Understöd för miljöbranschen kan sökas hos NTM-centralen i Nyland
Nästa års prövningsbaserade statsunderstöd inom miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområden, kan nu sökas från NTM-centralen i Nyland. NTM-centralen beviljar understöd inom ramen för de anslag som anvisats av ministerierna.
Understödsansökningar som gäller restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden och närnaturområden, vård av byggnadsarvet, miljövård i skärgården, utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden, genomförande av vatten- och havsvårdsåtgärder samt användning av vattendrag och hantering av översvämningsrisker i Nyland skickas till NTM-centralen i Nyland.
För fiskeriekonomiskt underhåll som ska genomföras i Nyland kan du ansöka om understöd från NTM-centralen i Egentliga Finland. För projekt inom miljöuppfostran och miljöupplysning, som ska genomföras i Nyland, kan du ansöka om understöd från NTM-centralen i Mellersta Finland.
Ansökningstiden för understöd är 22.10–2.12.2024. Ansökningstiden går ut 2.12.2024 kl. 16:15.
Understöd från programmet Finland i rörelse för restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden
Statsunderstöd beviljas för restaurering och utveckling av närrekreationsområden och närnaturområden i Finlands kommuner samt för förbättring av tjänsterna. Sökande kan vara kommuner och samkommuner.
Det huvudsakliga målet med understödet är att öka befolkningens rörlighet (fysiska aktivitet) i närnaturen genom att skapa högklassiga och lättillgängliga närrekreationsområden. Målet uppnås genom att restaurera och utveckla kommunernas befintliga rekreationsområden samt deras rutter, strukturer och tjänster, eller genom att skapa servicestrukturer och rutter på nya områden samt förbättra tillgängligheten. Understöd beviljas dock inte för byggande eller förnyande av belysning. Anskaffningen av utrustning för utomhusgym kan understödas om den placeras i anslutning till motionsplatser i naturen.
Vård av byggnadsarvet
För vård av byggnadsarvet kan understöd beviljas för underhåll av kulturhistoriskt betydelsefulla byggnader. Bidrag kan även beviljas för övriga aktiviteter som befrämjar underhåll, skydd och förbättring. Arbetet ska utföras med användning av arbetsmetoder som var typiska för den tidpunkt när byggnaden uppfördes och med traditionella byggmaterial som är lämpliga för byggnaden. Understöd kan sökas av privata ägare av byggnader, samfund som främjar vård av byggnadsarvet, kommuner och samkommuner.
Miljövård i skärgården
Understöd kan beviljas kommuner eller kommuninvånare för projekt i anslutning till skydd av vilda djur och växter eller landskap i skärgården. Även föreningar eller stiftelser vars mål är att främja naturskyddet eller miljövården kan ansöka om understöd. Miljövårdsunderstöd för skärgården kan också beviljas för sådana åtgärder där man iståndsätter byggnader och konstruktioner som hör till skärgårdslandskapet och upprätthållandet av skärgårdslivet, såsom bryggor, båthus och bodar. Understöd har inte beviljats för muddring.
I Nyland omfattas de öar som saknar fast vägförbindelse till Esbo, Helsingfors, Ingå, Kyrkslätt, Lovisa, Borgå, Raseborg och Sibbo av understöd för miljövård i skärgården.
Till understödsområdet hör dessutom följande områden till vilka det finns en fast vägförbindelse:
- Sommaröarna (Esbo)
- Sandhamn (Helsingfors)
- Storramsjö, Hirdal, Barö, Räfsö, Degerö och Sävö (Ingå)
- Porkala udd (Kyrkslätt) Sarvsalö, Kabböle, Isnäs, Tjuvö, Strömsland, Vahterpää och Gäddbergsö (Lovisa)
- Emsalö, Vessölandet, Tirmo och Fagersta (Borgå)
- Bromarv, Trollshovda, Lindö, Svedja, Öby, Odensö, Norrby och Båsa (Raseborg)
- Kitö och Löparö (Sibbo)
Utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden
Med skyddsplaner för grundvattenområden främjar man uppnåendet av en god status i grundvattnen och skyddsåtgärder för grundvattnen. Det centrala målet med skyddsplanen är att identifiera riskerna som mänsklig verksamhet medför för grundvattnet samt att förebygga att grundvattnets kvalitet försämras och att trygga grundvattnets kemiska och kvantitativa status i området. Utarbetandet och uppdateringen av skyddsplanen bör i synnerhet riktas till områden som inom vattenvården fastställts som riskgrundvattenområden. Understöd beviljas kommunerna för utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden och för uppdatering av planerna.
Genomförande av åtgärder för vatten- och havsvård
Understöden för genomförande av vatten- och havsvårdsåtgärder är avsedda för projekt som främjar genomförandet av vattenvården, uppnåendet och upprätthållandet av en god status i vattnen. Projekt som förbättrar vattnens status i vattendrag och avrinningsområden enligt regionala vattenvårdsplaner och åtgärdsprogram för vattenvården prioriteras. Understöd kan beviljas för projekt där målvattendrag har sämre än god status eller där bevarandet av statusen är utsatt för en risk.
Målet med en god status kan förutsätta att extern belastning minskas i sjö-, älv-, kust- eller småvattenobjekt samt återställande av vattendrag. I projektet kan ingå vattenskyddslösningar både i vattendrag och avrinningsområden, som håller kvar vatten i avrinningsområdet, avlägsnar näringsämnen från vattendrag, minskar belastningen på vattendraget och ökar den biologiska mångfalden. Genom projekten eftersträvas långvariga konsekvenser för vattnens status, och för att säkerställa detta vill man stöda större projekthelheter och samarbete mellan flera aktörer. Det är önskvärt att projekten utnyttjar regionala expertnätverk och att de kan stödas som en del av genomförandet av konkreta åtgärder.
NTM-centralen i Nyland anser att det är till fördel för understödsansökan om projektets åtgärder är förenliga med restaureringsplanen för vattendraget. I restaureringsplanen bör man påvisa hur till exempel slåtter av vattenväxter borde göras för att slåttern ska vara till nytta för att förbättra vattenkvaliteten. Det är av stor betydelse att, med provfiskeresultat, påvisa behovet av reduktionsfiske av karpfiskar. Målet med reduktionsfisket bör vara att förbättra vattenkvaliteten eller att upprätthålla en god vattenkvalitet. Understöd kan också beviljas för utarbetande av en restaureringsplan för vattendrag och för utredningar som görs för detta ändamål.
Understödet kan inte användas för åkerspridning av jordförbättringsmedel på åkrar och för åtgärder för vilka det finns annan offentlig finansiering.
För att beviljas understöd ska sökanden i allmänhet vara en registrerad förening, ett vattenområdes delägarlag, ett fiskeriområde, en sammanslutning enligt vattenlagen, en kommun eller ett företag. Om understödet som beviljas används för att stöda ekonomisk verksamhet, iakttas EU:s regler för statsbidrag, såsom föreskrivs i 2a och 2b § i statsrådets förordning 714/2015.
Vattenhushållning och hållbar användning av vattennaturresurserna
Understöden för genomförande av åtgärder i vattendrag är avsedda för projekt för hållbar vattenhushållning och hållbar användning av vattennaturresurser. Understöd kan beviljas för projekt för översvämningsskydd och andra projekt som förbättrar användningen av och statusen i vattendragen och -miljön, samt beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen. Dessutom kan understöd beviljas för utvecklings- och investeringsprojekt som främjar en hållbar användning av vattennaturresurserna.
Stöd kan beviljas för åtgärder som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljö för vattendragsåtgärder enligt planlagd hantering av översvämningsrisker, minskning av andra vattenekonomiska risker och olägenheter samt för främjande av mångsidig användning och skötsel av vattendrag. Stöd kan också beviljas för deltagande i gemensamma dikningsprojekt till en sökande som inte kan få strukturstöd för jordbruket.
Som projekt som främjar ett hållbart nyttjande av vattennaturresurserna beviljas stöd till projekt som främjar försöks-, investerings- och exportverksamhet inom vattenhushållningssektorn samt innovativa offentliga upphandlingar och verksamhetsmodeller i anslutning till dem.
Understödet kan sökas till exempel av en registrerad förening, en sammanslutning enligt vattenlagen eller en kommun. Om understödet som beviljas används för att stöda ekonomisk verksamhet, iakttas EU:s regler för statsbidrag, såsom föreskrivs i 2a och 2b § i statsrådets förordning 714/2015.
Fiskeriekonomiska iståndsättningar
Vid fiskeriekonomiska iståndsättningar kan understöd också beviljas till projekt vars mål är att främja fiskens vandring, fiskebeståndens naturliga förökning eller förbättra möjligheterna till hållbart fiske. Projekten ska särskilt sträva efter att stärka de utrotningshotade fiskbeståndens livskraft. Projekt som understöds kan vara till exempel restaurering av fiskens förökningsområden, byggande av fiskvägar och tryggande av vandringsfiskars naturliga livscykel. Vattendragsobjekt som nämns i fiskeriekonomiska restaureringsprogram eller i åtgärdsprogram för vattenvården i Nyland i bilaga 2 (2022–2027) prioriteras. Bekanta dig också med NOUSU finansieringen via länken.
Ansökan om och beviljande av understöd
Understöd ska sökas innan projektets åtgärder inleds. Ansökningarna skickas senast 2.12.2024 i första hand elektroniskt via regionförvaltningens e-tjänst.
I e-tjänsten används stark autentisering. Organisationer som utnyttjar suomi.fi-fullmakter ska använda fullmaktsärendet "Ansökan om statsunderstöd för sysselsättning, miljö, näringsverksamhet och trafik". Mer information om fullmakter: www.suomi.fi/fullmakter
Ansökningar om genomförande av vatten- och havsvårdsåtgärder, användning av vattendrag och hantering av översvämningsrisker samt fiskerihushållningen som lämnats in efter utsatt tid kan beaktas inom ramarna för anslagen.
Vid beviljandet av understöd efterföljs principerna och metoderna i stadsunderstödslagen (668/2001). I fråga om projekt som gäller restaurering av vatten iakttas också statsrådets förordning om understöd för projekt som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljön (714/2015).
Ansökningsblanketter och anvisningar av NTM-centralen och i webbtjänsten
I Nyland får man ansökningsblanketter och närmare uppgifter om förutsättningarna för beviljande av understöd av NTM-centralen i Nyland. Ansökningsblanketter och anvisningar för prövningsbaserade statsunderstöd – även fiskeriekonomiska restaureringar – finns också på NTM-centralernas webbplats
https://www.ely-keskus.fi/rahoitus-ja-avustukset-ymparistovastuualue
Mer information om understöd för fiskeriekonomiskt underhåll finns att få hos NTM-centralen i Egentliga Finland. Mer information om projektunderstöd för miljöfostran och -upplysning finns att få från NTM-centralen i Mellersta Finland.
Via sidan Finansiering och understöd kan man bekanta sig med både understöden för olika understödstyper och den nationella fiskvägsstrategin i anslutning till dem, statsrådets förordning 714/2015 och åtgärdsprogrammet för vattenvården i Nyland.
Mer information om understöd för restaurering av kommunernas närrekreationsområden: Understöd från programmet Finland i rörelse för restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden - NTM-centralen
Understöd kan också beviljas för sådana projekt för främjande av strukturförändringar inom vattentjänsterna och utveckling av det regionala samarbetet som förbättrar vattentjänsterna och deras beredskap. Ansökan om understöd är nationellt centraliserad till NTM-centralen i Södra Savolax, som informerar separat om det: https://www.ely-keskus.fi/avustukset-vesisto-ja-kalataloushankkeisiin
Idag öppnas också följande riksomfattande centraliserade understödsansökan, om vilken NTM-centralen i Mellersta Finland informerar separat:
https://www.ely-keskus.fi/avustukset-ymparistokasvatus
Kungörelse om behovsprövade statsunderstöd som söks hos NTM-centralerna (NTM-centralen i Nyland) https://www.ely-keskus.fi/sv/ymparisto-valtakunnalliset
Kontakter
Kontaktpersonernas e-postadresser: fornamn.efternamn(at)ely-keskus.fi
• Vård av byggnadsarvet: överinspektör Henrik Wager, 0295 021 473
• Miljövård i skärgården: överinspektör Henrik Wager, 0295 021 473
• Utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden: geolog Heini Loikkanen, 0295 021 229
• Förebyggande av skador orsakade av fridlysta fåglar: överinspektör Tommi Hautala, +358 50 396 4650
• Genomförande av åtgärder för vatten- och havsvård: specialforskare Pasi Lempinen, 0295 021 425
• Användning av vattendrag och hantering av översvämningsrisker: specialplanerare Harri Aulaskari, 0295 021 375 och specialforskare Pasi Lempinen, 0295 021 425
• Restaureringar av fiskerihushållningen: ledande fiskeriexpert Mikko Koivurinta, 0295 021 080
• Restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden: överinspektör Sofia Lardot, lahivirkistysaluetuki@ely-keskus.fi, 0295 021 173
Bilder
Länkar
NTM-centralerna är statliga myndigheter
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Andra språk
Följ Uudenmaan ELY-keskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus
Mästartunneln på Ring I i Esbo stängs för trafik 26.–29.11. och 11.–13.12. kl 00.00–04.3021.11.2024 12:02:00 EET | Pressmeddelande
Tunnelrören i Mästartunneln på Ring I i Alberga i Esbo stängs för underhållsarbeten. Båda stängningarna handlar om projektet för att renovera tunnelns elektroniska körfältsskyltar.
Espoon Kehä I:n Mestarintunneli suljetaan liikenteeltä 26.–29.11.2024 ja 11.–13.12.2024 klo 00:00–04:3021.11.2024 12:02:00 EET | Tiedote
Kehä I:llä Espoon Leppävaarassa sijaitsevan Mestarintunnelin tunneliputket suljetaan huoltotöitä varten. Molemmat sulut liittyvät tunnelin sähköisten kaistaopasteiden uusimishankkeeseen.
Gång- och cykelleden på landsväg 140 mellan Skjutsvägen i Håkansböle i Vanda och Sibbovägen i Nissbacka har reparerats13.11.2024 14:09:00 EET | Pressmeddelande
Breddningen och förbättringen av gång- och cykelleden på Lahtisvägen (lv140) på avsnittet mellan Skjutsvägen i Håkansböle i Vanda och Sibbovägen i Nissbacka (Lv 152) har slutförts. Denna nästan 8 kilometer långa sträcka ligger i både Vanda och Sibbo. Projektet genomfördes gemensamt av NTM-centralen, Sibbo kommun, Vanda stad och Fintraffic Tie Oy.
Maantien 140 jalankulku- ja pyöräilyväylä kunnostettiin Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien välillä13.11.2024 14:09:00 EET | Tiedote
Lahdentien (mt 140) jalankulku- ja pyöräilyväylän leventäminen ja parantaminen Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien (Mt 152) välisellä osuudella on valmistunut. Tämä lähes 8 kilometrin mittainen osuus sijaitsee sekä Vantaan että Sipoon alueella. Hanke toteutettiin yhdessä ELY-keskuksen, Sipoon kunnan, Vantaan kaupungin ja Fintraffic Tie Oy:n kesken.
Fiskars tunnel i Raseborg stängs delvis för reparationer8.11.2024 09:16:00 EET | Pressmeddelande
Under reparationsarbetet stängs ett körfält i tunneln på Fiskarsvägen (lv 104) och trafiken dirigeras med trafikljus.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum