Avustushakuja auki Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.
Avustusten hakemiseen suositellaan käytettävän sähköistä Aluehallinnon asiointipalvelua. Asiointipalvelussa käytetään vahvaa tunnistautumista.
Säilytetään arvokasta rakennusperintöä jälkipolvillemme
Rakennusperinnön hoitoavustuksilla edistetään perinnön säilymistä rakennuksille kuuluvan arvon mukaisella tavalla. Avustettavan kohteen ei tarvitse välttämättä olla suojeltu tai satoja vuosia vanha, vaan potentiaalisia avustuskohteita tulee jatkuvasti lisää, kun rakennuskanta vanhenee. Sopivia korjaustoimenpiteitä ovat esimerkiksi vesikaton, rungon ja ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden ja ovien tai tulisijojen kunnostaminen. Avustuksia voi hakea myös rakennuksen pihapiirin kunnostamiseen sekä perinteisin menetelmin toteutettavien korjaustoimenpiteiden suunnitteluun.
Avustusta voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät.
Saaristoalueille avustusta luonnonsuojeluun ja rakennusperintöön
Saariston ympäristönhoidon avustuksilla edistetään saaristoluonnon suojelua, saariston maisemakuvan säilyttämistä ja parantamista sekä saaristolaisen rakennusperinnön hoitoa.
Avustusta voivat hakea saaristoalueiden luonnonsuojelu- ja ympäristönhoidon edistämisyhdistykset ja -säätiöt, saaristokunnat sekä saaristokunnissa ja muiden kuntien saaristo-osissa sijaitsevien rakennusten yksityiset omistajat. Kuntien saaristo-osat on lueteltu Valtioneuvoston asetuksessa 1089/2016.
Vesistöissä ja valuma-alueilla tehtävälle työlle tukea
Avustukset vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamiseen on tarkoitettu vesienhoidon toteutusta, vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin. Ensisijaisia ovat alueellisten vesienhoitosuunnitelmien ja vesienhoidon toimenpideohjelmien mukaiset vesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja valuma-alueilla. Avustusta voidaan myöntää hankkeeseen, jonka kohdevesistö on hyvää huonommassa tilassa tai tilan säilymiseen kohdistuu riski.
Hyvän tilan tavoite voi edellyttää järvi-, joki-, rannikko- tai pienvesikohteissa ulkoisen kuormituksen vähentämistä sekä vesistöjen kunnostustoimia. Hankkeilta toivotaan entistä vahvempaa valuma-aluelähtöistä yhteistyötä sekä eri menetelmiä ja asiantuntemusta hyödyntävää suunnittelua. Hankkeeseen voi kuulua sekä vesistössä että valuma-alueella tehtäviä vesiensuojeluratkaisuja, jotka pidättävät vesiä valuma-alueella, vähentävät vesistöön kohdistuvaa kuormitusta, poistavat ravinteita vesistöistä ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta.
Hankkeilla tavoitellaan pitkäkestoisia vaikutuksia vesien tilaan, minkä varmistamiseksi halutaan avustaa laajempia hankekokonaisuuksia ja useiden toimijoiden yhteistyötä. Hankkeilta toivotaan alueellisten asiantuntijaverkostojen hyödyntämistä, ja niitä voidaan tukea osana konkreettisten toimenpiteiden toteuttamista.
Avustusta ei voi käyttää maanparannusaineiden peltolevitykseen ja toimenpiteisiin, joihin on käytettävissä muuta julkista rahoitusta.
Avustuksen saamiseksi hakijan tulee yleensä olla rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, kalatalousalue, vesilain mukainen yhteisö, kunta tai yritys.
Vesitalouden varautumista ja riskienhallintaa ja vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä vahvistetaan
Avustukset vesistötoimenpiteiden toteuttamiseen on tarkoitettu vesitalouden ja vesiluonnonvarojen kestävän käytön ja vesienhallinnan hankkeille. Avustusta voidaan myöntää vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa sekä vesitalouden varautumista ja riskienhallintaa parantavien tulvasuojelu- ja muiden hankkeiden sekä vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistävien kehittämis- ja investointihankkeiden tukemiseen.
Vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavina toimenpiteinä tukea voidaan myöntää vesistötoimenpiteille tulvariskienhallintasuunnitelmien mukaiseen tulvariskien hallintaan ja muiden vesitaloudellisten riskien ja haittojen vähentämiseen sekä vesistöjen monipuolisen käytön ja hoidon edistämiseen. Tukea voidaan myöntää myös yhteisiin ojitushankkeisiin osallistumista varten hakijalle, joka ei voi saada maatalouden rakennetukea.
Vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistävinä hankkeina tukea myönnetään vesitaloussektorin kokeilu-, investointi- ja vientitoimintaa sekä innovatiivisia julkisia hankintoja ja niihin liittyviä toimintamalleja edistäville hankkeille.
Avustuksen hakijana voi olla esimerkiksi rekisteröitynyt yhdistys, vesilain mukainen yhteisö tai kunta.
Avustusta kalataloudellisiin kunnostuksiin
Vesistö- ja kalataloustoimenpiteiden avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, joiden tavoitteena on edistää kalan kulkua, kalakantojen luontaista lisääntymistä tai parantaa mahdollisuuksia kestävään kalastukseen. Hankkeilla pyritään erityisesti vahvistamaan uhanalaisten tai vaarantuneiden kalakantojen elinvoimaisuutta.
Avustettavia hankkeita voivat olla esimerkiksi kalakantojen luontaisten lisääntymisalueiden kunnostaminen, kalateiden rakentaminen ja vaelluskalojen luontaisen elinkierron turvaaminen. Etusijalle asetetaan kohteet, jotka on mainittu kansallisessa kalatiestrategiassa, alueellisissa kalataloudellisissa kunnostusohjelmissa tai vesienhoidon toimenpideohjelmissa. Kalataloudellisten kunnostusten avustushaku on keskitetty kolmeen ELY-keskukseen. Löydät yhteystiedot tiedotteen lopusta.
Avustusta voivat saada oikeustoimikelpoiset yhteisöt ja yritykset sekä yksityiset henkilöt.
Pohjavesien suojaksi suojelusuunnitelmia
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmilla edistetään pohjavesien hyvän tilan turvaamista ja pohjavesien suojelutoimia. Suojelusuunnitelman keskeinen tavoite on tunnistaa pohjavedelle ihmistoiminnasta aiheutuvat riskit sekä ennaltaehkäistä pohjaveden laadun heikkeneminen ja turvata alueen pohjaveden kemiallinen ja määrällinen tila. Suojelusuunnitelman laatimisen ja päivittämisen tulisi kohdistua erityisesti vesienhoidossa tunnistetuille riskipohjavesialueille, mutta myös muille pohjavesialueille, joille kohdistuu runsaasti ihmistoiminnasta aiheutuneita paineita.
Avustusta myönnetään kunnille pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen ja suunnitelmien päivittämiseen.
Avustusta rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen
ELY-keskuksesta voi hakea avustusta viljelys- ja eläinvahinkojen, maakotkan aiheuttamien porotalousvahinkojen, sääksen kalanviljelylaitoksille aiheuttamien vahinkojen sekä rakennuksille aiheutuvien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen.
Avustusta voidaan myöntää tavaroiden ja palveluiden hankintaan sekä tutkimukseen ja kehitystyöhön. Ennalta ehkäisemiseen liittyvät tavarat voivat olla esimerkiksi rauhoitettujen lintujen passiivisen karkottamiseen tarkoitettuja laitteita ja porojen vasotusaitauksiin tarvittavia materiaaleja sekä palveluja, kuten esimerkiksi koirilla tai ihmisvoimin toteutettavaa lintujen aktiivista häirintää. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että ennaltaehkäisevien toimien arvioidaan vähentävän vahinkojen seurauksia sekä lieventävän niihin liittyviä riskejä, eikä toimiin ole saatu muuta julkista rahoitusta.
Avustusta rakennuksille aiheutuvien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen voivat hakea luonnolliset henkilöt ja muut yhteisöt. Hakijat voivat myös tehdä yhteishankkeita.
Viljelys- ja eläinvahinkojen sekä maakotkan porotaloudelle ja sääksen kalanviljelylaitoksille aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen kohdistuvaa avustusta voivat hakea luonnolliset henkilöt, yritykset ja muut yhteisöt.
Kaikkia edellä mainittuja avustuksia haetaan pääsääntöisesti siitä ELY-keskuksesta, jonka alueella toimenpiteet aiotaan tehdä. Kalatalousavustusten haku on keskitetty valtakunnallisesti kolmeen ELY-keskukseen. Pohjois-Pohjanmaan alueella toteutettavien toimenpiteiden avustukset haetaan Lapin ELY-keskuksesta.
Avustuksia myös ympäristökasvatukseen, kuntien lähivirkistysalueiden kehittämiseen, tunturialueiden jätehuollon edistämiseen sekä vesihuollon rakennemuutoksen edistämiseen
Samalla avautuvat myös seuraavat valtakunnallisesti keskitetyt avustushaut, joista vastuu-ELY-keskukset tiedottavat erikseen:
- Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustukset (ely-keskus.fi) (Keski-Suomen ELY-keskus)
- Avustus tunturialueiden jätehuollon edistämiseen (ely-keskus.fi) (Lapin ELY-keskus)
- Avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen (ely-keskus.fi) (Uudenmaan ELY-keskus)
- Avustus vesihuollon rakennemuutoksen edistämiseen ja alueellisen yhteistyön kehittämiseen (ely-keskus.fi) (Etelä-Savon ELY-keskus)
Lisäksi edelleen on käynnissä jatkuva avustushaku muun muassa öljylämmityksestä luopuville omakoti- ja paritalojen omistajille.
Avustukset ovat ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalojen harkinnanvaraisia valtionavustuksia.
Tarkemmat hakuohjeet löytyvät ELY-keskusten verkkosivuilta.
Lisätietoja:
- Avustukset: www.ely-keskus.fi/rahoitus-ja-avustukset-ymparistovastuualue
- Valtakunnallinen ympäristöasioiden asiakaspalvelukeskus: https://www.ely-keskus.fi/ymparistoasiakaspalvelu
Lisätietojen antajat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen asioissa:
Rakennusperinnön hoidon avustus: alueidenkäytönasiantuntija Laura Felin, p. 0295 038 186
Saariston ympäristönhoidon avustus: ylitarkastaja Jorma Pessa, p. 0295 038 398
Vesien ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamisen avustus: vesienhoidon asiantuntija Henri Vaarala, p. 0295 037 089 ja ympäristöasiantuntija Anne Korhonen, p. 0295 038 414
Vesitalous ja vesiluonnonvarojen kestävä käyttö: vesitalousasiantuntija Riku Sanaksenaho p. 0295 038 195
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat: ylitarkastaja Maria Ekholm-Peltonen, p. 0295 038 597 ja johtava vesitalousasiantuntija Hanna Hentilä, p. 0295 016 312
Rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy: ylitarkastaja Veli-Matti Kangas, p. 0295 038 352
Kalataloudelliset kunnostukset: Lapin ELY-keskus (Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat)
johtava kalatalousasiantuntija Laitala Heikki, 0295 038 071 ja kalatalousasiantuntija Tuukkanen Jarmo, 0295 037 187
Kaikki sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu
vaihde 0295 038 000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Työttömien määrä nousee loppuvuotta kohti Pohjois-Pohjanmaalla23.12.2024 08:08:31 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla oli marraskuun lopussa 22 400 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 300 enemmän kuin vuosi sitten ja 700 enemmän kuin lokakuussa. Avoimia työpaikkoja on tarjolla vuoden takaista tilannetta vähemmän. Talouden merkittävää vireytymistä ja työvoiman kysynnän kasvua ei ole odotettavissa vielä lähikuukausina. Loppuvuotta kohti työttömien määrä (ml. lomautetut) nousee erityisesti kausityöttömyyden seurauksena. Monilla työllistyminen jatkuu haasteellisena ja se lisää pitkäaikaistyöttömien määrää.
Kevyen liikenteen väylää suunnitellaan valtatielle 22 Muhoksella5.12.2024 10:32:29 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tiesuunnitelmaa jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamisesta valtatielle 22 välille Laitasaari – Kärnä. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Muhoksen kunnan kanssa. Valtatielle 22 suunnitellaan jalankulku- ja pyöräilyväylä välille Laitasaari - Kärnä. Lisäksi suunnitelma sisältää valtatien 22 ja maantien 834 (Ylikiimingintie) liittymän parantamisen varustamalla liittymä kääntymiskaistoilla sekä jalankulku- ja pyöräilyväylän alikulkukäytävän edellä mainitun liittymäalueen läheisyyteen linja-autopysäkkeineen. Tavoitteena on parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta sekä joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Hankkeesta pidetään vuorovaikutustilaisuus Muhoksella kulttuurikeskuksen auditoriossa (Muhostie 2) torstaina 12.12.2024 klo 17.00 – 18.30.
Liikenneturvallisuutta parannetaan Raution kylän kohdalla Kalajoella5.12.2024 10:00:39 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus laatii yhteistyössä Kalajoen kaupungin kanssa tiesuunnitelmaa jalankulku- ja pyörätien rakentamisesta maantielle 774 välille Niemeläntie - Kaupunginmäki. Tiesuunnitelmassa maantielle 774 suunnitellaan jalankulku- ja pyörätie Raution kylän kohdalle Niemeläntien ja Kaupunginmäen välille noin 6 kilometrin matkalle. Väylä sijoittuu valtaosan matkasta maantien länsipuolelle ja vaihtaa maantien itäpuolelle Löttäläntien ja Huhtakyläntien risteyksessä. Lisäksi suunnitelma sisältää maantielle vilkkaimpien ylityskohtien saarekkeet ylitystä turvaamaan, jalankulkuyhteydet pysäkeille sekä Hanhipuron jalankulku- ja pyörätien sillan. Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen sekä edellytyksien luominen jalankulun ja pyöräilyn kasvamiseen kulkumuotona. Hankkeesta pidetään vuorovaikutustilaisuus Raution monitoimitalolla (Kannuksentie 1) tiistaina 10.12.2024 klo 17.00 alkaen. Tiesuunnitelman jälke
Jalankulku- ja pyörätien suunnittelu maantielle 7702 Pyhäjärvellä on käynnissä, yleisötilaisuus 11.12.4.12.2024 09:50:42 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tiesuunnitelmaa jalankulku- ja pyörätien rakentamisesta maantielle 7702 välille Rinnetie - Laurilantie. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Pyhäjärven kaupungin kanssa. Tiesuunnitelmassa maantielle 7702 (Pyhäjärventie) suunnitellaan jalankulku- ja pyörätie välille Rinnetie-Laurilantie. Samassa yhteydessä uusitaan linja-autopysäkkejä ja tieosuuden valaistus. Hankkeen tavoitteena on parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta ja edistää kestävien kulkumuotojen kasvuedellytyksiä. Hankkeesta pidetään vuorovaikutustilaisuus Pyhäjärven kaupungintalon valtuustosalissa (Ollintie 26) keskiviikkona 11.12.2024 klo 17.00 – 18.30.
Jokilaaksojen kuntien välistä linja-autoliikennettä vähennetään kesäkuusta 2025 alkaen2.12.2024 08:58:28 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt tarjouskilpailun, jossa kilpailutetaan Jokilaaksojen kuntien välinen linja-autoliikenne vuosille 2025–2028. Uuden sopimuskauden käynnistyessä 2.6.2025 osa nykyisistä linja-autovuoroista lakkaa rahoituksen vähäisyyden vuoksi. Joillakin reiteillä vuoroja pidennetään, minkä seurauksena vaihdot vuorojen välillä vähenevät. Nykyisessä muodossaan liikenne jatkuu 1.6.2025 asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme