Suomen Akatemia

Suomen tieteen taso säilynyt kansainvälisessä vertailussa ennallaan

Jaa

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus on korkeampi kuin Suomen tieteen keskimäärin. Tutkimushenkilöstö on entistä kansainvälisempää: ulkomaalaistaustainen henkilöstö tekee merkittävän osan Suomen yliopistojen tutkimustyöstä. Yritykset ovat keskeisin tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoittaja Suomessa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Akatemian uudesta Tieteen tila -aineistosta.

Suomi on noussut 20 vuoden aikana tieteellisessä vaikuttavuudessa top 10 -indeksillä mitattuna maailman keskitason yläpuolelle ja pysynyt siellä, Suomen Akatemian Tieteen tila -aineisto kertoo. Tarkastelujaksolla 2018–2021 Suomen top10 -indeksi oli 1,09. Keskeiset verrokkimaat, kuten Ruotsi, Tanska, Sveitsi ja Alankomaat, ovat kuitenkin edelleen julkaisutoiminnan tieteellisessä vaikuttavuudessa Suomea edellä.

Top 10 -indeksi tarkastelee eniten viitattuun 10 prosenttiin kuuluvien julkaisujen suhteellista osuutta. Maailman keskitaso kullakin tieteenalalla on 1.

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus korkeaa

Aineiston mukaan Akatemian rahoittamien hankkeiden tieteellisten julkaisujen viittausvaikuttavuus on korkeampaa kuin Suomessa, EU15-maissa tai OECD-maissa. Nelivuotisella tarkastelukaudella 2017–2020 Akatemian rahoittamien tutkijoiden julkaisujen top 10 -indeksi oli 1,16.

Akatemia rahoittaa valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisen suunnitelman mukaisesti korkealaatuista, uutta tietoa tuottavaa, pitkäjänteistä ja kilpailullisesti vertaisarvioitua tutkimusta. Rahoituksen tavoitteena on tukea tuottavuuskasvua vahvistamalla T&K-osaamista ja T&K-osaajien määrää.

Noin neljännes yliopistojen tutkimusrahoituksesta tuli Akatemialta vuonna 2022. Valtion tutkimuslaitosten tutkimusrahoituksesta Akatemian rahoitus kattaa noin 10 prosenttia.

Tutkimustyön kansainvälistyminen jatkuu

Tieteen tila -aineisto tuo esille, että Suomen yliopistojen kansainvälistyminen jatkuu. Ulkomaalainen henkilöstö teki noin 40 prosenttia kaikesta väitöskirjatutkijoiden ja tutkijatohtoreiden työstä sekä noin 15 prosenttia senioritason akateemisen henkilöstön työstä vuonna 2023.

Tilastot myös osoittavat, että kansainvälisten yhteisjulkaisujen tieteellinen vaikuttavuus on Suomessa selvästi korkeampaa kuin julkaisuiden, joissa ei ole kansainvälistä yhteistyötä. Tarkastelukaudella 2018–2021 kansainvälisten yhteisjulkaisujen top 10 -indeksi oli 1,44, kun se esimerkiksi kansallisilla yhteisjulkaisuilla oli 0,82. Kahdenvälisessä tieteellisessä julkaisuyhteistyössä Yhdysvallat on Suomen yleisin kumppani.

Yrityksillä merkittävä rooli Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen kasvussa

Yritykset ovat keskeisin t&k-toiminnan rahoittaja Suomessa, ja noin kaksi kolmasosaa tutkimus- ja kehittämistoiminnasta tehdään yrityksissä. Yritysten t&k-menot ovat kasvaneet vuodesta 2016 lähtien, taittuen kuitenkin hiukan vuonna 2022.

Tohtoreiden osuus kaikesta tehdystä tutkimustyöstä on noussut kaikilla sektoreilla 2000-luvulla, selvimmin yrityksissä viimeisen 10 vuoden aikana. Tilastojen perusteella yritykset ovat yliopistojen jälkeen suurin tohtoreiden työllistäjä. Työssä olevista tohtoreista 27 prosenttia työskenteli yrityksissä vuonna 2020.

Yritysten tutkimustyöstä tohtoreiden osuus oli kuitenkin vain kahdeksan prosenttia vuonna 2022, ja korkeakouluissa tohtoreiden osuus tehdystä tutkimustyöstä on laskenut 2010-luvun lopulla.

Tutustu Tieteen tila 2024  -katsaukseen:

Suomen Akatemian Tieteen tila -työ tuottaa materiaalia, joka tukee korkeakoulujen ja valtion tutkimuslaitosten kehitystyötä ja vahvistaa tiedepolitiikan toimijoiden käytössä olevaa tietopohjaa. Tieteen tilassa julkaistaan säännöllisesti tilastollisia ja bibliometrisiä tarkasteluja tutkimuksen rahoituksesta ja henkilöstöstä sekä julkaisutoiminnasta. Lisäksi julkaistaan temaattisia analyysejä. Tilastoissa Suomea tarkastellaan keskeisiin verrokkimaihin nähden.

Lue myös

Lisätietoja

  • johtava tiedeasiantuntija Otto Auranen, Suomen Akatemia, puh. 029 533 5141


Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Tumour genetics researcher Lauri A. Aaltonen wins Anders Jahre Award15.8.2024 11:02:40 EEST | Press release

Professor Lauri A. Aaltonen is the winner of the 2024 Anders Jahre Award for Medical Research. The Anders Jahre Award is a prestigious Nordic medical prize awarded by the Faculty of Medicine at the University of Oslo. This year, the Award, worth NOK 1 million, will be shared between two researchers. The other winner is Professor Thomas Helleday from Karolinska Institutet. Professor Aaltonen and Professor Helleday share the Award for their discoveries of mechanisms that contribute to cancer development in humans.

Suomen Akatemialta merkittävää tutkimusrahoitusta eturivin tutkimushankkeille19.6.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on päättänyt rahoitettavat tutkimushankkeet keskeisimmässä rahoitushaussaan. Rahoitusta myönnettiin talvihaussa 2024 lähes 220 miljoonaa euroa monipuolisesti eri tieteenalojen tutkimuskokonaisuuksiin. Yhteensä rahoitettiin 132 uutta akatemiatutkijan tutkimushanketta, 13 kliinistä tutkijaa ja 210 akatemiahanketta. Hankkeet edustavat alojensa erinomaista kansainvälistä tasoa.

Kutsu: Vaalikeskustelu 23.5. - Kuinka Euroopasta saadaan suunnannäyttäjä tutkimuksessa ja osaamisessa?13.5.2024 09:50:47 EEST | Kutsu

Akava ja Suomen Akatemia järjestävät torstaina 23.5. kello 17-19 keskustelutilaisuuden Euroopan tutkimuksen ja koulutuksen lähivuosien näkymistä. Kuulemme, millaisin miettein Euroopan parlamenttivaaleissa ehdolla olevat suomalaiset näkevät tulevan parlamenttikauden ja sen tavoitteet eurooppalaisessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikassa. Tilaisuus pidetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki). Tervetuloa mukaan!

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelma rahoittaa vastuullista ja vaikuttavaa tutkimusta30.4.2024 12:49:14 EEST | Tiedote

Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmassa rahoitetaan tänä vuonna viisi kolmevuotista hanketta, joista kaksi on konsortioita eli hankekokonaisuuksia. Hakemuksia tuli 49. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 2,45 miljoonaa euroa haetusta 23,1 miljoonasta. Rahoitettavissa hankkeissa haetaan ratkaisuja fyysiseen aktiivisuuteen sekä liikuntaan ja urheiluun liittyviin yhteiskunnallisiin ja kansanterveydellisiin haasteisiin. Tutkimuksen kohteina ovat kilpaurheilijat ja kunto- ja arkiliikkujat, sikiökaudesta vanhuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye