Taidekriitikko Timo Valjakka ja taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs jatkavat Parvsin esseekirjasarjaa
Parvs-kustantamon Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -esseekirjasarja saa nyt jatkoa suomeksi ja ruotsiksi. Eturivin taidekriitikoihin kuuluva Timo Valjakka on kirjoittanut taiteesta 1980-luvulta lähtien. Nyt julkaistavan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan teksteissä Valjakka kirjoittaa kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa ja paneutuu siihen, miten he ajattelevat ja työskentelevät. Taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs tarkastelee Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik -kirjan esseissään erilaisia tapoja suhtautua taiteeseen, sen yhteiskunnalliseen rooliin ja sen muotoon tietona.
Timo Valjakan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan tekstit ovat vuosilta 1990–2023. Näistä ateljeekeskusteluista piirtyy intiimejä muotokuvia suomalaisista ja ulkomaisista taiteilijoista, kuten Paul Osipow, Tor Arne, Elina Brotherus, Sarah Morris, Richard Deacon ja A K Dolven. Samalla hahmottuu kuva Valjakasta taidealan tarkkailijana, tulkkina ja kriitikkona sekä hänen pitkästä urastaan. Kronologisesti järjestetyt kirjoitukset on alun perin julkaistu näyttelyluetteloissa ja taidekirjoissa, ja osa niistä julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi.
Timo Valjakka (s. 1953) on helsinkiläinen taidekriitikko, tietokirjailija ja näyttelykuraattori. Pitkäaikaisen ja aktiivisen arvostelijantyönsä ohella Valjakka on julkkaissut 35 kirjaa suomalaisista ja kansainvälisistä taiteilijoista sekä osallistunut kirjoittajana yli 50 julkaisun toteuttamiseen. Näyttelykuraattorina Valjakka on toteuttanut noin 40 suomalaisen ja kansainvälisen modernin ja nykytaiteen näyttelyä, osin Helsingin Taidehallin johtajana vuosina 1994–2001, osin yhteistyössä suomalaisten ja pohjoismaisten taidemuseoiden ja gallerioiden kanssa.
Maria Hirvi-Ijäs pohtii teoksessaan Att tänka konst – Aspekter på teori coh praktik taiteen olemusta sekä teoreettisesti että käytännön esimerkkien – muun muassa Eija-Liisa Ahtilan, Heikki Marilan ja taiteilijaduo Lindan & Auran teosten – kautta. Vaikka kokoelman kahdeksan esseetä ovat kytköksissä eri tapahtumiin, keskusteluihin ja luentoihin, ne limittyvät toisiinsa temaattisesti. Vanhin kirjoituksista on keväältä 2010 ja tuorein on kirjoitettu alkuvuonna 2024. Tässä kirjassa ne julkaistaan ensimmäistä kertaa ruotsiksi.
Vad konst är upptar våra tankar. Konsten finns i vår verklighet och den påverkar oss oavsett om vi vill det eller inte. Konsten ger oss oerhörda upplevelser samtidigt som den rådbråkar och gnager, skaver och retar. Konsten förändras, undflyr bestämningar och kräver uppmärksamhet.
Det finns otaliga sätt att uppfatta och tolka konstens fenomen, form och betydelse. Konstforskaren Maria Hirvi-Ijäs undersöker olika förhållningssätt till konstens varande, dess samhällsroll och dess form av vetande. Hon gör försök i att tänka konst kring teori och praktik, bland annat genom verk av Eija-Liisa Ahtila, Heikki Marila och Linda & Aura. Dessa försök, essäer, har kommit till i olika situationer och är relaterade till olika händelser, diskussioner, läsningar och tolkningar. Samlingens åtta essäer är inte direkt kopplade till varandra, även om de i vissa fall går omlott i fråga om tema, källor och tankegångar. Den äldsta texten är skriven under våren 2010, den senaste under vintern 2024. Här ges de ut för första gången på svenska.
Maria Hirvi-Ijäs (f. 1962), FD, disputerade år 2007 vid Helsingfors universitet med avhandlingen Den framställande gesten – Om konstverkens presentation i den moderna konstutställningen. Hon är docent i nutidskonst vid Åbo Akademi och verksam som specialforskare vid Kulturpolitiska forskningcentret Cupore.
Parvsin Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -kirjasarjassa julkaistaan ansioituneiden taiteen ja arkkitehtuurin tutkijoiden esseitä ja muita kirjoituksia. Joukossa on sekä uusia tekstejä että arkiston helmiä.
Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä
Kirjoittaja: Timo Valjakka
Sidottu, suojapäällinen, 232 sivua + kuvaliite
Parvs, 2024
Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik
Kirjoittaja: Maria Hirvi-Ijäs
Sidottu, suojapäällinen, 152 sivua + kuvaliite
Parvs, 2024
Tapani Ritamäki haastattelee Maria Hirvi-Ijästä Helsingin kirjamessuilla torstaina 24.10.2024 klo 18.30–19.00 (Blåbärslandet).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa12.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Teemu Mäen näytelmät Jouluevankeliumi & Teoreema nyt kirjana24.10.2024 08:51:11 EEST | Tiedote
Kuvataiteilijana ja esseistinä tunnetun Teemu Mäen (s. 1967) näytelmät "Jouluevankeliumi" ja "Teoreema" luotaavat suhdettamme uskontoon, kapitalismiin, rakkauteen, binääriseen sukupuoleen – sekä tietysti jouluun. Nämä näytelmät julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kirjamuodossa.
Ensimmäinen kattava tietokirja jugendarkkitehti Gustaf Estlanderista24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Gustaf Estlander (1876–1930) oli 1900-luvun ensimmäisten vuosien ahkerin asuinkerrostalojen arkkitehti Suomessa. Hänen suunnittelemansa rakennukset kertovat aikansa kansallisista ja kansainvälisistä tyylivirtauksista, ja hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Nyt julkaistava kirja esittelee kattavasti Estlanderin arkkitehtuuria.
Lauri Erikssonin valokuvakirja ”Muodonmuutoksia” on runollinen elämäntarina muistoista ja katoavaisuudesta24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valokuvataiteilija Lauri Eriksson (s. 1965) on viime vuosina jäljittänyt elinympäristöstään omaelämäkerrallisia tapahtumia, aineksia ja kerrostumia muovaten niistä uusia sommitelmia: valokuvia ja tekstejä. Lauri Erikssonin omakuvat, maisemat ja havainnot sitovat yhteen kollektiivista kaipuuta ihmisen ja ympäristön monimuotoisessa vuorovaikutuksessa.
Kiitoskirjeitä-kirja on nykytaiteilijalta toiselle polveileva viestiketju4.9.2024 12:41:53 EEST | Tiedote
Kiitoskirjeitä on Serlachiuksen samannimiseen näyttelyyn liittyvä poikkeuksellinen näyttelykatalogi, jossa nykytaiteilijat nostavat esiin heihin voimakkaasti vaikuttaneita taideteoksia ja kiittävät niiden tekijöitä. Näistä kiitosviesteistä ja teoksista syntyy taiteilijalta toiselle kulkeva polveileva ketju, joka synnyttää teosten ja tekijöiden välille uusia kytkentöjä ja yllättäviä assosiaatioita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme