Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan lokakuun lopulla
Kaakkois-Suomen maanteillä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, otetaan talvikauden alemmat nopeusrajoitukset käyttöön perjantaista 25.10.2024 alkaen. Tälle talvikaudelle otetaan käyttöön myös täysin uusia talvirajoituskohteita Kotkassa ja Kouvolassa.
Talven tullessa ajokelit vaikeutuvat ja liikenteessä on jälleen aika ottaa käyttöön alennettuja nopeusrajoituksia. Alennettujen rajoitusten avulla pienennetään mm. pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä. Samalla ajoneuvojen energiankulutus laskee, päästöt vähenevät, tien päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee alhaisemman ajonopeuden ansiosta.
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusperiaatteet
Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti teillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan sekä joillakin leveäkaistateillä.
Moottoriteillä rajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksena, vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä voidaan pitää korkeammat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti, jos sää- ja keliolot sen sallivat. Esimerkiksi 120 km/h rajoitus voi olla voimassa valoisalla ja hyvissä ajo-olosuhteissa vielä marraskuun ajan.
Takaisin kesärajoituksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja ajo-olosuhteet paranevat. Vaihtuvien nopeusrajoitusten siirtymäaika moottoriteillä alkaa maaliskuun alusta.
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueen talvinopeusrajoitukset on esitetty liitteenä olevissa kartoissa maakunnittain.
Uusia talvinopeusrajoituskohteita Kotkassa ja Kouvolassa
Kotkassa valtatiellä 7 otetaan käyttöön 80 km/h talvirajoitus joulukuun alusta helmikuun loppuun Sutelan ja Suurniityn eritasoliittymien välillä. Myös muina aikoina voivat vaihtuvat nopeusrajoitukset olla tarvittaessa alennettuja keliolosuhteiden vuoksi. Kotkan kohta on häiriö- ja onnettomuusaltis tiejakso, sillä liittymiä on tiheässä, liikennemäärät ruuhka-aikoina suuria sekä Karhulan kohdalla kanjonissa on jyrkkiä mutkia.
Kouvolassa valtatiellä 6 laajennetaan 80 km/h talvirajoituksen aluetta siksi, että ollaan pohjavesialueella, jossa suolan käyttöä liukkaudentorjunnassa joudutaan rajoittamaan. Lisäksi Kuutostien ja Pasintien liittymässä on havaittu kohonnut onnettomuusriski, minkä vuoksi otetaan käyttöön talviaikainen 80 km/h rajoitus liittymäalueella.
Oikea tilannenopeus ja erottuvuus korostuvat talviaikaan
Talvirajoitukset tukevat turvallisempaa liikkumista. Rajoitusten avulla säästetään vuosittain arviolta kahdeksan ihmisen henki sekä estetään kymmeniä loukkaantumisia. Huonolla kelillä kuljettajan vastuulla on ajonopeuden sopeuttaminen vallitseviin olosuhteisiin – usein rajoitusmerkkiä alhaisemmaksi. Nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa.
Talviaikana aiempaa suuri osa kulkemisesta tapahtuu pimeään aikaan. Jos lisäksi sataa vettä tai räntää, niin näkyvyys voi olla erittäin huono ja muita tielläliikkujia, kuten kävelijöitä ja pyöräilijöitä, on vaikea erottaa. Jalankulkijan kannattaakin huolehtia erottuvuudestaan heijastimien avulla. Polkupyörissä etuvalon lisäksi myös punainen takavalo on pakollinen pimeän tai hämärän aikaan liikuttaessa. Autoilijan on syytä varmistaa, että auton valokatkaisija on sellaisessa asennossa, että takavalot varmasti palavat myös hämärässä ja huonolla ajokelillä.
Yhteyshenkilöt
- Liikenneturvallisuusasiantuntija Jani Juvankoski (paikalla 24.10 ja 25.10).
p. 0295 029 000 (vaihde)
- Liikenneturvallisuusvastaava Janne Saarikoski (paikalla 28.10. alkaen),
p. 0295 029 000 (vaihde)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen näkymien ennakoidaan piristyvän ensi vuonna – työvoimabarometri kertoo osaamistarpeista29.10.2024 10:10:24 EET | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometrin tulokset syksyltä 2024 on julkaistu. Elinkeinoelämän vaisun tilanteen uskotaan jatkuvan Kaakkois-Suomessa seuraavina kuukausina. Odotukset 12 kuukauden päähän ovat jo varovaisen positiiviset. Työvoimabarometrissä arvoitiin neljän toimialan osaamistarpeita.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 09:34:00 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.
Työttömyystilanne Kaakkois-Suomessa jatkuu alavireisenä22.10.2024 08:12:44 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomessa oli syyskuussa työttömiä yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten ja ulkomaalaistaustaisten työttömien määrät kasvoivat kaikkia työttömiä enemmän. Pitkäaikaistyöttömyydessä kasvua oli kahdeksan prosenttia. Lomautettujen määrä nousi vuodentakaisesta vain prosentin verran, mutta elokuusta määrä nousi huomattavasti. Uusia avoimia työpaikkoja oli 46 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Akkuklusterin aiheuttamat suurimmat kemialliset ympäristöriskit kohdistuvat vesistöihin14.10.2024 12:09:54 EEST | Tiedote
Akkuklusterin merkittävimmät ympäristövaikutukset aiheutuvat erityisesti katodimateriaalien esiasteiden tuotannossa muodostuvista vesistöpäästöistä. Ympäristövaikutusten parempi hallinta edellyttää laitosten luvituksen ja valvonnan kehittämistä sekä uusien tekniikoiden käyttöönottoa.
Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueen ja yritysten kehittämiseen lähes miljoona euroa heinä-syyskuussa14.10.2024 10:14:02 EEST | Tiedote
Heinä-syyskuussa 13 yritystä ja 18 kehittämishanketta saivat EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta. Yritysten investointeihin ja kehittämistoimiin suunnattiin yhteensä lähes 300 000 euroa, kehittämishankkeisiin yhteensä noin 628 000 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme