Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin sekä suomalaisten mielestä laajemmin, että nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten mukaan. Kahden viikon päästä 7.11.2024 vietetään Unescon kiusaamisen vastaista päivää.

Verianin (ent. Kantar) selvityksen mukaan suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin on kiusaaminen. Sama on havaittu Diakonissalaitoksen Vamoksessa, joka on tukenut työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia ja monella tavoin haastavissa elämäntilanteissa olevia nuoria jo yli 15 vuoden ajan.
”Tulos on täysin linjassa arjen havaintojemme kanssa: kiusaamiskokemukset ovat yksi kipeimmin nuoria traumatisoivista asioista”, sanoo johtaja Terhi Laine Diakonissalaitokselta.
Verian selvitti Diakonissalaitoksen yhteiskunnallisen yrityksen Rinnekotien pyynnöstä suomalaisten näkemyksiä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Kysymykseen nuorten polarisoituneesta tilanteesta ja pahoinvoinnin syistä vastasi 1055 ihmistä.
48 % vastaajista katsoi, että yksi suurimmista syistä nuorten pahoinvoinnin syistä on kiusaaminen. Sen jälkeen tulivat haasteet perheen vuorovaikutuksessa (43 %) sekä mielenterveyden haasteet (36 %).
Kiusaamisella on pitkät jäljet, mutta apua on saatavilla
Diakonissalaitoksen Vamos on tukenut haastavassa elämäntilanteessa olevia nuoria yli 15 vuoden ajan, ja kiusaamiskokemukset – toisinaan suoranainen väkivalta - on vuodesta toiseen suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin ja pitkäänkin jatkuneeseen ahdistukseen.
”Kiusaaminen ei unohdu koskaan, mutta elämästä voi rakentaa sen jälkeen hyvää ja omannäköistä. Nuorena kaikki on vielä mahdollista ja oma polku eteenpäin voi löytyä pitkältäkin tuntuvan ahdistuksen jälkeen. Näemme tätä koko ajan”, Terhi Laine sanoo.
Kiusaamiskokemukset voivat vaikeuttaa arjen sujumista ja yhdessäoloa muiden kanssa pitkään jälkeenpäin. Nuori on usein epävarma tai sosiaalisesti ahdistunut. On vaikea luottaa keneenkään. Uudet tilanteet, kuten opintojen aloittaminen tai kesätyöt, saattavat nostaa vanhat pelot pintaan. Muistot saattavat kantaa pitkälle työelämään.
Aito ja yksilöllinen kohtaaminen kaikkein tärkeintä
Vamoksen lääkkeet kiusatun nuoren tukemiseen ovat varsin yksinkertaisia, mutta tutkitusti vaikuttavia. Kaiken ytimessä on kiireetön kohtaaminen ja yksilöllisyys.
Vamokseen tullessaan kiusattu nuori kohtaa käytännössä kaksi asiaa, jotka auttavat eteenpäin: luotettavan ja kuuntelevan ”oman” aikuisen, sekä nuorten ryhmän, jossa jokainen on yhtä tärkeä.
Tuki lähtee aina nuoren tarpeista ja toiveista.
”Nuori on tärkeää kohdata kokonaisvaltaisesti. Hän on itse oman tilanteensa paras asiantuntija ja hyvä omana itsenään”, Laine sanoo.
Erityisesti kiusatuille nuorille vertaisten ryhmä on usein tärkeä. Se saattaa olla ensimmäinen kerta, kun nuori on osa yhdenvertaista ja hyväksyvää ryhmää.
Vamoksen tuki on vaikuttavaa. Valtakunnallinen, 11 paikkakunnalla ympäri maata toimiva nuortenpalvelu on ollut yli 15 toimintavuotensa aikana n. 16 000 nuoren tukena. Vuosittain intensiivisessä valmennuksessa on noin 2000 nuorta, joista puolet jatkaa suoraan opintoihin tai työelämään.
7.11.2024 vietetään Unescon kansainvälistä kiusaamisen vastaista päivää.
Yhteyshenkilöt
Medialle tiedoksi: haastatteluita on mahdollista tehdä myös paikallisesta näkökulmasta Vamoksen toiminta-alueilla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Siilinjärvellä, Oulussa ja Rovaniemellä.
Terhi LaineKehittäminen ja hankkeet, Diakonissalaitos
Puh:+358 400 237 775terhi.laine@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen toimintakertomus – Vuosi 2024 oli vaikuttavan kasvun vuosi28.4.2025 10:17:54 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Diakonissalaitokselle poikkeuksellinen kasvun vuosi. Samalla se oli kuluneen strategiakauden viimeinen vuosi. Työ Diakonissalaitoksella kiteytyi neljään painopisteeseen: Rohkea vaikuttaja, valtakunnallinen toimija, yhtenäinen Diakonissalaitos ja tulevaisuuden työyhteisö.
Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen16.4.2025 08:41:22 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.
Muistutus: Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202528.3.2025 13:12:45 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Diakonissalaitoksen uusi toiminta Helsingissä ja Vantaalla vahvistaa nuorten yhteisöllisyyttä ja vähentää päihdeongelmia26.3.2025 12:14:24 EET | Tiedote
Diakonissalaitos vahvistaa työtään nuorten päihdeongelmien ja huumekuolemien vähentämiseksi tavoitteena parantaa nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Yhteistyötä tehdään erityisesti Helsingissä ja Vantaalla.
Uusi mallinnus tukee päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä20.3.2025 13:16:11 EET | Tiedote
Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa on kehitetty uusi mallinnus etsivän ja jalkautuvan päihdetyön prosessista. Mallinnus auttaa paremmin vastaamaan katuympäristössä olevien päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien tarpeisiin ja tukee heidän elämänhallintaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme