Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n selvitys: Hallintoedustuksesta huolimatta työntekijät ovat usein ulkokehällä yrityksen päätöksenteossa

Jaa

Työntekijöiden hallintoedustuksen vähäinen käyttö yllätti SAK:n selvityksessä. Hallintoedustuksesta huolimatta työntekijät ovat usein ulkona yrityksen päätöksenteosta. Heitä voidaan jopa käyttää johdon kumileimasimina.

Yli 150 henkeä työllistävien yritysten luottamushenkilöistä vain joka toinen (50 %) kertoo, että työpaikalla on käytössä henkilöstön hallintoedustus. Niistä luottamushenkilöistä, joiden työpaikalla on hallintoedustus, melkein puolet (48 %) arvioi, etteivät henkilöstön hallintoedustajien vaikutusmahdollisuudet yrityksen päätöksiin ole riittävät, korostaa SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.  

Työpaikoilla, joissa on henkilöstön hallintoedustus, joka neljäs luottamushenkilö (24 %) allekirjoittaa väitteen, että henkilöstön edustajaa käytetään yrityksen hallinnossa johdon kumileimasimena. Toisaalta hieman suurempi osuus (26 %) on tästä väitteestä eri mieltä.  

- Työpaikkojen käytännöt vaihtelevat merkittävästi, eikä laki nykymuodossa takaa henkilöstön kuulluksi tulemista. Kumileimasimen rooli on työntekijäedustuksen väärinkäyttämistä,  

Antila näkee työntekijäedustuksessa myös mahdollisuuksia. Paikoin heikoista vaikutusmahdollisuuksista huolimatta hieman yli puolet (55 %) luottamushenkilöistä kertoo, että henkilöstön hallintoedustus parantaa työntekijöiden näkemysten välittymistä johdon tietoon.  

- Hallintoedustuksesta voi siis olla enemmän hyötyä kuin haittaa, riippuen kuinka se toteutetaan. Nykyisin tässä on pallo työnantajilla. Olisiko mahdollista vahvistaa henkilöstöedustajien roolia hallintoedustuksessa? 

Luottamushenkilöistä joka neljäs (24 %) kertoo, että henkilöstön hallintoedustaja on allekirjoittanut salassapitosopimuksen johdon aloitteesta. Avovastausten perusteella salassapitosopimukset voivat estää sen, että henkilöstön hallintoedustaja voi keskustella hallintoedustuksessa käsitellyistä asioista edustamiensa työntekijöiden kanssa.  

Tämä on ongelma, mikäli salassapitovelvollisuuden piiriin sisällytetään asioita, jotka eivät siihen välttämättä kuulu, toteaa Antila. 

Menestyäkseen työpaikat tarvitsevat henkilöstöltä uusia ideoita työskentelyyn, tuotteisiin tai palveluihin. Jotta ideoita voi syntyä, tarvitaan molemminpuolista luottamusta. Sitä osoittaa työntekijöiden sekä heidän edustajiensa arvostaminen esimerkiksi henkilöstöedustajien roolia painottamalla. 

 Tiedot kerättiin SAK:n luottamushenkilöpaneelissa (n=1010) lokakuussa 2024. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye