Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Hallituksen satojen miljoonien TKI-potista sosiaalihuollolle 1,3 miljoonaa – tavoite vaikuttavista palveluista karkaa

Jaa

Leikkaukset sosiaalialan osaamiskeskuksilta ovat hallituksen omien tavoitteiden vastaisia. Niiden toteutuminen vaarantaa hallituksen palveluiden vaikuttavuuden nousulle asettamat tavoitteet.

Hallitus on päätynyt vähentämään osaamiskeskusten määrää ja lisäksi leikkaamaan näiden rahoitusta yli 60%:lla rahoituksen perustasosta. Rahoituksen radikaalin vähentymisen vuoksi esimerkiksi Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos on ilmoittanut käynnistävänsä muutosneuvottelut Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa.  

Sosiaalialan osaamiskeskuksilla on merkittävä rooli osana sosiaalihuollon palvelujärjestelmää ja siten palveluiden vaikuttavuutta parantavassa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokokonaisuudessa (TKI). Itse asiassa osaamiskeskukset muodostavat ainoan valtakunnallisen sosiaalihuollon TKI-rakenteen.   

Sosiaalialan osaamiskeskuksista annetun lain mukaan osaamiskeskuksen yhtenä tehtävänä on nimenomaan sosiaalialan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan toteuttaminen. 

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää osaamiskeskusten tilannetta huolestuttavana. Järjestö painottaa, että osaamiskeskusten riittävällä rahoituksella vältetään lopulta kustannusten kasvua ja varmistetaan, että annettavat sosiaalipalvelut perustuvat tutkittuun tietoon.

– Hallitus odottaa, että hyvinvointialueet pystyvät säästämään 870 miljoonaa euroa parantamalla palveluiden vaikuttavuutta. Näiden säästöjen saavuttamiseksi hallituksen tulisi hengiltä säästämisen sijaan tukea sosiaalihuollon tutkimus- ja kehittämisrakennetta, joka on jo olemassa sosiaalialan osaamiskeskusten kautta. Hallitus käyttää satoja miljoonia TKI-rahaa tällä vaalikaudella. Sosiaalihuollon TKI-rakenne on saamassa potista naurettavan 1,3 miljoonaa euroa, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.    

Samoilla linjoilla on myös sosiaalialan osaamiskeskusjohdon puheenjohtaja Torbjörn Stoor. 

– Lakisääteisten sosiaalialan osaamiskeskusten perustoiminnan valtionavustuksen leikkaus on ensinnäkin valtavan iso. Toiseksi leikkaus tehdään erittäin kriittisenä ajankohtana. Osaamiskeskusten pitäisi ryhmittyä ensi vuonna sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueille ja saada uusia tehtäviä vanhojen säilyessä. Sosiaalihuollon kehittäminen on tämän lisäksi juuri nyt heikoissa kantimissa, kun tuotannossa ei ole valtakunnallista kehittämisohjelmaa, Stoor sanoo.

– Sosiaalialan osaamiskeskukset ovat hämmentyneitä myös siitä, että vaikka pääministeri Orpon hallitusohjelmassa painotetaan erityisesti TKI-toimintaa, ei tämä näytä koskevan sosiaalihuollon lakisääteistä kehittämistoimintaa. Eduskunnalla on vielä mahdollisuus vaikuttaa asian edistämiseen ja korjaamiseen, Stoor jatkaa.

Talentia muistuttaa myös, että sosiaalialan osaamiskeskukset toimivat siltana hyvinvointialueiden, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välillä.   

– Sosiaalialan osaamiskeskukset voisivat oikein resursoituna koordinoida hyvinvointialueiden sekä korkeakoulujen yhteistyötä sosiaalihuollon palvelujärjestelmää tukevassa tutkimuksessa. Nyt edellytykset tähän tuhotaan, Karsio sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Korjaus tiedotteeseen: Talentia: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on turvattava asiakkaiden oikeus sosiaalityön asiantuntijuuteen18.11.2024 13:00:40 EET | Tiedote

Perjantaina 15.11.2024 julkaistussa tiedotteessa oli virhe. Tiedotteessa luki, että Etelä-Pohjanmaan aluehallitus on 11.11.2024 kokouksessaan päättänyt lopettaa somaattisen terveyssosiaalityön yksikön kokonaan ja siirtää nämä tehtävät sosiaalihuollon palvelualueelle. Somatiikan osalta terveyssosiaalityöntekijät siirtyivät perhe- ja sosiaalipalveluihin jo hyvinvointialueelle siirryttäessä. Lisäksi tiedotteeseen on lisätty tarkennus, että terveyssosiaalityön muutosesitys koskee nyt ennen kaikkea psykiatrian terveyssosiaalityöntekijöitä, jotka siirtyvät aluehallituksen esityksessä 1.1.2025 alkaen terveys- ja sairaalapalveluista (tesa) perhe- ja sosiaalipalveluihin (peso). Alla korjattu tiedote.

Talentia: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on turvattava asiakkaiden oikeus sosiaalityön asiantuntijuuteen15.11.2024 12:34:05 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto tulee käsittelemään maanantaina 18.11. sosiaalityön professiojohtajan ja perhe- ja sosiaalipalvelualuiden toimialuejohtajan irtisanomiset. Samassa kokouksessa on tarkoitus päättää uuden yhdistelmätehtävä-sosiaalijohtaja-viran perustamisesta. Toteutuessaan päätös kaventaisi sosiaalihuollon professiojohtamista merkittävällä tavalla.

Talentia ja Esperi Care: Mielenterveys- ja päihdepalveluita tarvitsevien asiakkaiden heitteillejättö tulee kalliiksi yhteiskunnalle14.11.2024 07:47:00 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden riittämättömän rahoituksen vaikutukset näkyvät ensimmäisenä mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden palveluissa. Palveluita karsitaan ryhmältä, joka ei pysty pitämään ääntä omasta tilanteestaan, ja jolla ei ole vahvoja eturyhmiä ajamassa etuaan, toteavat Talentia ja Esperi Care yhteisessä kannanotossaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye