Hallintovaliokunnan demarit: Hallituksen on korjattava pian budjettiehdotuksensa sisäisen turvallisuuden puutteet

Jaa

Hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset kansanedustajat Eemeli Peltonen, Paula Werning ja Saku Nikkanen vaativat hallitusta korjaamaan budjettiehdotuksensa keskeiset puutteet sisäisen turvallisuuden viranomaisten rahoituksessa. Kansanedustajat kantavat huolta etenkin Rajavartiolaitoksen, Suojelupoliisin ja Tullin taloustilanteesta tulevina vuosina.

kansanedustajat Paula Werning, Eemeli Peltonen ja Saku Nikkanen
kansanedustajat Paula Werning, Eemeli Peltonen ja Saku Nikkanen J-P Flander

Eduskunnan hallintovaliokunta on tänään antanut lausuntonsa valtion ensi vuoden talousarvioehdotuksesta valtiovarainvaliokunnalle. Hallintovaliokunnan budjettikäsittelyssä nousi esiin useita puutteita sisäisen turvallisuuden viranomaisten taloustilanteessa ja -näkymissä. Vaikka hallitus tekee kannatettaviakin määrärahalisäyksiä esimerkiksi poliisien määrän kasvattamiseksi, jää hallituksen budjettiehdotuksen edelleen myös useita merkittäviä kipupisteitä.

– Rajavartiolaitoksen toimintamenojen rahoitusvaje on jopa 25 miljoonaa euroa jo ensi vuonna. Rajavartiolaitoksen sopeutustarve edellyttää leikkaamista paitsi materiaali- ja kalustohankinnoista myös operatiivisesta toiminnasta sekä koulutuksesta. Rajojemme turvallisuudesta vastaavan viranomaisen talousnäkymät ovat kestämättömiä tilanteessa, jossa esimerkiksi Suomen itärajalle kohdistuu edelleen epävarmuutta Venäjän hybridivaikuttamisen jatkumisesta. Emme voi hyväksyä tilannetta, jossa Rajavartiolaitoksen perusrahoitusta ei turvata, toteaa kansanedustaja Eemeli Peltonen.

Peltonen muistuttaa, että Hallintovaliokunta nosti jo viime syksyn budjettikäsittelyssä yksimielisesti esiin huolensa Rajavartiolaitoksen rahoituksesta. Pääministeri Orpon hallitus ei kuitenkaan korjausliikettä ole asiassa vieläkään tehnyt.

– Orpon hallituksen toisen budjettiehdotuksen keskeinen sisäisen turvallisuuden kipupiste on myös Suojelupoliisin rahoitus. Julkisuudessa on jo ollut esillä, että Suojelupoliisissa on jouduttu käynnistämään muutosneuvottelut riittämättömän rahoituksen takia. Suojelupoliisin resurssivaje herättää huolta nykyisessä turvallisuustilanteessa, jossa tehokkaan ja toimivan tiedustelun tarve korostuu entisestään, painottaa kansanedustaja Paula Werning.

Vaikka hallitus kohdistaa sisäministeriön hallinnonalan viranomaisille muita julkisen hallinnon toimijoita pienemmät tuottavuus- ja tehostamistavoitteet, eivät sisäisen turvallisuuden viranomaiset tule kohdelluiksi täysin yhdenvertaisesti.

– Hallitukselta vaikuttaa unohtuneen, että myös Tulli on todella keskeinen sisäisen turvallisuuden viranomainen. Nyt Tulli saa kannettavakseen muita viranomaisia raskaamman tuottavuustavoitteen vain siksi, että Tulli on valtiovarainministeriön eikä sisäministeriön alainen viranomainen. Pidän kestämättömänä sitä, että hallitus ei kohtele yhdenmukaisesti kaikkia PTR-viranomaisia. Tähän asiaan pitää saada muutos, vaatii kansanedustaja Saku Nikkanen.

Hallintovaliokunnan demarit kiirehtivät myös pelastajapulan ratkaisemista hallituksen tavoitetta nopeammin ja esittävät koulutettavien määrän kasvattamista siten, että tavoiteltu 1 000 uutta pelastajaa saavutettaisiin jo vuonna 2030.

-  Samalla kannamme suurta huolta siitä, että Pelastusopistoon kohdistetaan merkittävä määrärahavähennys tilanteessa, jossa pelastajapulaa yritetään toisaalta ratkaista. Hallituksen tulisi kohtuullistaa näitä heikennyksiä, jotta pelastajamäärää saadaan kasvatettu suunnitelmallisesti ja laadukas, riittävä koulutus sekä palvelut turvattua myös tulevaisuudessa, huomauttavat hallintovaliokunnan demarit.

Peltonen, Werning ja Nikkanen pitävät myönteisenä, että pääministeri Orpon hallitus jatkaa jo viime vaalikaudella aloitettua työtä poliisien määrän kasvattamiseksi. Kannatettavien panostusten rinnalla budjettiehdotuksen puutteet ovat kuitenkin niin merkittäviä, että valiokuntaryhmä jätti hallintovaliokunnan budjettilausuntoon eriävän mielipiteensä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja Razmyar kysyy: Missä on sivistysporvari?26.10.2024 13:16:10 EEST | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, sivistysvaliokunnan jäsen Nasima Razmyar pitää valiokuntatoverinsa, kokoomuksen Mia Laihon puheita museoalan ammattilaisten korvaamisesta vapaaehtoisilla sekä ministeri Multalan hämmästystä Museoviraston sulkuilmoitusten edessä kuvaavina. Hallituksen käsitys sen oman leikkauspolitiikan vaikutuksista on retuperällä. Sivistysporvari nukkuu Razmyarin mukaan perussuomalaisten hallituksessa ruususen unta.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Väkivallan kierre on katkaistava26.10.2024 10:03:00 EEST | Tiedote

Lähi-idän tilanne jatkaa kärjistymistään terroristijärjestö Hamasin reilu vuosi sitten tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen. Israel on ulottanut toimintansa Libanonin puolelle ja iskenyt mm. YK:n rauhanturvaajien leiriin. Iran on kohdistanut Israeliin laajamittaisen ohjusiskun. Israelin pommitukset Teheraniin kertovat, kuinka kammottava kostonkierre leviää Lähi-idässä, kuvaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen. - Onko muu maailma täysin voimattomana sivussa? Meidän on tuomittava kaikki väkivallanteot, jotka ovat piittaamattomia kansainvälisestä oikeudesta ja YK:n peruskirjasta, toteaa Kiljunen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye