Jyväskylän yliopisto

Kirjajulkaisu: Yksi eniten väitöskirjoja maailmassa ohjanneista professoreista kertoo, miten tutkijakoulutusta tulisi kehittää Suomessa

Jaa

Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki on ohjannut uransa aikana kaikkiaan 132 väitöskirjaa. Se on enemmän, kuin lähes kukaan muu maailmassa. Nyt Neittaanmäki on koonnut kokemuksensa kansien väliin ja kertoo teoksessaan, Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia – kohti uudistuvaa tutkijakoulutusta, miten suomalaista tohtorikoulutusta tulisi kehittää tulevaisuudessa.

Petteri Kivimäki

Yli 50 vuoden työuran yliopistomaailmassa tehnyt Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki on julkaissut kirjan, jossa kertoo omat näkemyksensä siihen, miten tutkijakoulutusta tulisi tulevaisuudessa kehittää Suomessa.

Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia – kohti uudistuvaa tutkijakoulutusta -kirjan kirjoittanut Neittaanmäki on kansainvälisesti merkittävän uran tehnyt professori, joka on muun muassa yksi eniten väitöskirjoja ohjanneista henkilöistä maailmassa.

Kirjan on tarkoitus vastata kysymykseen, miten tutkijakoulutuksella tulisi vastata suomalaisen yhteiskunnan uusiin koulutus- ja tutkimustarpeisiin.

– Kerron kirjassa omiin kokemuksiini ja kansainvälisissä verkostoissani saamiini oppeihin perustuvia ajatuksiani siitä, kuinka uusia innovatiivisia tutkijakoulutus- ja kansainvälisiä tutkimusympäristöjä laitetaan alulle ja kehitetään, kertoo professori Neittaanmäki. 

Kirjan keskeinen teema on tutkijakoulutus, jota lähestytään sekä yksittäisen jatko-opiskelijan että suomalaisen tutkijankoulutusjärjestelmän kehittämisen näkökulmasta. Aiheita käsitellään muun muassa väitöskirja-aiheen valinnan, väitöskirjan ohjausprosessin, urasuunnittelun ja työuralla etenemisen näkökulmista.

Kirjassa 16 väitöskirjan tehnyttä Neittaanmäen entistä jatko-opiskelijaa kuvaa, kuinka he päätyivät jatko-opiskelijaksi, miten työ eteni ja miten väittely on vaikuttanut heidän työuraansa.

– Noin puolet ohjaamistani tohtoreista työskentelee nykyisin akateemisella uralla, yli 30 professoreina Suomessa ja eri puolella maailmaa, Neittaanmäki kertoo ja sanoo pohtineensa kirjan vaihtoehtoiseksi nimeksi myös otsikkoa ”Kuinka koulutetaan professoreita”.

Kirjassa käsitellään myös tieteen uusia paradigmoja sekä tapoja, joilla tiedemaailmassa on reagoitu yhteiskunnan uusiin tutkimusparpeisiin. Esimerkkinä uusina nousseista tutkimusalueista ovat SOTE-IT ja kyberturvallisuus. 

Kirjassa ääneen pääsevät myös Neittaanmäen yhteistyökumppanit vuosien varrelta, jotka kertovat hänen kanssaan tehdystä yhteistyöstä.

Neittaanmäki kertoo kirjassaan myös, millaiset seikat vaikuttivat häneen omaan alavalintaansa sekä, miten ajatukset urasta matematiikan opettajana vaihtuivat väitöskirjaopiskelijaksi Jyväskylän yliopiston matematiikan laitokselle.

– Olen työurani aikana pitänyt tutkijakoulutusta tärkeimpänä tehtävänäni, professori Neittaanmäki toteaa.

Lisätietoja

Pekka Neittaanmäki on tehnyt mittavan akateemisen uran työskennellen Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa. Alkuvuodesta 2024 Neittaanmäki nousi maailman kolmanneksi eniten matemaattisten alojen väitöskirjoja ohjanneeksi henkilöksi. Hän pitää tutkijakoulutusta professorin tärkeimpänä tehtävänä ja on sitä mieltä, että tutkijakoulutuksen saaneiden osaamispotentiaalia pitäisi hyödyntää Suomessa tehokkaammin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Petteri Kivimäki
Lataa
Petteri Kivimäki
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.

Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote

Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye