Kirjajulkaisu: Yksi eniten väitöskirjoja maailmassa ohjanneista professoreista kertoo, miten tutkijakoulutusta tulisi kehittää Suomessa
Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki on ohjannut uransa aikana kaikkiaan 132 väitöskirjaa. Se on enemmän, kuin lähes kukaan muu maailmassa. Nyt Neittaanmäki on koonnut kokemuksensa kansien väliin ja kertoo teoksessaan, Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia – kohti uudistuvaa tutkijakoulutusta, miten suomalaista tohtorikoulutusta tulisi kehittää tulevaisuudessa.
Yli 50 vuoden työuran yliopistomaailmassa tehnyt Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki on julkaissut kirjan, jossa kertoo omat näkemyksensä siihen, miten tutkijakoulutusta tulisi tulevaisuudessa kehittää Suomessa.
Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia – kohti uudistuvaa tutkijakoulutusta -kirjan kirjoittanut Neittaanmäki on kansainvälisesti merkittävän uran tehnyt professori, joka on muun muassa yksi eniten väitöskirjoja ohjanneista henkilöistä maailmassa.
Kirjan on tarkoitus vastata kysymykseen, miten tutkijakoulutuksella tulisi vastata suomalaisen yhteiskunnan uusiin koulutus- ja tutkimustarpeisiin.
– Kerron kirjassa omiin kokemuksiini ja kansainvälisissä verkostoissani saamiini oppeihin perustuvia ajatuksiani siitä, kuinka uusia innovatiivisia tutkijakoulutus- ja kansainvälisiä tutkimusympäristöjä laitetaan alulle ja kehitetään, kertoo professori Neittaanmäki.
Kirjan keskeinen teema on tutkijakoulutus, jota lähestytään sekä yksittäisen jatko-opiskelijan että suomalaisen tutkijankoulutusjärjestelmän kehittämisen näkökulmasta. Aiheita käsitellään muun muassa väitöskirja-aiheen valinnan, väitöskirjan ohjausprosessin, urasuunnittelun ja työuralla etenemisen näkökulmista.
Kirjassa 16 väitöskirjan tehnyttä Neittaanmäen entistä jatko-opiskelijaa kuvaa, kuinka he päätyivät jatko-opiskelijaksi, miten työ eteni ja miten väittely on vaikuttanut heidän työuraansa.
– Noin puolet ohjaamistani tohtoreista työskentelee nykyisin akateemisella uralla, yli 30 professoreina Suomessa ja eri puolella maailmaa, Neittaanmäki kertoo ja sanoo pohtineensa kirjan vaihtoehtoiseksi nimeksi myös otsikkoa ”Kuinka koulutetaan professoreita”.
Kirjassa käsitellään myös tieteen uusia paradigmoja sekä tapoja, joilla tiedemaailmassa on reagoitu yhteiskunnan uusiin tutkimusparpeisiin. Esimerkkinä uusina nousseista tutkimusalueista ovat SOTE-IT ja kyberturvallisuus.
Kirjassa ääneen pääsevät myös Neittaanmäen yhteistyökumppanit vuosien varrelta, jotka kertovat hänen kanssaan tehdystä yhteistyöstä.
Neittaanmäki kertoo kirjassaan myös, millaiset seikat vaikuttivat häneen omaan alavalintaansa sekä, miten ajatukset urasta matematiikan opettajana vaihtuivat väitöskirjaopiskelijaksi Jyväskylän yliopiston matematiikan laitokselle.
– Olen työurani aikana pitänyt tutkijakoulutusta tärkeimpänä tehtävänäni, professori Neittaanmäki toteaa.
Lisätietoja
Pekka Neittaanmäki on tehnyt mittavan akateemisen uran työskennellen Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa. Alkuvuodesta 2024 Neittaanmäki nousi maailman kolmanneksi eniten matemaattisten alojen väitöskirjoja ohjanneeksi henkilöksi. Hän pitää tutkijakoulutusta professorin tärkeimpänä tehtävänä ja on sitä mieltä, että tutkijakoulutuksen saaneiden osaamispotentiaalia pitäisi hyödyntää Suomessa tehokkaammin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka NeittaanmäkiEmeritus
Puh:+358405507005pekka.neittaanmaki@jyu.fiwww.jyu.fi/fi/henkilot/pekka-neittaanmakiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Tilastotieteen menetelmillä entistä tarkempaa tietoa vanhoista kauppareiteistä ja tartuntatautien leviämisestä (Pasanen)3.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tuoreessa väitöskirjatyössä on kehitetty tilastotieteellisiä menetelmiä alueellisten ilmiöiden mallintamiseen. Väitöstyössä on tutkittu Suomen nälänhädän aikaisten viljamarkkinoiden toimintaa ja tarttuvien tautien leviämistä esiteollisessa Suomessa sekä vanhempainvapaiden käyttöä kuluvalla vuosituhannella. Uusien mallinnusten avulla voidaan saada entistä yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi vanhoista kauppareiteistä tai tartuntatautien leviämisestä.
Uusi kirja hiilihydraateista ja niiden johdannaisista27.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Moninaisten biosynteesivaiheiden kautta fotosynteesin reaktiotuotteina syntyviä hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Niiden hyötykäyttö yhdistettynä kiertotalouteen muodostaa yhä enenevässä määrin kasvavan globaalin suuntauksen.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu muutti viisivuotiaiden lasten kasvuympäristöä varhaiskasvatuksessa20.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Vuosina 2021–2024 toteutetun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun seurannassa arvioidaan paitsi lasten oppimisvalmiuksien kehittymistä myös kokeilun yhteyksiä esiopetus- ja varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet varhaiskasvatuksen laadun rakennetekijöitä kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun kokeilu- ja verrokkiryhmissä.
Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeille 2,5 miljoonan euron EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitus19.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Horisontti Eurooppa (Horizon Europe) on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa. Jyväskylän yliopiston hankkeet saivat ohjelmasta rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät alkuvuodesta.
Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivat muodostaa positiivisen kehän19.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan taipumus kokea positiivisia tunteita myötävaikutti siihen, että ihmiset olivat koronarajoitusten aikaan fyysisesti aktiivisia tai jopa lisäsivät aktiivisuuttaan. Masennusoireiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen oli päinvastainen. Tulokset viittaavat siihen, että mielen hyvinvointi voi auttaa ylläpitämään liikunnallisesti aktiivista elämäntapaa. Mielen hyvinvointi ja liikkuminen voivatkin muodostaa positiivisen kehän.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme