Tutkimushanke vahvistaa sosiaalihuollon TKIO-toimintaa
Vaikuttavuuden tietojohtaminen Sisä-Suomen yhteistyöalueella -tutkimushankkeessa sosiaalialan osaamiskeskukset kehittävät sosiaalihuollon palvelujen tutkimusta, kehittämistyötä ja koulutusta tukevia TKI-toimintamalleja.
Sisä-Suomen yhteistyöalueella on käynnissä tutkimus, jossa vahvistetaan sosiaalihuollon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) integrointia alan opetukseen ja oppimiseen (TKIO). Hankkeessa vahvistetaan sosiaalityöntekijöiden tutkimusvalmiuksia ja tuetaan alan ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja ammattilaisten yhteistyötä. Sisä-Suomen yhteistyöalueeseen kuuluvat Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan hyvinvointialueet.
– Sosiaalihuollon peruspalveluiden vahvistamiseen on selkeä tarve, ja tästä tarvitaan lisää tutkimustietoa. Hyvinvointialueilla ollaan parhaillaan luomassa uusia rakenteita tutkimus-, kehitys-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle (TKKI), ja siinä katsoimme yhdeksi keskeiseksi kehityskohteeksi korkeakoulujen TKI-toiminnan ja oppimisen integroinnin, kertoo Sulava-hankkeen tutkimuspäällikkö Anne Puuronen.
Sulava-tutkimushanketta toteuttavat sosiaalialan osaamiskeskukset Pikassos Oy ja SONet BOTNIA. Tutkimus jakautuu kahteen osaan.
Ensimmäisessä osassa selvitetään, mitkä sosiaalityön toimintaympäristöön liittyvät tekijät edistävät tai estävät asiakkaan saamaa oikea-aikaista, tarpeenmukaista ja riittävää palvelua. Yhtenä tutkimuslinjana tarkastellaan esimerkiksi, miten hyvinvointialueiden sosiaalipalvelut on organisoitu ja kuinka työntekijät kokevat palveluiden järjestämistä koskevat ohjeet.
Tutkimuksen toisessa osassa pilotoidaan sosiaalityön uramalliohjelmaa ja kasvatetaan TKIO-yhteistyötä hyvinvointialueiden, ammattikorkeakoulujen ja työyhteisöjen kesken.
Sosiaalityöntekijöiden tutkimusosaamisen kasvattaminen
Sosiaalityön uramallikokeilun tavoitteena on kehittää malli, joka tukee sosiaalityöntekijöiden tutkimusosaamista valmistumisen jälkeen niin, että he säilyttävät tiiviin yhteyden asiakastyöhön.
Syyskuussa aloittaneet kolme tutkijasosiaalityöntekijää edustavat työorganisaatioidensa kautta kaikkia kolmea Sisä-Suomen hyvinvointialuetta, Etelä-Pohjanmaata, Kanta-Hämettä ja Pirkanmaata. Heille on haettu riittäviä resursseja tutkimuksen tekemiseen niin, että työaika jakautuu tasan tutkimuksen ja asiakastyön kesken.
– Käynnistämme pilotin kautta keskustelun sosiaalityöntekijöiden urapoluista. Uramallikokeilu tulee paljastamaan, mitkä tekijät ja käytännöt työorganisaatiossa tukevat tutkimuksen tekemistä asiakastyön rinnalla. Tutkimus tulee osoittamaan, millaisia työsuhderatkaisuja ja tehtävänkuvia tarvitaan sosiaalityön pito- ja vetovoimaa turvaamiseksi, Puuronen sanoo.
Sosiaalipalvelujen yhteistyö korkeakoulujen ja työyhteisöjen suuntaan
Sulava-hankkeen yhteistyö korkeakoulujen ja yliopiston suuntaan on aluillaan. Hankkeessa pyritään lisäämään ammattikorkeakoulujen sosiaalialan opinnäytetyötutkimuksen mahdollisuuksia ja edistämään opiskelijoiden ja alalla työskentelevien vertaistyöskentelyä ja -oppimista. Hanketutkimukseen haetaan sosiaalialan ylemmän AMK:n tutkinto-opiskelijoita kaikista Sisä-Suomen yhteistyöalueen ammattikorkeakouluista.
– Tiivis yhteistyö TAMK:in, HAMK:in ja SeAMK:in sosiaalialan koulutusalojen opetushenkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa on aluekehittämistä parhaimmillaan, Puuronen iloitsee.
– Yhteistyö on lähtenyt hyvin liikkeelle. Haluamme luoda edellytyksiä työelämälähtöiselle oppimiselle. On tärkeää kehittää malli, jossa eri osapuolten tavoitteet tukevat toisiaan ja vievät samaan suuntaan.
Tutkimustuloksia tulossa
Tutkimus jatkuu vuoden 2025 loppuun asti. Sulava-hankkeen tuotoksina valmistuu kirjallisuuskatsaus sosiaalityön laadusta vuodenvaihteessa. Uramallityöntekijät tekevät käytäntötutkimuksia syksystä 2024 syksyyn 2025, ja uramalliohjelman päätösseminaari järjestetään 22.8.2025 Tampereella. Hankeosion tutkimusartikkeleita ja uramallikokeilun raportointi valmistuvat vuoden 2025 lopussa.
Hanketutkimustieto on suunnattu hyvinvointialueilla työskenteleville alan ammattilaisille ja johdolle. Hankkeen uramallikokeilun ja TKIO-yhteistyön tutkimustuloksia voivat hyödyntää alan tutkijat ja opettajat sosiaalityön tutkimusperustaisuuden ja sosiaalialan korkeakouluopetuksen kehittämisessä.
Pirkanmaan hyvinvointialue hallinnoi Vaikuttavuuden tietojohtaminen Sisä-Suomen yhteistyöalueella -tutkimushanketta. Tutkimus koostuu kahdesta osasta, vaikuttavuuden tietojohtamisesta ja sosiaalihuollon tutkimuksesta. Tutkimushanke toteutetaan ajalla 1.1.2024 - 31.12.2025, ja siihen osallistuvat Sisä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueet, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme, yhdessä sosiaalialan osaamiskeskusten Pikassos Oy ja SONet BOTNIA kanssa.
Vaikuttavuuden tietojohtaminen Sisä-Suomen yhteistyöalueella -hanke
Tutkimushanke toteutetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP), joka on rahoitettu Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne PuuronenSULAVA-hankkeen tutkimuspäällikköPikassos Oy, sosiaalialan osaamiskeskus Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa
Puh:044 242 5643anne.puuronen@pikassos.fiTuula Tuominentoimitusjohtaja, Pikassos Oy
Puh:050 531 5439tuula.tuominen@pikassos.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Askarruttaako kuulo? Tule Kuulo kuntoon -tilaisuuteemme 9. huhtikuuta!2.4.2025 13:23:31 EEST | Tiedote
Milloin kuulovikaa on syytä epäillä? Miten kuulon haasteiden kanssa pärjää arjessa? Voiko kuuloa kuntouttaa? Vastauksia näihin kysymyksiin saat Tampereen yliopistollisen sairaalan kuulokeskuksen Kuulo kuntoon -tilaisuudessa.
Kangasalla Sahalahden hammashoitolan toiminta päättyy2.4.2025 11:14:34 EEST | Tiedote
Kangasalla Sahalahden hammashoitolan toiminta loppuu 4. huhtikuuta 2025. Jatkossa alueen asukkaita palvelevat Kangasalan hammashoitolat. Neuvonta- ja ajanvarausnumerot säilyvät ennallaan.
Nyt myös suun terveydenhoidon perhevalmennusta saa verkosta1.4.2025 11:45:14 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilla olevaan perhe- ja synnytysvalmennuksen kokonaisuuteen on lisätty uusia videoita. Uudet videot tarjoavat lasta odottaville pirkanmaalaisille perheille tietoa suun terveydenhoidosta odotusaikana ja lapsen synnyttyä.
Pirkanmaan hyvinvointialueen digipalveluista saa tietoa etäinfossa 9.4.1.4.2025 09:47:18 EEST | Tiedote
Mitä digipalveluita Pirkanmaan hyvinvointialueella on ja miten niitä käytetään? Keskiviikkona 9.4.2025 kello 15-16 järjestetään kaikille avoin Digipalvelut tutuiksi -etätilaisuus.
Hyvinvointialueella tietoturvaloukkaus salasananvaihtopalvelu Passussa31.3.2025 16:22:57 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueella havaittiin alkuvuodesta virhe käyttäjätunnuksen Passu-salasananvaihtopalvelussa, jossa voi vaihtaa uuden salasanan voimassa olevaan käyttäjätunnukseen. Virheen vuoksi käyttäjän suomi.fi -kirjautuminen on voinut jäädä voimaan 32 minuutin ajaksi. Virhe on korjattu helmikuussa ja asiasta on tehty ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme