Työterveyslaitos

Yrkeslärarna efterlyser mer stöd för riskbedömning av studerandenas arbetspraktik

Dela

Enligt en undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån anser mer än 80 % av de lärare vid finska yrkesutbildningsinstitutioner som svarade på enkäten att de har tillräckliga kunskaper och färdigheter för att bedöma säkerheten under de studerandes arbetsplatsförlagda inlärningsperioder. Det är dock bara mindre än hälften av lärarna som anser att riskbedömningen av studerandes praktikperioder på deras institution är framgångsrik.

Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-OSHA) och Arbetshälsoinstitutet informerar 

Arbetsplatsförlagd utbildning är en obligatorisk del av en grundläggande yrkeskvalifikation inom yrkesutbildningen och ansvaret för säkerheten ligger hos utbildningsanordnaren och den arbetsplats som tar emot praktikanten. En undersökning bland lärare på yrkesutbildningsinstitutioner som utförts på uppdrag av Europeiska arbetsmiljöbyrån visar att majoriteten av de lärare som svarade på undersökningen anser att de har de kunskaper och färdigheter som krävs för att bedöma studerandenas arbetsplatsförlagda utbildning.

- Resultaten visar att lärarna anser att deras kunskaper och färdigheter är tillräckliga. Undersökningen tyder dock på att ansvaret för riskbedömningen kan ha lämnats över för mycket till enskilda lärare. Var tredje skola har inte kommit överens om gemensamma rutiner och gett instruktioner till lärarna om hur de ska garantera säkerheten på studerandenas praktikplatser, säger Susanna Visuri, senior expert vid Arbetshälsoinstitutet.

Nästan hälften av studerandena har berättat för sina lärare om bristerna på sina praktikplatser

46% av de lärare som svarade på enkäten säger att studeranden har berättat för dem om problem som de har stött på under sina praktikperioder. Dessutom rapporterade en av tre lärare att studeranden som de hade handlett hade råkat ut för olyckor eller tillbud under sin praktik.

- Dessa resultat visar delvis att lärarna har varit framgångsrika i att ge studeranden de verktyg som krävs för att identifiera risker. Jag tycker dock att antalet olyckor och nära ögat situationer är för högt och att företag och yrkesutbildningsanordnare som erbjuder praktikplatser bör ha ett närmare samarbete, säger Tanja Halttunen från Axxell Utbildning Oy, Finlands OSHVET-ambassadör för Europeiska arbetsmiljöbyrån.

Endast mindre än hälften av de lärare som svarade på enkäten anser att riskbedömningen av arbetspraktiken är tillfredsställande.

- Av de öppna svaren framgår att lärarna skulle vilja se en tydligare ansvarsfördelning mellan utbildningsanordnarna och de organisationer som tar emot praktikanterna. Många skulle också vilja ha mer tid att besöka de arbetsplatser som tar emot praktikanter och mer resurser i allmänhet för att organisera praktikplatser. Personligen tycker jag att det är viktigt att lärarna känner till de organisationer som de skickar studenter till, säger Halttunen.

Studenter har olika behov av stöd

Halttunen och Visuri påpekar att studerandens utgångsläge påverkar hur mycket stöd de behöver under sin praktik.

- Det är bra för alla parter att komma ihåg att ingen praktikant är den andra lik. Det är viktigt att skolan och arbetsplatsen som tar emot praktikanten utbyter information om till exempel studeranden har särskilda behov. Det kan handla om språkkunskaper, inlärning eller personens hälsa, säger Halttunen.

- Av enkätsvaren framgår att särskilt inom högrisksektorer som byggbranschen investerar utbildningsanordnarna i riskbedömning och i att öka studerandenas säkerhetsmedvetande. Säkerhetsfrågor är lika viktiga i andra branscher. Enkäten skulle också kunna användas som underlag för forskning om vilka faktorer som påverkar säkerheten i utbildning som sker på arbetsplatsen, säger Visuri.

Från webbenkäten

  • I september 2024 svarade totalt 65 lärare på yrkesutbildningsinstitutioner på en webbenkät som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån. Enkäten skickades till 15 yrkesskolor i Finland. 

Mer information om enkäten

  • Susanna Visuri, senior expert, Arbetshälsoinstitutet, tel. 046 851 5912, susanna.visuri@ttl.fi
  • Tanja Halttunen, Europeiska arbetsmiljöbyråns OSHVET-ombud i Finland, Axxell Utbildning Oy, tel. 044 739 7351, tanja.halttunen@axxell.fi

Angående avsändaren

  • Europeiska arbetsmiljöbyråns (EU-OSHA) uppdrag är att främja säkerhet, hälsa och produktivitet på arbetsplatsen i Europa genom kommunikation. I Finland samordnas verksamheten av Arbetshälsoinstitutet.
  • Detta meddelande är en del av Europeiska arbetsmiljöbyråns OSHVET-åtgärd för att öka medvetenheten om hälsa och säkerhet i arbetet bland lärare och studenter. I Finland är OSHVET-ambassadören Tanja Halttunen från Axxell Utbildning Oy.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Utvecklingen av arbetslivslängden stampar på ställe – orsaken svag sysselsättningsutveckling bland yngre i arbetsför ålder23.10.2024 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Förlängningen av den förväntade arbetslivslängden har i Finland stannat av vid 2008 års finanskris. Sysselsättningen har under de senaste årtiondena ökat hos dem äldre än 50 år, men hos de yngre åldersklasserna har utvecklingen varit svagare. Längden på den förväntade arbetslivslängden varierar dessutom enligt den socioekonomiska ställningen, framgår det i en underökning från Helsingfors universitet och Arbetshälsoinstitutet.

Työurien pituuden kehitys polkee paikallaan – taustalla nuorempien työikäisten heikko työllisyyskehitys23.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Odotettavissa olevien työurien piteneminen on pysähtynyt Suomessa vuoden 2008 talouskriisiin. Työllisyys on viime vuosikymmeninä kohentunut yli 50-vuotiailla, mutta nuoremmilla ikäluokilla kehitys on ollut heikompaa. Odotettavissa olevan työuran pituus vaihtelee lisäksi sosioekonomisen aseman mukaan, ilmenee Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye