SDP EDUSKUNTA

SDP:n Saku Nikkanen: uimahallit oltava kaikkien kuntalaisten saavutettavissa ja käyntihinnat sen suuruisia, että kaikilla on varaa niissä käydä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Liikkumattomuuden kasvu on laajalti tunnettu ja tunnustettu ongelma Suomessa. Tämän takia edullisten liikuntamahdollisuuksien tarjonta on erityisen tärkeää. Ylen tuoreen jutun mukaan Suomessa on noin 190 uimahallia, joista noin puolet on heikossa kunnossa. Valtio aikoo kuitenkin leikata liikuntapaikkarakentamisen rahoitusta. Tämä on erityisen huono päätös suomalaisten liian vähäisen liikkumisen vuoksi. Liikkumattomuus on ongelma kaikissa ikäryhmissä, ja tämänkin perusteella voidaan puhua kansallisesta kriisistä, joka ei pelkällä valistustyöllä poistu. Tämän takia leikkaukset uimahallien ylläpitoon on peruttava, toteaa Saku Nikkanen.

Suomen uimahalleista miltei 130 on rakennettu ennen vuotta 1980. Osin huonoon kuntoon päässeet uimahallit ovat yksi esimerkki siitä, kuinka palvelut voivat tulevaisuudessa muuttua kuihtuvissa kunnissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön arvion mukaan kaikkien Suomen liikuntapaikkojen korjausvelka on noin 680‒1 335 miljoonaa euroa. Kustannusarvion suuri vaihteluväli johtuu siitä, arvioidaanko liikuntahallissa olevan tarvetta myös käyttötarkoituksen muutokselle tai perusparannukselle. Ministeriöllä ei ole arviota pelkistä uimahallien korjaustarpeista.

Liikuntapaikkarakentamisen valtiontuki on ollut kunnille tärkeä elementti ja investointien mahdollistaja. Leikkaus uhkaa aiheuttaa sen, että kunnat luopuvat jo päätetyistä investoinneista tai lykkäävät niitä hamaan tulevaisuuteen.

Liikkumattomuuden torjunta on kuitenkin meidän kaikkien yhteinen asia. Uimahallit ovat erityisen tärkeitä sillä ne mahdollistavat monen sellaisen ihmisen liikkumisen, jotka eivät voi muulla tavoin liikuntaa harrastaa. Sitä kautta uimahallit luovat erityisen suurta hyötyä ihmisten terveydestä huolehtimiseen. Liikkumattomuuden taloudelliset ja inhimilliset kustannukset ovat merkittävä riski tulevaisuuden hyvinvointivaltiollemme. Muutetaan suunta liikkumiseen panostamalla, kun se vielä on mahdollista, toteaa Nikkanen.

Yhteiskunnan on edistettävä terveellisiä elämäntapoja ja aktiivista liikkumista kuntarajat ylittäen. Esimerkiksi niin, että kunnat yhdessä rakentavat tai korjaavat uimahalleja. Ratkaisuja on löydettävissä. Rakennusalamme tarvitsee myös kipeästi investointeja sekä työtä. Uimahallien rakentaminen ja peruskorjaus sekä yleisesti liikuntapaikkojen rakentaminen luo rakentamisvaiheessa valtavasti työtä ja heijastevaikutuksia talouteen. Nämä toimet tuovat pitkällä tähtäimellä myös säästöjä alati kasvaviin sosiaali- ja terveyspalveluiden kuluihin. Laitetaan Suomi siis liikkeelle myös teoin, eikä pelkästään sanoin. Tämän takia leikkaukset uimahallien ylläpitoon on peruttava ja rahat sekä niiden ylläpitoon että kunnostamiseen löydyttävä, linjaa Nikkanen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja Razmyar kysyy: Missä on sivistysporvari?26.10.2024 13:16:10 EEST | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, sivistysvaliokunnan jäsen Nasima Razmyar pitää valiokuntatoverinsa, kokoomuksen Mia Laihon puheita museoalan ammattilaisten korvaamisesta vapaaehtoisilla sekä ministeri Multalan hämmästystä Museoviraston sulkuilmoitusten edessä kuvaavina. Hallituksen käsitys sen oman leikkauspolitiikan vaikutuksista on retuperällä. Sivistysporvari nukkuu Razmyarin mukaan perussuomalaisten hallituksessa ruususen unta.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Väkivallan kierre on katkaistava26.10.2024 10:03:00 EEST | Tiedote

Lähi-idän tilanne jatkaa kärjistymistään terroristijärjestö Hamasin reilu vuosi sitten tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen. Israel on ulottanut toimintansa Libanonin puolelle ja iskenyt mm. YK:n rauhanturvaajien leiriin. Iran on kohdistanut Israeliin laajamittaisen ohjusiskun. Israelin pommitukset Teheraniin kertovat, kuinka kammottava kostonkierre leviää Lähi-idässä, kuvaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen. - Onko muu maailma täysin voimattomana sivussa? Meidän on tuomittava kaikki väkivallanteot, jotka ovat piittaamattomia kansainvälisestä oikeudesta ja YK:n peruskirjasta, toteaa Kiljunen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye