Helsingin yliopisto

Avenue Biosciences mullistaa elintärkeiden lääkehoitojen kehitystyön

Jaa

Biotekniikkayritys Avenue Biosciences vauhdittaa terapeuttisten proteiinien tuotantoa, joita tarvitaan vakavien sairauksien, kuten syövän hoidossa.

Helsingin yliopiston tutkimukseen perustuva spinout-yritys Avenue Biosciences Oy on kehittänyt uuden menetelmän terapeuttisten proteiinien tuotannon tehostamiseksi. Menetelmä vähentää lääkkeiden ja rokotteiden kehittämisen kustannuksia sekä kehittämiseen vaadittavaa aikaa. Keksintö on tärkeä bioteknologia- ja lääketeollisuudelle, sillä terapeuttisten proteiinien tuotanto on laajassa mittakaavassa teknisesti hankalaa, kallista ja aikaa vievää.  

Solubiologisesta tutkimuslöydöstä terveydenhuoltoa mullistavaan skaalautuvaan ratkaisuun 

Avenue Biosciencesin kehittämä menetelmä perustuu Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa tehtyyn solubiologiseen tutkimukseen. Tutkimusjohtaja FT Ville Paavilaisen luotsaama laboratorioryhmä etsi uusia lääkekehitysaihioita kemiallisen ja rakennebiologian keinoin. Tekemänsä perustutkimuksesta kumpuavan löydöksen perusteella ryhmä onnistui kehittämään uuden proteiinimuokkausmenetelmän, jonka avulla voidaan analysoida tuhansia signaalipeptidejä yhdellä kertaa ja tunnistaa peptidien joukosta ne, joilla saadaan tarvittavan terapeuttisen proteiinin tuotanto maksimoitua. 

Ratkaisun avulla on mahdollista seuloa erittäin suuria määriä terapeuttisia proteiineja koodaavia DNA-konstrukteja, ja löytyneiden geneettisten elementtien avulla soluja voidaan ohjata valmistamaan juuri halutunlaisia terapeuttisia proteiineja. Käytännössä uusi tekninen ratkaisu parantaa merkittävästi proteiinien tuotannon kokonaistehoa ja -laatua, mikä on erityisen tärkeää vaikeiden mutta lääketieteellisesti tärkeiden proteiinien tuotannon parantamisessa.  

Patentoitu menetelmä ratkaisemassa kehityksen ja tuotannon esteitä koneoppimisen keinoin 

Avenue Biosciencesin innovatiivinen alusta luo valtavia määriä uutta dataa, joka mahdollistaa luomaan alansa ensimmäiset koneoppimismallit. Nämä mallit tarjoavat lisätietoa signaalipeptideistä ja auttavat ymmärtämään, miten peptidit vaikuttavat kohdeproteiineihinsa proteiinituotannon eri vaiheissa. Tulevaisuudessa oikean signaalipeptidin valinta haluttujen terapeuttisten proteiinien tuottamiseksi voi onnistua koneellisesti ilman laboratoriotyövaiheita. 

– Patentoidun teknologiamme markkinoille tulo on täydellisesti ajoitettu, koska koneoppiminen ja tekoäly ovat täysin muuttamassa proteiinipohjaisten biologisten lääkehoitojen kehitystä. Teknologia tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden mallintaa proteiinien biogeneesiä tekoälyä hyödyntämällä, ja se mahdollistaa uusien työkalujen kehittämisen bioteknologiateollisuuden tarpeisiin. Tehtävämme on varmistaa, ettei yksikään elintärkeä lääkehoito jää toteutumatta kehityksen ja tuotannon esteiden vuoksi, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Tero-Pekka Alastalo.  

Biotekniikan globaalin tulevaisuuden kärjessä 

Avenue Biosciences perustajia ovat Biotekniikan instituutin tutkimusjohtaja FT Ville Paavilainen, toimitusjohtaja LT Tero-Pekka Alastalo sekä menetelmän kehittämisessä mukana olleet tieteellinen johtaja FT Juho Kellosalo ja operatiivinen johtaja FT Katja Rosti. Yritys perustettiin vuonna 2023 osakeyhtiönä, jolla on kaksi liiketoimintayksikköä: yksi Helsingissä ja toinen San Franciscossa. 

Helsingin yliopiston rahastot on yksi yrityksen perustajaosakkaista ja tarjosi alkuvaiheen siemenrahoitusta. Lisäksi yliopiston oma teknologiansiirto- ja kaupallistamisyritys Helsingin innovaatiopalvelut Oy on tehnyt tiivistä yhteistyötä Avenue Biosciencesin kanssa tukeakseen teknologian kaupallistamisen valmisteluja ja markkinoille tuloa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tero-Pekka Alastalo, toimitusjohtaja, Avenue Biosciences, tero-pekka.alastalo@avenuebiosciences.com

Juulia Simonen, viestintä, Avenue Biosciences, juulia.simonen@avenuebiosciences.com, +358 50 305 9018

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto haluaa olla yksi Pohjoismaiden johtavista tiede- ja tutkimusinnovaatioiden tekijöistä. Yliopisto kaupallistaa syntyneitä innovaatioita aktiivisesti ja rakentaa vahvoja kumppanuuksia yritysten kanssa eri tutkimusaloilla. Lisäksi yliopisto kehittää opiskelijoiden yrittäjyys- ja työelämätaitoja. 

Innovaatiotoiminta vahvistaa tutkimuksen yhteiskunnallista ja taloudellista vaikuttavuutta Suomen ja maailman hyväksi. Kaiken tekemisen perustana on yliopistossa tehty huippututkimus ja opetus. 

Helsingin yliopistossa on vahvaa innovaatio-osaamista esimerkiksi elämäntieteissä sekä kestävyyteen, ruokaan ja tekoälyyn liittyvässä tutkimuksessa, mutta myös yhteiskunta- ja humanistisissa tieteissä. Yliopiston tutkimukseen perustuvia spinout-yrityksiä on vuosien 2015–2024 aikana perustettu noin 25 ja hautomotoiminnasta on parissa vuodessa ponnistanut yli 75 yritystä. Lisäksi yliopistolla on yli 240 yhteistyöprojektia yritysten kanssa joka vuosi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye