Greenpeacen aktivistit olivat vastassa Metsä Groupin vieraita Kemi-Tornion lentoasemalla – “metsäteollisuuden on mahduttava luonnon rajoihin”
Greenpeacen aktivistit vastaanottivat Kemi-Tornion lentoasemalla Metsä Groupin uuden sellutehtaan vihkiäisvieraita. Aktivistit vaativat vahvempaa sääntelyä metsäteollisuuden aiheuttaman luontokadon pysäyttämiseksi.
“Metsätalous on suurin luontokadon aiheuttaja Suomessa. Silti metsäteollisuus merkittävimpänä puun käyttäjänä vastustaa toistuvasti sääntelyä, jolla tilannetta on pyritty korjaamaan. Tämä ei voi jatkua. Juhlapuheiden sijaan metsäteollisuudelta tarvitaan aitoa sitoutumista sellaiseen toimintaan, joka mahtuu luonnon reunaehtoihin”, sanoo Greenpeacen apulaismaajohtaja Juha Aromaa.
“Samaan aikaan kun hallitus on tieteenvastaisesti heikentämässä vanhojen metsien suojelukriteerejä, metsäteollisuus kokoontuu Kemiin juhlimaan tehdasta, joka kiihdyttää metsiemme liikahakkuita entisestään. Suomen täytyy pystyä parempaan”, Aromaa sanoo.
Rauhanomaisessa mielenilmauksessa Greenpeacen vapaaehtoiset seisoivat kylttien ja banderollin kanssa lentokoneiden pysähtymisalueen välittömässä läheisyydessä, kun vieraat poistuivat tilauslennolta linja-autoihin.
Metsä Groupin uusi tehdas lisää hakkuita sekä Suomen että Ruotsin pohjoisissa metsissä. Tehdas on koko pohjoisen pallonpuoliskon suurin sellutehdas, joka täydellä teholla toimiessaan käyttää 7,6 miljoonaa kuutiota puuta vuosittain. Tällöin tehtaalle tuodaan joka päivä keskimäärin 243 junavaunullista ja 180 rekkalastillista puuta. Tutkijoiden mukaan hakkuita pitäisi luonnon ja ilmaston suojelemiseksi vähentää nykyisestä, sillä liikahakkuut ovat köyhdyttäneet Suomen luontoa ja romahduttaneet metsien hiilinielun.
Metsäluonnon turvaaminen vaatii vahvempaa sääntelyä
Greenpeace vaatii metsäluonnon turvaamiseksi vahvempaa lainsäädäntöä ja valvontaa. Nykyisellään metsä-, vesi- ja luonnosuojelulaki eivät aseta metsäteollisuudelle sellaisia rajoja, jotka takaisivat metsien vastuullisen käytön. Vapaaehtoisista metsäsertifikaateista huolimatta uhanalaisten lajien elinympäristöjä, pienvesiä ja suoluontoa turmellaan, eivätkä edes vanhat metsät ole turvassa hakkuilta. Jos Orpon hallitus suunnitelmiensa mukaisesti hyväksyy aiempaa huomattavasti ahtaammat, tieteenvastaiset kriteerit vanhoille metsille, heikkenee suojelun ulkopuolella olevien vanhojen metsien tilanne entisestään.
“Metsäteollisuuden omavalvonta ei toimi, ja siksi suojelua täytyy vahvistaa, ei heikentää, kuten nyt on tapahtumassa. Metsäteollisuuden toiminta aiheuttaa luontokatoa jatkuvasti ilman, että yritykset joutuvat siitä vastuuseen. Nykyisellään mikään ei estä luonnonmetsää päätymästä tämänkin tehtaan kautta vessapaperiksi. Itse asiassa Orpon hallitus tekee siitä parhaillaan aiempaa helpompaa rajaamalla vanhoja ja luonnontilaisia metsiä suojelun ulkopuolelle”, Aromaa sanoo.
Greenpeace paljasti vanhojen luonnonmetsien hakkuita Lapissa viimeksi syyskuussa. Suurista metsäyhtiöistä Metsä Groupilla ja Stora Ensolla oli alueella edelleen voimassa olevia, jäädytettyjä puukauppoja.
Viimeksi lauantaina STT uutisoi useista tapauksista, joissa suuret metsäyhtiöt aikovat hakata metsää, jota ei niiden omien sertifiointijärjestelmien mukaan saisi hakata.
Greenpeace vaatii, että metsäyhtiöt suojelevat pysyvästi kaikki METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet täyttävät arvometsät ja uhanalaisten lajien elinympäristöt omilla maillaan ja lopettavat puun ostamisen vanhoista ja luonnontilaisista metsistä. Metsäteollisuuden puunkäyttö on kohtuullistettava luonnon ja ilmaston rajoihin.
Kuvia mielenosoituksesta median käyttöön päivittyy Google Driveen tähän kansioon.
Kuvia käytettäessä mainittava Sari Sorasalmi / Greenpeace.
Lisätiedot:
Juha Aromaa, apulaismaajohtaja, Greenpeace
Puh. 050 3696 202
Yhteyshenkilöt
Sanni LahtinenTiedottaja
Puh:040 7517 957sanni.lahtinen@greenpeace.orgJuha AromaaGreenpeacen Suomen apulaismaajohtaja
- Greenpeacen toiminta
- metsät ja metsäpolitiikka
- ilmasto ja ilmastopolitiikka
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Metsäyhtiöiden hakkuissa toistuvia rikkeitä – kymmenien esimerkkien paketti todistaa31.10.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Suuret metsäyhtiöt rikkovat hakkuissaan jatkuvasti vastuullisuussertifikaatteja ja hakkaavat korkeiden suojeluarvojen metsiä, todistaa Greenpeacen kokoama 42 esimerkkitapauksen aineisto.
Kiista rahoituksesta hidastaa sopua YK:n luontokokouksessa – rikkaiden länsimaiden on tehtävä enemmän30.10.2024 06:45:00 EET | Tiedote
Neuvottelut YK:n biodiversiteettikokouksessa, eli COP16:ssa jatkuvat Kolumbian Calissa toista viikkoa, ja rikkailta länsimailta odotetaan vastauksia neuvottelujen ensimmäisellä avoimeksi jääneisiin kysymyksiin luontotoimien rahoituksen ja konkreettisten toimien viivästymisestä.
Tuore raportti: Liha- ja maitoalan jättien metaanipäästöt kilpailevat öljyjättien päästöjen kanssa – päästövähennykset voisivat dramaattisesti hidastaa ilmaston lämpenemistä tällä vuosikymmenellä9.10.2024 08:39:05 EEST | Tiedote
Greenpeacen tuoreesta analyysista selviää, että 29 kansainvälisesti merkittävän lihan- ja maidontuottajan arvioidut metaanipäästöt ovat samaa luokkaa kuin maailman 100 suurimman fossiilisten polttoaineiden tuottajien raportoimat päästöt. Raportti myös toteaa, että tuotannon ja kulutuksen rakenteelliset muutokset hyvätuloisissa maissa voisivat tuottaa merkittävän ilmaston lämpenemistä hidastavan vaikutuksen vuoteen 2050 mennessä, ja positiivisia tuloksia voitaisiin nähdä jo vuoteen 2030 mennessä.
Sallassa hakataan monisatavuotiasta ikimetsää polttoon – Greenpeacen vapaaehtoiset selvittivät, mihin puut menevät19.9.2024 07:40:34 EEST | Tiedote
Itä-Lapissa Sallassa hakataan parhaillaan luonnontilaisia ja vanhoja metsiä. Hakattua puuta on ajettu Rovaniemelle energiaterminaaliin, jossa haketetaan puuta kaupungin energiayhtiö Neve Oy:lle. Alueella on hakattu harvinaista, monin paikoin koskematonta ja suojeluarvoltaan kiistatonta metsää.
Greenpeace avaa toimiston Ukrainaan10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Greenpeacen uusin toimisto keskittyy torjumaan luontorikoksia ja edistämään vihreää jälleenrakennusta. Ukrainan toimisto sijaitsee Kiovassa ja toimii Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan aluetoimiston alaisuudessa. Greenpeace Ukraina aloittaa toimintansa tänään, 10.9.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme