Varsinais-Suomen hyvinvointialue, VarhaVarsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Turun Lasarettimuseo 50 vuotta 30.10.2024

Jaa

Turun Lasarettimuseo on Varsinais-Suomen hyvinvointialueen omistama Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalamuseo. Kantasairaalan kupeessa sijaitseva pieni museo keskittyy lääketieteen, sairaanhoidon ja erityisesti Tyksin historian esittelyyn. Museo perustettiin 30.10.1974. Museon tehtävänä on Suomen vanhimman sairaalan historian vaaliminen ja tallentaminen sekä esineistön säilyttäminen.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa yläkulmassa on Tyksin logo.

Nykyisen Tyksin juuret ulottuvat vuoteen 1756, jolloin Ruotsin kuningas Adolf Fredrik perusti lasaretin Turkuun. Pieni yhdeksän potilaspaikan lasaretti aloitti toimintansa kesällä 1759. Siitä lähtien sairaala on toiminut yhtäjaksoisesti eri nimillä ja eri paikoissa. Kiinamyllynmäen sairaalarakennuksiin ensimmäiset potilaat otettiin sisään 1.9.1881. Mäen vanhimmat sairaalarakennukset ovat edelleen toiminnassa.

Tervetuloa juhlaseminaariin

Turun Lasarettimuseo juhlii vuosipäiväänsä varhalaisille ja sidosryhmille järjestettävällä iltapäiväseminaarilla. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen, joka järjestetään Osmo Järvi -salissa, Medisiina C, Kiinamyllynkatu 10, keskiviikkona 30.10. klo 16–18. Juhlaesitelmät käsittelevät Turun lääninsairaalan, Tyksin ja Lasarettimuseon vaiheita sekä historian merkitystä lääkärikoulutuksessa. Lisätiedot museonhoitajalta.

Esinelöydöistä sairaalamuseoksi

Sairaalassa on ollut käytössä valtavasti välineitä eri aikakausilta. Näitä esineitä on ajan kuluessa laitettu talteen sekä museaalisista että käytännön säästösyistä. Aiemmin sairaaloissa ehjät, jo käytössä olleet instrumentit käytettiin steriloinnin jälkeen uudelleen. Tällaisia vanhoja esineitä alkoi löytyä sairaalatilojen 1950–1960-luvun saneerauksien yhteydessä eri puolilta sairaalaa.

Kun vanhaa esineistöä alkoi kertyä eri puolilta sairaalaa, ryhtyivät opetushoitaja Maija Jansén, johtava ylihoitaja Aira Arvela, kanslisti Kirsti Lundstedt sekä keskusvaraston hoitaja Aino Kakko työskentelemään sairaalamuseon perustamisen eteen. Liittohallituksen päätöksellä 30.10.1974 perustettiin museotoimikunta ja aloitettiin museotyö. Keväällä 1975 uuden sairaalamuseon käyttöön myönnettiin lääninsairaalan vanhan portinvartijan talon kaksi huonetta. Huoneet täyttyivät nopeasti museoesineistä, joista saatiin jo saman vuoden aikana aikaan pieni näyttely. Vuosien 1976–1980 välillä kartutettiin museon kokoelmia ja järjestettiin ajoittain pieniä näyttelyitä ja esitelmiä.

Portinvartijan talosta museo

Keväällä 1981 portinvartijan talo saatiin täysin museokäyttöön. Syyskuussa valmistui juhlanäyttely Kiinamyllynmäen sairaalatoiminnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tuolloin museonäyttelyn jokaiseen neljään huoneeseen valittiin erilainen näkökulma. Tämä jako on edelleen nähtävissä museossa lääkärin vastaanottohuoneessa, potilashuoneessa ja kojehuoneessa. Medianäkyvyyden kautta museo tuli tutuksi sairaalan työntekijöille ja kaupunkilaisille. Museo alkoi saada lisää arvokasta muistitietoa ja esinelahjoituksia, joiden kartuttaminen on museon toiminnan perusta edelleenkin. Vuodesta 1985 museota on pidetty auki säännöllisesti kerran kuussa, jolloin myös nimi Turun Lasarettimuseo vakiintui käyttöön.

Näyttelyitä ja kävelykierroksia

Turun Lasarettimuseon kokoelmiin sisältyy tänä päivänä noin 5000 esinettä sekä valokuvia, kirjoja ja arkistoaineistoa. Toimintaa ulotetaan myös museorakennuksen ulkopuolelle esimerkiksi näyttelyjen muodossa. Osastojen ja klinikoiden kanssa tehdään yhteistyötä. Kiinamyllynmäen historiallisia kävelykierroksia on järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Muun muassa Tyks Loimaan ja Tyks Vakka-Suomen sairaaloiden museokokoelmat ovat osa Lasarettimuseota. Niissäkin vanhojen esineiden säilyminen on henkilökunnan oma-aloitteisen toiminnan ansiota.

Turun Lasarettimuseossa vieraili ensimmäisten aktiivisten toimivuosien aikana vuodesta 1981 lähtien noin 300 kävijää vuosittain. Tänä päivänä museossa vierailee noin 1000 kävijää vuodessa. Museo on avoinna säännöllisesti kerran kuukaudessa, suuri osa vierailijoista käy ryhminä erikseen sovittuna ajankohtana. Sairaalamuseossa vierailee muun muassa Varhan ja Tyksin työntekijöitä sekä lääketieteen, sote-alojen ja lukioiden opiskelijaryhmiä. Museo on avoinna myös mm. Turun päivänä ja Varsinais-Suomen museopäivänä. Perusnäyttelyn lisäksi museotalossa on teemanäyttelyhuone, jossa tällä hetkellä esitellään sairaanhoitajakoulutuksen historiaa.

Lasarettimuseon toiminnasta vastaa osa-aikaisen museonhoitajan lisäksi museotyöryhmä (vuoteen 2023 sairaanhoitopiirin museotoimikunta). Museotyöryhmä koostuu pääosin Tyksin eri sairaaloiden edustajista. Pitkäaikaisin museonhoitaja, kirurgian klinikan opetushoitaja Maija Jansén toimi tehtävässä vuosina 1974–2002. Vuodesta 2012 museota on hoidettu yhteistyössä Turun kaupungin museopalveluiden kanssa. Museon kokoelmat ja museorakennuksen omistaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

Avoinna kuukausittain ja merkkipäivinä

Turun Lasarettimuseo on avoinna yleisölle joka kuukauden ensimmäinen arkimaanantai eli 4.11. klo 14–18 ja 2.12. klo 14–18. Lisäksi museo on avoinna Lasarettimuseon vuosipäivänä 30.10. klo 12–14 ja Turun lasaretin perustamisen 17.12.1756 vuosipäivänä tiistaina 17.12. klo 14–18. Osoitteessa Kiinamyllynkatu 4–8 (rakennus 13) sijaitsevaan museoon on vapaa pääsy. Sisäänkäynnissä on portaat. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

ÅUCS specialstrålbehandling rankades igen som en av de bästa21.11.2024 09:00:00 EET | Pressmeddelande

Expertisen och vårdens kvalitet och säkerhet inom stereotaktisk strålbehandling för cancerpatienter vid ÅUCS strålbehandlingsenhet har återigen rankats bland de främsta i världen. Efter oberoende ackreditering av ett internationellt team av toppexperter inom strålbehandling har enheten tilldelats ”Novalis Certified” för andra gången i rad som den enda cancerenheten i Norden och Baltikum.

Tyksin erikoissädehoidot arvioitiin uudestaan terävimpään kärkeen21.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Tyksin sädehoitoyksikön osaaminen sekä hoidon laatu ja turvallisuus syöpäpotilaiden stereotaktisissa sädehoidoissa on arvioitu uudestaan maailman kärkitasoon kuuluvaksi. Kansainvälisen, sädehoidon huippuosaajista koostuvan, ryhmän suorittaman riippumattoman akkreditoinnin myötä yksikölle on myönnetty niin sanottu Novalis-sertifiointi ("Novalis Certified") jo toiseksi kaudeksi syövänhoidon yksikkönä ainoana Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye