Tekoälyä hyödyntävä Serendip-peli opettaa kestävyydestä
Innovatiivinen peli soveltuu sekä korkeakouluopetukseen että henkilöstökoulutukseksi.
Helsingin yliopisto on kehittänyt uudenlaisen kestävyyspelin, Serendipin. Sen maailmassa opiskelijat pääsevät seikkailemaan vaikuttavissa virtuaalisissa maisemissa ja samalla oppimaan kestävyydestä.
Ensimmäisessä jaksossa opiskelijat perehtyvät muun muassa metsätalouteen, metsäekologiaan ja alkuperäiskansakysymyksiin. Myöhemmin tulossa olevat jaksot käsittelevät merta, autiomaata ja sademetsää.
– Opiskelijat tutustuvat kestävyyskysymyksiin monen eri tieteenalan näkökulmasta ja tekevät tehtäviä tarinallisten tekoälyhahmojen kanssa. He opettelevat tunnistamaan ja yhdistelemään kestävyyteen vaikuttavia asioita sekä tekevät arvoihinsa perustuvan tulevaisuuden vision yhdessä tekoälyn kanssa. Samalla he pääsevät harjoittelemaan kestävyyden avaintaitoja kuten systeemiajattelua, hankkeesta vastaava Ulla Hemminki-Reijonen kertoo.
Jokainen pelissä esiintyvä hahmo on tarkkaan mietitty pedagogisesti ja tehty mahdollisimman realistiseksi. Hemminki-Reijonen kertoo, että esimerkiksi metsänomistajan hahmoa on rakennettu yhdessä metsätieteen tutkijoiden kanssa, jotta hahmon esittämät huolet ja asiat yleensäkin olisivat ajantasaisia ja totuudenmukaisia.
Korkeakouluopetuksen lisäksi peli sopii hyvin esimerkiksi henkilöstökoulutukseksi, kun halutaan saada ajantasaista tutkimusperustaista tietoa kestävyyshaasteista ja tarjota henkilöstölle omakohtaisia kokemuksia tekoälyn kanssa opiskelusta ja työskentelystä. Serendip aukeaa Helsingin yliopiston opiskelijoiden käyttöön vaiheittain syksyllä 2024.
Serendip on saanut tunnustusta kansainvälisissä kilpailuissa
Kestävyyspeli on jo herättänyt paljon kiinnostusta, myös kansainvälisesti. Huhtikuussa 2024 Serendip kisasi finalistina voitosta yhdessä Euroopan suurimmista XR-kilpailuista sarjassa XR for a cause. Aiemmin peli on ollut valittu finalistiksi pohjoismaisessa vuoden parhaan XR-sovellusprototyypin kilpailussa sekä globaalissa Hamar UNESCO City of Media Awards -kategoriassa.
Serendip on finalistina myös AI Finlandin ja Business Finlandin AI-gaalassa parhaan luovan tekoälytoteutuksen sarjassa. Joulukuussa Serendip kisaa QS Reimagine Education Awards -kilpailun finaalissa Lontoossa parhaan generatiivisen tekoälyn opetussovelluksen tittelistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ulla Hemminki-Reijonen, ulla.hemminki-reijonen@helsinki.fi, 050 3039311
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto haluaa olla yksi Pohjoismaiden johtavista tiede- ja tutkimusinnovaatioiden tekijöistä. Yliopisto kaupallistaa syntyneitä innovaatioita aktiivisesti ja rakentaa vahvoja kumppanuuksia yritysten kanssa eri tutkimusaloilla. Lisäksi yliopisto kehittää opiskelijoiden yrittäjyys- ja työelämätaitoja.
Innovaatiotoiminta vahvistaa tutkimuksen yhteiskunnallista ja taloudellista vaikuttavuutta Suomen ja maailman hyväksi. Kaiken tekemisen perustana on yliopistossa tehty huippututkimus ja opetus.
Helsingin yliopistossa on vahvaa innovaatio-osaamista esimerkiksi elämäntieteissä sekä kestävyyteen, ruokaan ja tekoälyyn liittyvässä tutkimuksessa, mutta myös yhteiskunta- ja humanistisissa tieteissä. Yliopiston tutkimukseen perustuvia spinout-yrityksiä on vuosien 2015–2024 aikana perustettu noin 25 ja hautomotoiminnasta on parissa vuodessa ponnistanut yli 75 yritystä. Lisäksi yliopistolla on yli 240 yhteistyöprojektia yritysten kanssa joka vuosi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lintujen talviruokintapaikkojen määrät vähenevät20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan entistä harvempi suomalainen ruokkii lintuja. Suurimmat syyt ruokinnan vähenemiseen ovat havainnot rotista ja taloyhtiöiden tiukentuneet säännöt. Yksittäisillä ruokintapaikoilla linnuille tarjotaan kuitenkin entistä enemmän ja monipuolisempaa ruokaa.
Psykiatrisen diagnoosin synty potilaan ja ammattilaisen välillä tehtävä näkyvämmäksi19.11.2024 11:33:33 EET | Tiedote
Usein menettely psykiatristen häiriöiden antamisen taustalta häivytetään, vaikka käsitys persoonallisuushäiriön diagnoosista rakentuu potilaan ja ammattilaisen välisessä vuorovaikutuksessa.
Nuorten psykoottistyyppiset oireet kytkeytyvät masennukseen ja itsetuhoisuuteen15.11.2024 09:35:39 EET | Tiedote
Psykoottistyyppiset oireet, kuten epäluuloisuus ja epätavalliset ajatukset, ovat yleisiä nuorilla, jotka lähetetään nuorisopsykiatriseen hoitoon, ja ne liittyvät usein masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Tutkijat korostavat niiden systemaattisen arvioinnin tärkeyttä osana nuorten hoitoa.
Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote
McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.
Vetäytyneet nuoret rakentavat identiteettinsä kärsimyksen perustalle14.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vetäytyneiden nuorten miesten minuus erottuu muista psyykkisten ja sosiaalisten puutteiden ja fatalistisen uhriuden kautta. Kärsimys on samalla nuorten keino torjua yksilönvastuun eetos ja kapinoida yhteiskuntaa vastaan, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta, jonka aineisto pohjautuu Hikikomero-keskustelufoorumiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme