Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusi verkkosivusto tarjoaa ajankohtaista vertailutietoa Suomen kuuden suurimman kaupungin palveluista

Jaa

Suomen kuusi suurinta kaupunkia – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu – ovat julkaisseet uuden kuutoskaupunkivertailu.fi-verkkosivun. Sivusto tarjoaa vertailutietoa kaupunkien tuottamien palvelujen järjestämistavoista, kustannuksista ja asiakasmääristä.

Kuutoskaupunkien palveluvertailutietoa on jatkossa saatavilla osoitteessa www.kuutoskaupunkivertailu.fi.
Kuutoskaupunkien palveluvertailutietoa on jatkossa saatavilla osoitteessa www.kuutoskaupunkivertailu.fi. Lähde: kuutoskaupunkien palveluvertailu, varhaiskasvatustiedot. Kuutoskaupungit

Tietosisältöä kehitetään uusien palvelujen osalta ja työssä on mukana asiantuntijoita kaikista kaupungeista. Vertailutietoa voidaan käyttää palvelujen kustannusten arviointiin, päätöksenteon ja palvelujen johtamisen tukena sekä hyödyntää esimerkiksi yhteisessä edunvalvonnassa. 

Kuutoskaupunkien yhteistyötä kaupunkien tuottamien palvelujen vertailun osalta on tehty vuodesta 2002, ja varhaiskasvatus on ollut mukana alusta lähtien. Nyt vertailuun on tullut mukaan myös uusia palvelukokonaisuuksia. Varhaiskasvatuksen lisäksi kuutoskaupunkien uudelta sivustolta löytyy tietoa kulttuuri- ja kirjastopalveluista, liikuntapalveluista, nuorisopalveluista ja perusopetuksesta.

Alle 3-vuotiaiden varhaiskasvatuksen osallistumisaste kasvanut kuutoskaupungeissa

Varhaiskasvatukseen osallistuvien alle 3-vuotiaiden lasten osuus on kasvanut kuutoskaupungeissa viime vuosien aikana. Osallistumisasteen nousun lisäksi on tunnistettu myös se, että lapset tulevat varhaiskasvatukseen entistä nuorempana. Alle 3-vuotiaiden osuus palveluissa on kasvanut ja aloittamisikä alentunut siten, että 1–2-vuotiaiden määrä varhaiskasvatuksessa on kasvanut.

”Varhaiskasvatuksen toimintaympäristö on muuttunut kovasti viime vuosina. On todella tärkeää tehdä kuutoskaupunkien kanssa yhteistyötä sekä koota erilaista vertailutietoa varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta. Itse käytän työssäni lähes kuukausittain näitä vertailutietoja. Yhteistyöllämme on pitkät perinteet ja se on syventynyt vuosien mittaan. Tiedän, että näitä vertailutietoja hyödyntävät monet muutkin organisaatiot ja uuden sivuston kautta ne ovat saatavilla entistä laajemmin", Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi toteaa.

Kuutoskaupungeissa käydään aktiivisesti uimahalleissa ja kirjastoissa

Kuutoskaupunkien liikuntapalveluiden suuret kävijämäärät kertovat palveluiden merkityksestä väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Esimerkiksi uimahallikäyntejä tehtiin kuutoskaupungeissa vuonna 2023 yhteensä 6,7 miljoonaa eli 3,5 vierailua asukasta kohden.

"Vertailussa tuotetaan tärkeää tietoa palvelujen suunnittelun tueksi", kertoo liikuntapalvelujen työryhmän puheenjohtaja, Turun kaupungin liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari.

Kuutoskaupunkien kulttuuri- ja kirjastopalvelujen käytössä on nähtävissä koronavuosien jälkeen kasvua. Kasvu näkyy muun muassa museokäyntien määrässä sekä kirjastojen käynneissä ja lainauksissa. Vuonna 2023 kuutoskaupunkien kirjastoissa oli yhteensä lähes 20 miljoonaa fyysistä käyntiä. Asukasta kohden käyntejä oli vuonna 2023 10,3, joka oli 1,6 kirjastokäyntiä edellisvuotta enemmän.

Kuutoskaupungit – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu – ovat Suomen kuusi suurinta kaupunkia. Näissä kaupungeissa asuu noin kaksi miljoonaa suomalaista eli yli kolmannes koko maan väestöstä. Kuutoskaupungeissa on yli 40 % suomalaisista työpaikoista ja niissä tehdään 55 % Suomen bruttokansantuotteesta.

Tämä tiedote uutisoidaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupunki: tutkimusjohtaja Minna Joensuu, etunimi.sukunimi@espoo.fi, +358 43 827 3386
Helsingin kaupunki: varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi, etunimi.sukunimi@hel.fi, 09 310 43368
Oulun kaupunki: sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä, etunimi.sukunimi@ouka.fi, +358 44 703 9012
Tampereen kaupunki: johtaja Lauri Savisaari, etunimi.sukunimi@tampere.fi, +358 40 80 16081
Turun kaupunki: järjestämispäällikkö Heini Parkkunen, etunimi.sukunimi@turku.fi, +358 50 559 0249
Vantaan kaupunki: apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand, etunimi.sukunimi@vantaa.fi, +358 50 539 4555

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Tutkimus: Helsinkiläisnuorten ohjattu harrastaminen eriytyy sukupuolen, perhetaustan ja asuinalueen mukaan23.10.2024 11:37:05 EEST | Tiedote

Valtaosa helsinkiläisistä 8.– ja 9.-luokkalaisista harrastaa ohjatusti viikoittain, ja keskimääräinen osallistumisaste on palautunut koronapandemian aikaisesta notkahduksesta. Nuorten mahdollisuuksissa osallistua ohjattuun harrastustoimintaan on kuitenkin eroja. Esimerkiksi ulkomaalaistaustaiset tytöt, yksinhuoltajaperheiden lapset sekä matalan sosioekonomisen aseman asuinalueilla elävät jäävät muita useammin ohjatun harrastustoiminnan ulkopuolelle. Toimenpiteitä suunniteltaessa olisi syytä huomioida vahvemmin lasten ja nuorten moninaiset lähtökohdat harrastamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye