Riksåklagarens byrå och Brottspåföljdsmyndigheten kraftsamlar för ökad tillämpning av ungdomsstraff
Brottspåföljdsmyndigheten och Riksåklagarens byrå vill ha ökad användning av ungdomsstraff. Generaldirektören för Brottspåföljdsmyndigheten Anna Arola-Järvi och riksåklagaren Ari-Pekka Koivisto håller det ytterst viktigt att man effektivt kan ingripa i brott som begås av minderåriga.
Ungdomsstraff är en 4 till 12 månaders samhällspåföljd som kan ådömas unga personer i åldern 15 till 17 år. Påföljden består av övervakning i förening med uppgifter och program som ska främja personens sociala handlingsförmåga. Under påföljden får den minderårige dömde stöd och vägledning som syftar till att stärka hans eller hennes förmåga att leva ett liv utan kriminalitet. Om det behövs kan den minderårige till exempel få lära sig om arbetslivet och öva på att vara i ett arbete. Trots att ungdomsstraffet ingått i den permanenta lagstiftningen sedan 2004 har det tillämpats i ringa grad.
Enligt en granskning nyligen genomförd av Helsingfors universitet finns det flera orsaker till den sparsamma användningen. En viktig orsak är det obetydliga antalet påföljdsutredningar som gäller ungdomsstraff. Påföljdsutredning är ett sakkunnigutlåtande som Brottspåföljdsmyndigheten tar fram på begäran av åklagaren inför rättegång. Även om antalet inhämtade påföljdsutredningar om minderåriga har ökat betydligt under de senaste åren har endast ett fåtal ungdomsstraff dömts ut. Detta är något som man vill förändra då ungdomsstraffet är särskilt lämpligt att användas när en minderårig befinner sig i en ond cirkel och står misstänkt för ett flertal brott. Styrkan med påföljden sitter i den nära kontakten som man etablerar med den unga personen. Ungdomsstraffet lämpar sig också för förstagångsförbrytare och i situationer där endast en del av brotten har varit begångna medan gärningspersonen var under 18 år.
Kraftsamling för samarbete
Nu finns det en önskan om att få en ökad användning av ungdomsstraffet. Riksåklagarens byrå har påpekat för åklagare som specialiserat sig på ungdomsbrott att de alltid i fall av en minderårig brottsmisstänkt ska ta hänsyn till möjligheten till ungdomsstraff när de överväger att inhämta påföljdsutredning. Även på Brottspåföljdsmyndigheten överväger man möjligheten till ungdomsstraff för brottsmisstänkta ungdomar, om detta inte redan beaktats av åklagaren. I lokala sammanträden mellan Brottspåföljdsmyndigheten och åklagare får ungdomsstraffet en alltmer framträdande roll.
På justitieministeriet går man in för en ökad tillämpning av ungdomsstraffet. I enlighet med regeringsprogrammet har ministeriet sommaren 2024 tillsatt en arbetsgrupp med uppdrag att utreda möjligheterna till ökad användning av ungdomsstraff och behoven av ändringar samt bereda de behövliga lagändringarna. I arbetsgruppen sitter också representanter för Riksåklagarens byrå och Brottspåföljdsmyndigheten.
För mer information kontakta
statsåklagare Mikko Männikkö mikko.mannikko@oikeus.fi tfn +358 295 620 896, åklagaröverinspektör Jutta Tschokkinen jutta.tschokkinen@oikeus.fi tfn +358 295 622 122
specialsakkunnig Tiina Vogt-Airaksinen tiina.vogt-airaksinen@om.fi tfn +358 295 688 508
Nyckelord
Om Brottspåföljdsmyndigheten
Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.
Andra språk
Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Brottspåföljdsmyndigheten får officiell adress i Böle ämbetshus fr.o.m. den 26 november 202422.11.2024 10:07:09 EET | Pressmeddelande
Från och med den 26 november 2024 är Brottspåföljdsmyndighetens officiella adress Semaforbron 12 C, 00520 Helsingfors, i Böle ämbetshus. I lokalerna i Östra Böle förläggs Brottspåföljdsmyndighetens registratur och dokumenthantering.
Rikosseuraamuslaitoksen virallinen osoite siirtyy Pasilan virastokeskukseen 26.11.202422.11.2024 10:07:09 EET | Tiedote
Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) virallinen osoite on 26.11.2024 lukien Opastinsilta 12 C, 00520 Helsinki, Pasilan virastokeskuksessa. Pasilan tiloihin sijoittuu Risen kirjaamo ja asiakirjahallinto.
Tillbyggnaden till Vanda fängelse invigdes under festlig ceremoni14.11.2024 16:02:26 EET | Pressmeddelande
Tillbyggnaden till Vanda fängelse invigdes den 14 november 2024, nästan exakt två år efter grundstensläggningen.
Vantaan vankilan lisärakennuksen vihkiäisiä vietettiin juhlallisissa merkeissä14.11.2024 16:02:26 EET | Tiedote
Vantaan vankilan lisärakennuksen vihkiäisiä vietettiin 14.11.2024. Peruskiven muurauksesta on kulunut lähes tarkalleen kaksi vuotta.
Uppemot 400 sökte till utbildning för att bli fångvaktare3.9.2024 14:53:27 EEST | Pressmeddelande
Det var 395 som sökte till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn, 49 fler än vid ansökningsomgången i januari. Ansökningstiden var den 12 till 31 augusti 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum