårdar människor som väntar på en plats för heldygnsomsorg, merparten av dessa är Vasabor och Korsholmsbor.

De tjänster som köps av Bottenhavets hälsa vid vårdavdelningen i Kristinestad avslutas.

I och med ändringarna satsar man på hemsjukhuset och det mobila sjukhuset för att stöda hemmaboende och den vård som ges hem.

Inbesparing totalt ca 3,9 miljoner euro.

  • Ändringar inom hem- och boendeservice
  • Norra området
    • Purmohemmet stängs (21 platser) och köpta platser minskas (18 platser).
  • Mellersta området
    • 8 rum på Tallmo vårdcenter stängs. Regionförvaltningsverket har förbjudit att använda dem, eftersom de är för små för heldygnsomsorg.
    • Solhörnan ändras till gemenskapsboende (30 platser)
    • Kastusgården registreras som gemenskapsboende (12 platser)
    • Köpta platser minskas (21 platser)
  • Södra området
    • Pörtehemmet stängs (17 platser)
    • Mariehemmet stängs (17 platser)
    • Följande enheter registreras som gemenskapsboenden: Bostället (42 platser), Solgärdet (12 platser) och Åldersro (7 platser)
    • Hyresavtalen med Buketten och Pörtom servicecenter avslutas. Dessa kan om kommunen så önskar fungera som seniorboenden

Inbesparingar på årsnivå: ca 6,4 miljoner euro

Med följande föreslagna ändringar strävar man efter att förbättra serviceutrymmena eller klienternas servicenivå:

  • Kortvarig omsorg för barn (funktionshinderservicen)

Det boende som tillhandahålls för barn med heldygnsomsorg flyttas från Bennäs till lokaliteterna på Spireavägen i Jakobstad. Kottens hyreslokaler i Bennäs sägs upp.

Genom att ordna verksamheten på annat sätt rationaliseras användningen av utrymmena och personalen. Samtidigt ökar antalet boendeplatser för heldygnsomsorg med en plats och antalet platser för kortvarigt boende med två platser.

Ändringen förbättrar tillgången till tjänster som tillhandahålls för barn med funktionsnedsättning och minskar behovet av köptjänster.

  • Flytt av boendeenhet (funktionshinderservicen)

Enligt förslaget ska gruppboendet på boendeenheten Parkhemmet flytta in i den flygel som står tom på boendeenheten Sjöliljan på Backbrunnsvägen i början av år 2025.

Genom den här ändringen får äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning tillgång till utrymmen som uppfyller kraven som numera ställs på boende. Utrymmena gör det möjligt att assistera klienten och tillåter användning av hjälpmedel. Klienternas möjligheter att exempelvis röra på sig utomhus blir bättre.

  • Utveckling av verksamheten vid Pixnekliniken

För närvarande kan Österbottens välfärdsområde inte erbjuda institutionsbaserad rehabilitering för finskspråkiga klienter i egen regi. Pixnekliniken i Malax är en svenskspråkig enhet. Motsvarande tjänster köps för finskspråkiga klienter annanstans i Finland. Pixnekliniken har för närvarande lediga vårdplatser dit man endast kan ta in svenskspråkiga klienter. Nu vill man utveckla verksamheten så att enheten blir tvåspråkig och kan vårda både svensk- och finskspråkiga klienter.

Svara på enkäten och ta ställning till ändringarna i servicenätet här

Enkäten är öppen 21.10–8.11.2024. Den kan besvaras även till pappers på hälsostationer.

Kontakter

Anne Salovaara-Kerovälfärdsområdesstyrelsens ordförande

Tel:044 060 2660

Kommunikationsenheten - Viestintäyksikkö

Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

kommunikation@ovph.fi

Dokument

Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye