Rosebud Oy

Kirjallinen kärkikaarti Rosebudin messuosastoilla

Jaa

Rosebudin ja Kultti ry:n lavalla Helsingin kirjamessuilla 24.–27. lokakuuta kuullaan ja tavataan vuoden kiinnostavampia kirjailijoita torstaista sunnuntaihin joka päivä aamukymmenestä iltakahdeksaan. Mukana kymmeniä tekijöitä päivittäin Arne Dahlista Jevhenia Kuznjetsovaan ja Pajtim Statovcista Martti Suosaloon ja Karri "Paleface" Miettiseen sekä joukko suomalaisen kulttuurilehdistön parhaimistoa. Rosebudin Ruusunpiikki-sarjassa ilmestyy messuille pino uutuustietokirjoja, kuten Raimo Väyrysen Suomi ja ydinaseet, Ilkka Taipaleen Sinisilmäinen pasifisti, Marja Sliden toimittama Sota näyttämöillä ja Gynthia Enloen Feminismi ja sota.

Rosebudin osastolla (6e2) Helsingin kirjamessuilla on taas esillä valtava määrä kirjoja kaikenikäisille lukutoukille. Osaston kulmalla  Kultti-lavalla (6f10) kuullaan syksyn luetuimpia kirjailijoita, jotka myös signeeraavat uutuusteoksiaan – katso ohjelma tästä linkistä.

Rosebudin omaa tuotantoa esittelevät Asko Sarkola & Tom Wentzel (Maanmittarin tarina), Raimo Väyrynen (Suomi ja ydinaseet), Sirpa Puhakka & Sari T. Tiiro (Omaishoitajat hoivakriisiä pelastamassa),  Kivi Larmola (Lev Termenin ihmeellinen elämä), Vilho Harle (Kaaoksesta järjestykseen), Matti Ylönen & Teppo Eskelinen (Tyhmenevä demokraratia? Kriittisen tiedontuotannon tila Suomessa), Marja Silde, Pirkko Koski & Outi Lahtinen (Sota näyttämöillä )  ja Ilkka ja Vappu Taipale (Sinisilmäinen pasifisti).

Suoraan painosta messuille saadaan kolme ruusunpiikki-uutuuspokkaria: 

Marja Silde (toim.): Sota näyttämöillä – Esityksiä sodasta suomalaisissa teattereissa 2021–2024

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on tuonut sodan kauhut jälleen todellisiksi. Muutama  vuosi sitten Suomen sisällissodasta tuli kuluneeksi  sata vuotta. Teatterilla on aina ollut tärkeä osa yhteisön muistin säilyttäjänä ja vaikeiden kokemusten käsittelijänä. Yhteiskunnallisena taidemuotona teatteri on myös muovannut kuvaa sodasta.
Kokoelma havainnollistaa, kuinka sisällissodasta lähtien sotaa ja sen seurauksia käsitelleet esitykset ovat olleet kiistanalaisia ja tulleet osin sensuroiduiksi tai peräti kielletyiksi.
2000-luvulla esitykset ovat kyseenalaistaneet yhden totuuden tai hallitsevan kertomuksen sodan esittämisessä ja kohdistaneet katseet muun muassa naisten, sotaorpojen, pakolaisten ja paikallisyhteisöjen kokemuksiin.
Tekstit tuovat myös esiin teatterin taiteellisia keinoja sodan seurausten vaikeasti kielellistettävien kokemusten käsittelyyn.
Kirjan kirjoittajina ovat Laura-Elina Aho, Hanna Korsberg, Pirkko Koski, Outi Lahtinen, Julia Pajunen, Mikko-Olavi Seppälä ja Marja Silde.

Gynthia Enloe: Feminismi ja sota  – 12 oppituntia 

Sota lietsoo sukupuolittunutta väkivaltaa. Se vaikuttaa avioliittoihin, lastenhoitoon, perheväkivaltaan ja raiskauksiin. Se muokkaa journalismia ja taloutta. Tämän oivaltaminen voi ehkäistä sotia ja jopa lopettaa ne. 
Clark Universityn tutkimusprofessori Gynthia Enloen mukaan sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden on oltava keskeistä sodista toipumisessa. On myös kyettävä asettamaan teoistaan vastuuseen ne, jotka kohdistavat naisiin raakuuksia sodan aikana.
Teos kokoaa konflikteista selviytyneiden feministiaktivistien sotakokemuksia ja naistutkijoiden teräviä analyysejä Ukrainasta Sudaniin ja Myanmariin. Kirjan opetukset ovat peräisin aktivisteilta, tutkijoilta ja tieteenharjoittajilta, joista jotkut ovat saaneet Nobelin palkinnon, mutta suurinta osaa tuskin tunnetaan oman yhteisönsä ulkopuolella.
Cynthia Enloe on arvostettu yhdysvaltalainen feministinen teoreetikko ja kirjailija. Hän on kansainvälisesti tunnettu sukupuolta ja militarismia käsittelevästä työstään ja osuudestaan kansainvälisten suhteiden ja poliittisen maantieteen tutkimuksessa.

Ilkka Taipale: Sinisilmäinen pasifisti 

"Vastavirtaan ui lohen suku", kuten psykiatri, rauhanaktiivi, entinen kansanedustaja ja Kellokosken sairaalan ylilääkäri, nykyinen Helsingin kaupunginvaltuutettu Ilkka Taipale. 
Maailman lähes kaikki valtiot kiertäneeltä aktivistipuhujalta eivät teemat lopu. Elämänmittainen työ maailmanrauhan ja ydinaseriisunnan puolesta jatkuu, kuten uurastus alkoholistien, asunnottomien, vankien, mielisairaiden ja muiden puolustuskyvyttömien hyväksi. 
Tässäkään kirjoitusvalikoimassa ei uida myötävirrassa vilisten, vaan pystypäin vastavirtaan. Niinhän Ilkka Taipale on tehnyt aina: 1960-luvun alusta hän on kirjoittanut ja puhunut rauhasta, aseettomuudesta ja väkivallattomuudesta silloinkin, kun suhdanteita noudatellen olisi ollut viisasta vaieta. 
Kukaan ei tiedä mihin virta vie, mutta Ilkka Taipaleen kirjoituksissa kuudelta vuosikymmeneltä kuuluu syvä ja vakuuttava rauhan ääni ja usko siihen, että tämä ääni tulee kerran kaikumaan sotarumpuja kuuluvammin. 

Syyskauden muita Ruusunpiikki-uutuuksia ovat Teppo Eskelinen & Matti Ylönen: Tyhmenevä demokratia? Tiedontuotannon tila Suomessa, Elina Sana: Kuoleman laiva S/S Hohenhörn Juutalaispakolaisten ja  Välähdyksiä Kellokoskelta –  Potilaiden kirjoituksia ja runoja (toim. Tuula Heikkilä).

Yhteyshenkilöt

Kuvat

ROSEBUD BOOKS

Rosebud on 25-vuotias kustannusyritys ja monipuolinen kirjakauppa, josta löydät tuhansia hyviä kirjoja ja elokuvia. Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne kivijalkakirjakauppojemme hyllyissä on 60 000 eri kirjanimikettä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4321.10.2024 16:34:54 EEST | Tiedote

Ti 22.10. klo 17.30 Bianca Bellová: Järvi (Kairaamo) Järvi (Jezero, 2016) ilmestyi suomeksi kesäkuussa 2024 Susanna Rädyn kääntämänä. Järvi käsittelee Itä-Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen kollektiivisia traumoja, joita luonnehtivat diktatuurin, sodan, ympäristön ja alkuperäisten kulttuurien tuhoutumisen vaikutukset. Järvi vie lukijan maailmaan, jossa poliittiset ja ekologiset katastrofit kietoutuvat yhteen. Tapahtuman järjestäjinä ovat Kairaamo ja Tšekin suurlähetystö. Ke 23.10. klo 17 JULKISTAMISTILAISUUS: Hanneriina Moisseinen & E. L. Karhu: Ajan rajalla (Bokeh) Ajan rajalla perustuu dramaturgi, kirjailija E. L. Karhun näytelmään kuka tahansa meistä – dokumentti (2011), joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen yksityiskohtaiset tekstiilityöt rakentavat tekstille visuaalisen maiseman ja kerronnallisen struktuurin. Kirjamuodossa kerronnallinen muoto korostuu. Kokeellisesta sarjakuvasta puuttuvat tunnistettavat, nimetyt henkilö-

Lauantaina kirjamessuilla kaikki mitä et ole koskaan halunnut tietää omaishoidosta21.10.2024 14:01:57 EEST | Tiedote

Ilman omaishoitajia Suomi olisi nykyistäkin syvemmässä hoivakriisissä. Omaishoitoa on lisätty poliittisilla päätöksillä aina 1990-luvulta lähtien. Mutta miten omaishoitajille käy, kun hyvinvointialueiden määrärahat ovat tiukilla ja Orpon hallitus on luvannut uudistaa omaishoitolain? Teemaan johdattelevat Sirpa Puhakka ja Sari T. Tiiro tietokirjallaan RAKKAUDEN RIEKALEITA – Omaishoitajat hoivakriisiä pelastamassa. Helsingin kirjamessujen keskustelussa omaishoidosta mukana tekijöiden kanssa sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4211.10.2024 16:03:39 EEST | Tiedote

Ti 15.10. klo 17 Kari Hotakainen: Helmi Kari Hotakaisen Helmi on vauhdikas ja hauska kirja vakavista asioista. Liikuttava, hauska ja sydämellinen romaani. Kari Hotakainen on kirjoittanut paljon, mutta tällaista ei koskaan aiemmin. Nina Paavolainen haastattelee. Ke 16.10. klo 17 Markus Ikonen: Coachaatko? Teos pohjautuu kymmenen ammatticoachin haastatteluun sekä pohdiskeleviin asiantuntija-artikkeleihin, joiden myötä huippucoachien kokemukset kytkeytyvät laajempaan kontekstiin alati kasvavalla toimialalla. To 17.10. klo 17 Kai Ekholm: Mies jolla oli Matti Klingen kasvot (Otava) Tapani Ruokanen: Tapani Ruokanen silminnäkijänä (Docendo) Ekholm ja Ruokanen haastattelevat toisiaan uutuuskirjoistaan. Kai Ekholm: Mies jolla oli Matti Klingen kasvot (Otava) Professori ja historioitsija Matti Klinge (1936-2023) oli kansakunnan yliminä ja poleemikko, jonka kommentteja moni pelkäsi. Hän rakensi muistelmistaan ja päiväkirjoistaan monumentin. Silti hänen ajatuksensa jäivät monille etäisiksi. Tapani

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye