Understöd kan sökas från NTM-centralerna

Dela

Den 22.10 öppnar NTM-centralerna flera ansökningar om understöd för den byggda miljön och naturmiljön. Understöd kan sökas för bland annat vård av byggnadsarvet, naturvård och restaurering av vattendrag. Ansökningstiderna går ut 2.12.

NTM-centralerna rekommenderar att man använder regionförvaltningens e-tjänst för att ansöka om understöd. I e-tjänsten används stark autentisering.

Bevarande av värdefullt byggnadsarv för våra kommande generationer

Understöden för vård av byggnadsarvet främjar bevarandet av arvet enligt byggnadernas värde. Det objekt som understöds behöver inte nödvändigtvis vara skyddat eller hundratals år gammalt, utan det uppstår ständigt flera potentiella understödsobjekt när byggnadsbeståndet blir äldre. Lämpliga reparationsåtgärder är till exempel restaurering av vattentak, stomme och ytterväggar, fundament, fönster och dörrar eller eldstäder. Understöd kan också sökas för iståndsättning av byggnadens gårdsplan samt för planering av reparationsåtgärder som genomförs med traditionella metoder.

Understöd kan sökas av privata ägare av byggnader, samfund som främjar vård av byggnadsarvet, kommuner och samkommuner.

Understöd för naturskydd och byggnadsarv i skärgårdsområden

Med understöd för miljövård i skärgården främjas skyddet av skärgårdsnaturen, bevarandet och förbättrandet av skärgårdens landskapsbild samt vården av skärgårdens byggnadsarv.

Understöd kan sökas av föreningar och stiftelser som främjar naturskydd och miljövård i skärgårdsområden, skärgårdskommuner samt privata ägare av byggnader i skärgårdskommuner och skärgårdsdelar i andra kommuner. Förteckningen över kommunernas skärgårdsdelar finns i statsrådets förordning 1089/2016. Inom området för NTM-centralen i Södra Österbotten finns det skärgård i Malax, Larsmo, Korsholm, Närpes och Vörå kommuner.

Stöd till det arbete som utförs i vattendrag och avrinningsområden

Understöden för genomförande av vatten- och havsvårdsåtgärder är avsedda för projekt som främjar genomförandet av vattenvården, uppnåendet och upprätthållandet av en god status i vattnen. Projekt som förbättrar vattnens status i vattendrag och avrinningsområden enligt vattenförvaltningsplanerna och åtgärdsprogrammen för vattenvården prioriteras. Understöd kan beviljas för projekt där målvattendrag har sämre än god status eller där bevarandet av statusen är utsatt för en risk.

Målet med en god status kan förutsätta att extern belastning minskas i sjö-, älv-, kust- eller småvattenobjekt samt återställande av vattendrag. Av projekten önskas ett allt starkare avrinningsområdesbaserat samarbete samt planering som utnyttjar olika metoder och sakkunskap. I projektet kan ingå vattenskyddslösningar både i vattendrag och avrinningsområden, som håller kvar vatten i avrinningsområdet, minskar belastningen på vattendraget, avlägsnar näringsämnen från vattendragen och ökar den biologiska mångfalden.

Genom projekten eftersträvas långvariga konsekvenser för vattnens status, och för att säkerställa detta vill man stöda större projekthelheter och samarbete mellan flera aktörer. Det är önskvärt att projekten utnyttjar regionala expertnätverk och att de kan stödas som en del av genomförandet av konkreta åtgärder.

Understödet kan inte användas för spridning av jordförbättringsmedel på åkrar och för åtgärder för vilka det finns annan offentlig finansiering.

För att beviljas understöd ska sökanden i allmänhet vara en registrerad förening, ett vattenområdes delägarlag, ett fiskeriområde, en sammanslutning enligt vattenlagen, en kommun eller ett företag.

Beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen samt en hållbar användning av vattennaturresurserna stärks

Understöden för genomförande av åtgärder i vattendrag är avsedda för projekt för hållbar vattenhushållning och hållbar användning av vattennaturresurser. Understöd kan beviljas för projekt för översvämningsskydd och andra projekt som förbättrar användningen av och statusen i vattendragen och -miljön, samt beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen. Dessutom kan understöd beviljas för utvecklings- och investeringsprojekt som främjar en hållbar användning av vattennaturresurserna.

Stöd kan beviljas för åtgärder som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljö för vattendragsåtgärder enligt planlagd hantering av översvämningsrisker, minskning av andra vattenekonomiska risker och olägenheter samt för främjande av mångsidig användning och skötsel av vattendrag. Stöd kan också beviljas för deltagande i gemensamma dikningsprojekt till en sökande som inte kan få strukturstöd för jordbruket.

Som projekt som främjar ett hållbart nyttjande av vattennaturresurserna beviljas stöd till projekt som främjar försöks-, investerings- och exportverksamhet inom vattenhushållningssektorn samt innovativa offentliga upphandlingar och verksamhetsmodeller i anslutning till dem.

Understödet kan sökas till exempel av en registrerad förening, en sammanslutning enligt vattenlagen eller en kommun.

Understöd för fiskeriekonomiska restaureringar

Understöd för vattendragsåtgärder och fiskeriekonomiska åtgärder kan beviljas projekt vars mål är att främja fiskens vandring, fiskebeståndens naturliga förökning eller förbättra möjligheterna till hållbart fiske. Projekten ska särskilt sträva efter att stärka livskraften i utrotningshotade eller sårbara fiskebestånd.

Projekt som understöds kan vara till exempel restaurering av fiskars naturliga förökningsområden, byggande av fiskvägar och tryggande av vandringsfiskars naturliga livscykel. Objekt som nämns i den nationella fiskvägsstrategin, de regionala fiskeriekonomiska restaureringsprogrammen eller åtgärdsprogrammen för vattenvård prioriteras. Ansökan om understöd för fiskeriekonomiska restaureringar har koncentrerats till tre NTM-centraler. Du hittar kontaktuppgifterna i slutet av meddelandet.

Understöd kan beviljas samfund och företag med rättshandlingsförmåga samt privatpersoner.

Skyddsplaner för skydd av grundvatten

Med skyddsplanerna för grundvattenområden främjar man uppnåendet av en god status i grundvattnen och skyddsåtgärderna för grundvattnen. Det centrala målet med skyddsplanen är att identifiera riskerna som mänsklig verksamhet medför för grundvattnet samt att förebygga att grundvattnets kvalitet försämras och att trygga grundvattnets kemiska och kvantitativa status i området. Utarbetandet och uppdateringen av skyddsplanen bör i synnerhet riktas till riskgrundvattenområden som identifierats inom vattenvården, men också till andra grundvattenområden som utsätts för stor belastning av mänsklig verksamhet.

Understöd beviljas kommunerna för utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden och för uppdatering av planerna.

Understöd för förebyggande av skador orsakade av fridlysta djur

Man kan ansöka om understöd från NTM-centralen för att förebygga odlings- och djurskador, skador på renhushållningen orsakade av kungsörn, skador på fiskodlingsanläggningar orsakade av fiskgjuse samt skador på byggnader.

Understöd kan beviljas för anskaffning av produkter och tjänster samt för forskning och utvecklingsarbete. Förebyggande produkter kan till exempel vara anordningar avsedda för passiv fördrivning av fridlysta fåglar och material som behövs för inhägnad av renar samt tjänster, till exempel aktiv störning av fåglar med hundar eller mänskliga krafter. En förutsättning för beviljande av understöd är att de förebyggande åtgärderna bedöms minska följderna av skadorna och lindra riskerna i anslutning till dem och att ingen annan offentlig finansiering har erhållits för åtgärderna.

Fysiska personer och andra sammanslutningar kan ansöka om understöd för att förebygga skador på byggnader. De sökande kan också genomföra gemensamma projekt.

Fysiska personer, företag och andra sammanslutningar kan ansöka om understöd för att förebygga odlings- och djurskador, skador på renhushållningen orsakade av kungsörn samt skador på fiskodlingsanläggningar orsakade av fiskgjuse.

Alla ovan nämnda understöd söks i regel hos den NTM-central inom vars område åtgärderna kommer att vidtas, med undantag av Satakunta, vars miljöuppgifter sköts av NTM-centralen i Egentliga Finland, och Österbotten, vars miljöuppgifter sköts av NTM-centralen i Södra Österbotten. Dessutom har ansökan om understöd för främjande av fiskerihushållningen på riksnivå koncentrerats till tre NTM-centraler.

Understöd även för miljöfostran, utveckling av kommunala närrekreationsområden, främjande av avfallshanteringen i fjällområden samt främjande av strukturförändringar i vattentjänsterna

I dag öppnas också följande nationellt centraliserade understödsansökningar, som de ansvariga NTM-centralerna informerar om separat:

Dessutom är den kontinuerliga ansökan för understöd fortfarande öppen bland annat för ägare av egnahems- och parhus som avstår från oljeuppvärmning.

Understöden är prövningsbaserade statsunderstöd inom miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområden.

Närmare ansökningsanvisningar finns på vår webbplats.

Nyckelord

Kontakter

Mer information för NTM-centralen i Södra Österbottens område:

Understöd för vård av byggnadsarvet:
• Överinspektör Carina Ahlvik-Fors, tfn 0295 027 815
• Gruppchef Juhani Hallasmaa, tfn 0295 027 458

Understöd för miljövård i skärgården:
• Överinspektör Hannu Mahla, tfn 0295 027 874

Understöd för genomförande av vatten- och havsvårdsåtgärder:
• Södra Österbotten: vattenvårdsexpert Heta Latvala, tfn 0295 027 860
• Österbotten: vattenvårdsexpert Helena Puro, tfn 0295 027 029
• Mellersta Österbotten: vattenhushållningsexpert Marko Aalto, tfn 0295 027 971
• Gruppchef Vincent Westberg, tfn 0295 027 932

Vattenhushållning och hållbar användning av vattennaturresurserna:
• Gruppchef Sari Yli-Mannila, tfn 0295 027 962
• Vattenhushållningsexpert Petter Höglund, tfn 0295 027 810
• Vattenhushållningsexpert Marko Ojamaa, tfn 0295 027 586

Skyddsplaner för grundvattenområden:
• Södra Österbotten: Överinspektör Tilda Rantataro, tfn 0295 027 668
• Mellersta Österbotten: Överinspektör Anne Petäjä-Ronkainen, tfn 0295 024 221
• Österbotten: Överinspektör Krister Dalhem, tfn 0295 027 671

Förebyggande av skador orsakade av fridlysta djur:
• Överinspektör Johanna Mykkänen, tfn 0295 027 037

Fiskeriekonomiska iståndsättningar: NTM-centralen i Egentliga Finland (landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten, Sydöstra Finland, Nyland, Egentliga Finland och Satakunta):
• Fiskerimästare Kyösti Nousiainen, tfn 0295 028 602

Länkar

Om oss

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Andra språk

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Övergången till sommarhastigheter börjar onsdag 2.4. på NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar (Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten)31.3.2025 09:18:54 EEST | Pressmeddelande

De sänkta hastighetsbegränsningarna på Finlands landsvägar under vintern och den mörka tiden avlägsnas denna vecka stegvis från söder. På NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar börjar ändringen av hastighetsbegränsningarna onsdag 2.4. och alla märken bör vara ändrade senast torsdag 3.4. I Mellersta Finlands, Norra Savolax, Norra Österbottens och Lapplands NTM-centraler övergår man till sommarhastigheter senare.

Kesänopeuksiin siirtyminen alkaa keskiviikkona 2.4. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa)31.3.2025 09:18:54 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan alennettujen nopeusrajoitusten poisto Suomen maanteillä aloitetaan tällä viikolla porrastetusti etelästä. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä nopeusrajoitusten vaihtaminen aloitetaan keskiviikkona 2.4. ja kaikki merkit tulee olla vaihdettuina viimeistään torstaina 3.4.2025. Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten alueilla kesänopeuksiin siirrytään myöhemmin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye