HAM Helsingin taidemuseo

Tove Janssons Paradis är fullt av skönhet och livsglädje

Dela

På HAM öppnas en stor utställning som leder in besökaren till det paradis Tove Jansson har skapat. Utställningen presenterar beställningsverk som Jansson har gjort för offentliga utrymmen. I verken har konstnärens mål varit att skapa och omge sig med skönhet och livsglädje samt att inspirera till samtal och en värld av berättelser. Utställningen Tove Jansson – Paradiset som firar Mumin 80-årsjubileet visas på HAM Helsingfors konstmuseum 25.10.2024–6.4.2025.  

Tove Jansson: Fågel blå, 1953. © Tove Janssons dödsbo. Foto: HAM / Maija Toivanen.
Tove Jansson: Fågel blå, 1953. © Tove Janssons dödsbo. Foto: HAM / Maija Toivanen.

I utställningen Tove Jansson – Paradiset har Tove Janssons (1914–2001) offentliga verk för första gången samlats till en utställning. Sammanställningen som visas på två våningar fyller hälften av HAM:s utställningssalar med drygt 180 verk och föremål inklusive aldrig tidigare visade skisser.  

Utställningen fokuserar på Janssons beställningsarbeten för offentliga utrymmen som gjordes på 1940- och 1950-talen. Här presenteras konstnärens mindre kända produktion av väggmålningar i hela sin bredd, från mindre dekorationsmålningar till verk i monumental storlek. Till höjdpunkterna hör sex stora kolteckningar som ger en enastående inblick i konstnärens kreativa process. Skisserna, som har hittats i Tove Janssons ateljé, har aldrig tidigare visats för allmänheten. 

– Utställningen bjuder in besökaren till en resa i Tove Janssons värld och lyfter fram hennes speciella förmåga att föra in lekfullhet i den ibland hårda värld vi lever i. Att måla sjöjungfrur, sagohästar, enhörningar, regnbågar och muminfigurer på väggen stred tidigare emot vad som förväntades av en konstnär, och är just därför så Toveaktigt modigt, bekymmerslöst, till och med lite vilt, säger utställningens kurator Heli Harni.  

Efter utställningen på HAM reser en del av verken till Japan för att där belysa Janssons arbete med offentlig konst. Utställningen kommer att turnera på ca. tio olika platser i Japan från och med sommaren 2025.  

Paradiset är en strävan efter harmoni 

Tove Janssons offentliga målningar ger en inblick i konstnärens outtömliga fantasivärld. Utställningen berättar också om konstnärens drömmar och strävan efter en idyll trots krigets utmaningar.  

–  Aldrig har jag drömt och planerat så som de här åren. Inte som lek – utan som ett absolut behov, konstaterade Jansson i ett brev till sin vän Eva Konikoff i oktober 1944.  

Tove Janssons offentliga beställningsarbeten hänför sig till återuppbyggnaden efter andra världskriget, och flera av dem gjordes till utrymmen avsedda för barn eller ungdomar: Kotka daghem (1949) och yrkesskola (1952) samt Kila svenska folkskola i Karis (1953). En annan typisk miljö är platser för glädje och samvaro: Societetshuset i Fredrikshamn (1952) och personalmatsalarna vid Strömbergs fabrik (1945), Restaurang Stadskällaren i Helsingfors stadshus (1947) och Nordiska Föreningsbankens (numera Nordea) huvudkontor (1954).  

Resan till att bli monumentalmålningarnas mästare  

Tove Jansson målade sina arbetsdryga offentliga verk under en intensiv kreativ period samtidigt som hennes första separatutställning hölls på Bäcksbackas konstsalong. Det var också då de första muminböckerna publicerades. Utställningen öppnar upp Janssons livsmiljö genom krigsillustrationer och Helsingforslandskap. Dessutom presenteras de verk och illustrationer som gjorde henne till en offentlig målare.

Ett urval från HAM:s kärnsamling, Leonard och Katarina Bäcksbackas samling, fotografier, videofilmer samt en ny dokumentär om altartavlan i kyrkan i Östermark gör det möjligt för besökarna att fördjupa sig i Tove Janssons sinnevärld. Dokumentären visas på lördagseftermiddagar och på söndagar. Linda Bergroths utställningsarkitektur lyfter fram Jansson's skapandeprocess och förstärker den monumentala stämningnen i hennes offentliga verk.

Lekfulla mumintroll i väggmålningarna  

Utställningen firar också Mumins 80-årsjubileum. År 2025 har det gått 80 år sedan boken Småtrollen och den stora översvämningen publicerades. Tove Jansson använde mumintrollen som sitt varumärke i många av sina väggmålningar, och i några verk är figurerna uppenbart lekfulla.  

Omfattande och stilig utställningspublikation  

I samband med utställningen Tove Jansson – Paradiset publiceras en bok som bär samma namn som utställningen. Boken som är trespråkig och har över 170 sidor presenterar konstnärens mindre kända väggmålningar i hela sin omfattning med ett stort antal bilder och fotografier. Publikationen är redigerad av utställningens kurator Heli Harni och frilansskribenten Tuija Huovinen. Utöver Heli Harni har FD, docent Sirke Happonen, FD Asta Kihlman och FD Johanna Ruohonen bidragit med artiklar till boken.  

Publikprogram med allt ifrån Hattifnattdisco till musik  

I samband med utställningen Tove Jansson – Paradiset arrangeras även en mängd program, av vilka höjdpunkterna är Paradisdagarna 30.11.2024 och 1.3.2025. Då fylls HAM av diskussioner, uppträdanden, musik, konstverkstäder och ett Hattifnattdisco. Medan utställningen pågår utlovas också verkstäder av Tove Jansson-inspirerade konstnärer, illustratörer och serietecknare samt soloverk av magisterstuderande inom scenkonst. Kringprogrammen kröns av konserter där skådespelaren-sångerskan Emma Klingenberg uppför visor skrivna av Tove.  

Nytt Tove Jansson-galleri öppnas 2026  

Tove Janssons stora fresker Fest i staden (1947) och Fest på landet (1947) har visats på HAM sedan 2015. I början av 2026 öppnas ett Tove Jansson-galleri på HAM med en mer omfattande och upplevelserik utställning av de älskade freskerna än tidigare.  

Avsikten med galleriet är att stärka Janssons konstnärliga arv och betydelse i konsthistorien och i det finska samhället. Där ges en mångsidig presentation av Tove Janssons konst samt nya synvinklar på Jansson som Helsingforsbo och internationell konstnär. Galleriets innehåll kommer att varieras ungefär en gång per år, och den första utställningens tema är Mod med avstamp i boken Kometen kommer.  

– Konstnären Tove Jansson visade prov på mod i allt hon gjorde; hon kastade sig in i livet trogen sig själv och sina egna drömmar, oberoende av tidens normer och förväntningar. HAM Helsingfors konstmuseum betraktar Tove Janssons arv som en av de viktigaste aspekterna av sin identitet. HAM är ett fördomsfritt museum som bjuder på starka konstupplevelser, där den offentliga konsten spelar en alldeles särskild roll. Tillsammans med Tove Janssons dödsbo och Moomin Characters inleder vi en gemensam upptäcktsresa för att ytterligare utforska Janssons konstnärskap och betydelsen av hennes arbete i vår egen tid, säger HAM:s chef Arja Miller.   

Utställningen Tove Jansson - Paradiset och Tove Jansson-galleriet arrangeras i samarbete med Moomin Characters. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar, kuraterar och upprätthåller en samling på över 10 000 konstverk, inklusive offentliga konstverk i Helsingfors. HAM presenterar modern och samtida konst i sina inhemska och internationella utställningar, som är centrerade till Tennispalatset. HAM ansvarar också för kuratering och produktion av nutidskonstevenemanget Helsingforsbiennalen. Sedan 2023 verkar HAM som en stiftelse inom Helsingfors stadskoncern.

Andra språk

Följ HAM Helsingin taidemuseo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HAM Helsingin taidemuseo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye