Kela/FPA

Etuustietopalvelu Kelmun käyttöönotto terveyssosiaalityöntekijöille aikaistui – hyvinvointialueet ja HUS voivat nyt saada potilaan tiedot helposti

Jaa

Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). 

Etuustietopalvelu Kelmu on saatu terveyssosiaalityöntekijöiden käyttöön suunniteltua aikaisemmin. Aikaistumisen mahdollisti Kelan, HUSin ja terveyssosiaalityöntekijöiden yhteistyö.

Heinäkuun alussa muuttuneen asiakastietolain mukaan terveydenhuollossa työskentelevällä terveyssosiaalihuollon ammattihenkilöllä on oikeus saada potilaansa välttämättömät tiedot. Aiemmin lakiin perustuvaa tiedonsaantioikeutta ei ole ollut.

Nyt terveyssosiaalityöntekijät voivat saada tietoja myös etuuspalvelu Kelmun kautta. Kela, HUS ja terveyssosiaalityöntekijät ovat tehneet tiivistä yhteistyötä, jotta Kelmu on saatu terveyssosiaalityöntekijöiden käyttöön suunniteltua aikaisemmin. Alun perin Kelmun käyttöönottoa oli suunniteltu vuodelle 2026. Käytännössä terveyssosiaalityöntekijä pääsee näkemään tietoja Kelmun kautta, kun hänelle on annettu Suomi.fi-valtuus nimeltä Etuustietojen katselu ja maksuvaatimusten rekisteröinti.

Mitä tietoja Kela voi luovuttaa?

Kela on voinut 1.7.2024 alkaen luovuttaa tietoja potilaan etuuksista, jos tiedot ovat välttämättömiä potilaan neuvonnan ja ohjauksen varmistamiseksi. Tiedot voivat koskea vireillä olevia hakemuksia, potilaan saamaa päätöstä tai potilaalle maksettuja etuuksia.

Miten ammattilainen voi saada tietoja Kelasta?

Hyvinvointialueen ja HUSin terveyssosiaalityöntekijä voi pyytää tietoja

  • etuustietopalvelu Kelmussa
  • soittamalla Kelan viranomaislinjalle ma–pe klo 9–15 numeroon 020 692 235
  • lähettämällä suojattua sähköpostia osoitteeseen kumppanit.neuvonta@kela.fi.

Lue lisää

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye