Raitiotien arkeologiset koekaivaukset alkavat marraskuussa Aninkaistenkadulla
Turun raitiotien toteutussuunnittelun aikana tehdään arkeologisia koekaivauksia Aninkaistenkadulla, Eerikinkadun ja Tuomiokirkkosillan välisellä alueella. Alue on yksi Suomen merkittävimmistä arkeologisista kohteista. Työt Aninkaistenkadulla alkavat 4. marraskuuta 2024.
Satama–Varissuo-linja kulkee läpi Turun vanhan asemakaava-alueen, jossa on Suomen vanhinta kaupunkiasutusta. Koekaivauksia tehdään raitiotien teknisen suunnittelun tueksi, toteutusvaiheen arkeologisten kaivausten aikatauluttamiseksi sekä kustannusten ja riskien määrittämiseksi.
Yksi Suomen merkittävimmistä arkeologisista kohteista
Aninkaistenkadun alueella on ollut asutusta aina keskiajalta tähän päivään saakka. Se on osa kaupungin vanhinta ja kulttuurihistoriallisesti arvokkainta aluetta. Muinaisjäännöksenä se kuuluu Suomen merkittävimpiin arkeologisiin kohteisiin.
”Vanhojen karttojen ja kirjallisten lähteiden perusteella alueella on ollut kaksi muurattua rakennusta. Rakennusten tarkemman sijainnin ja kunnon selvittäminen on nyt tehtävän tutkimuksen päämaali. Lisäksi tavoitteena on selvittää arkeologisten kerrosten kokonaispaksuus lähellä joen rantaa”, kertoo arkeologisia tutkimuksia johtava Kari Uotila.
Koekaivausten paikat on määritelty yhdessä Museokeskuksen kanssa. Museovirasto on myöntänyt kaivauksille tutkimusluvan ja valvoo, että kaikki toimet toteutetaan voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Aninkaistenkadun arkeologiset tutkimukset tekee Muuritutkimus.
Koekaivaukset antavat eväitä jatkosuunnitteluun
Raitiotien yleissuunnitelmavaiheessa tehtyä arkeologista selvitystä tarkennetaan nyt käynnissä olevan toteutussuunnitteluvaiheen aikana. Koekaivauksia tehdään paikoissa, joista tarvitaan lisää tietoa raitiotien suunnittelua varten.
Lähtökohtana on, että mahdollisessa rakentamisvaiheessa raitiotielinjan alle jäävät maakerrokset kaivetaan pois ja tutkitaan. Historiallisiin rakennuksiin liittyvät muuratut rakenteet säilytetään, konservoidaan ja suojataan.
”Suunnittelua varten tarvittavan tiedon lisäksi kaivaukset voivat tuottaa mielenkiintoista uutta tietoa Turun historiasta”, sanoo raitiotieyhtiön ympäristö- ja vastuullisuuspäällikkö Minna Tontti.
Liikennejärjestelyt Aninkaistenkadulla
Kaivaukset alkavat 4. marraskuuta ja kestävät joulukuuhun saakka. Kaivausten ajaksi yksi Eerikinkadulta Aninkaistenkadulle kääntyvä ajokaista suljetaan Linnankadulle saakka. Jalankulkijat pääsevät kävelemään Aninkaistenkadun työalueen vierestä kävelytietä pitkin. Pyöräilijät ohjataan kulkemaan kadun toiselta puolelta.
Ajoneuvojen kääntyminen Aninkaistenkadulta Linnankadulle Vähätorin suuntaan on kielletty töiden ajan. Vähätorilla sijaitsevien Linnankadun kiinteistöjen huoltoliikenne tapahtuu Brahenkadun ja Linnankadun risteyksen kautta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna TonttiYmpäristö- ja vastuullisuuspäällikkö
Puh:+358 40 160 2650minna.tontti@turunraitiotie.fiKari UotilaMuuritutkimus Oy
Puh:+358 50 528 7360kuotila@muuritutkimus.comTeemu KallioTyönjohtaja
Puh:+358 50 552 3990teemu.kallio@grk.fiKuvat
Turku raiteilla kestävään kasvuun
Raitiotie on osa kasvavan kaupungin joukkoliikenneuudistusta, jolla taataan, että myös tulevaisuudessa arki ja liikkuminen Turussa on sujuvaa. Nyt on käynnissä Satama-Varissuo-linjan toteutussuunnittelu sekä raitiovaunujen kilpailutus. Raitiotietä ryhdytään rakentamaan, jos Turun kaupunginvaltuusto loppuvuonna 2025 päättää investoida raitiotiehen. Turun Raitiotie Oy on Turun kaupungin omistama yhtiö, joka on tilaajana päävastuussa raitiotien toteutussuunnitelmavaiheesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun Raitiotie Oy
Aninkaistenkadun arkeologiset koekaivaukset saatiin valmiiksi11.11.2024 15:37:35 EET | Tiedote
Turun raitiotien suunnittelua varten käynnissä olevat arkeologiset koekaivaukset saatiin Aninkaistenkadulla valmiiksi ennakoitua nopeammin. Kaivauksesta saatiin selville muun muassa arkeologisen maakerroksen paksuus ja tietoa muuratusta kivirakennuksesta. Koekaivauksia tullaan tekemään myöhemmin vielä lisää. Liikennejärjestelyt alueella palautetaan ennalleen torstaina, 14.11.2024.
Turun seudun kiihtynyt kasvu on lisännyt raitiotien varren rakentamisen potentiaalia4.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Arvio Satama–Varissuo-raitiotien varren rakentamisen potentiaalista on päivitetty. Turun kiihtynyt kasvu on arvion mukaan lisännyt myös raitiotien mukana tuomia rakentamismahdollisuuksia. Raitiotien kaupunkikehitysvaikutus on Turussa samalla tasolla muiden Suomen raitiotiekaupunkien kanssa.
Kutsu medialle taustatilaisuuteen: Mitä Turun raitiotien toteutussuunnitteluvaiheessa tehdään?30.8.2024 16:16:24 EEST | Kutsu
Turun raitiotien toteutussuunnitteluvaihe perustuu kaupunginhallituksen lokakuussa 2023 hyväksymään Satama-Varissuo-yleissuunnitelmaan. Järjestämme torstaina 5.9. klo 12.00 alkaen median edustajille taustatilaisuuden, jossa kerrotaan suunnitteluvaiheen sisällöstä.
Raitiotielinjan pohjatutkimuksista muutoksia liikenteeseen heinäkuusta alkaen29.6.2024 07:27:00 EEST | Tiedote
Suunnitellun Satama–Varissuo-raitiotielinjan maaperää aletaan tutkia tarkemmin 1.7.2024 alkavalla viikolla. Tutkimukset aloitetaan varikon alueelta Iso-Heikkilästä, Varissuolta sekä Littoistentieltä. Tutkimuksista aiheutuu lyhytaikaisia muutoksia liikenteeseen.
Turun raitiotien suunnitteluvaiheessa tehdään arkeologisia tutkimuksia17.6.2024 12:27:00 EEST | Tiedote
Turun raitiotien arkeologisten tutkimusten tekijäksi on valittu kilpailutuksessa Muuritutkimus Oy. Suunnitteluvaiheessa tehdään koekaivauksia raitiotien teknisen suunnittelun tueksi, toteutusvaiheen arkeologisten kaivausten aikatauluttamiseksi sekä kustannusten ja riskien määrittämiseksi. Arkeologiset tutkimukset keskittyvät Tuomiokirkon läheisyyteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme