Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometri: työllisyys ja elinkeinoelämä piristynee tulevan vuoden aikana Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -raportin sekä Työvoimabarometrin. Alueellisissa kehitysnäkymissä tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä, Työvoimabarometrissa taas pureudutaan alueiden ja toimialojen näkymiin, työmarkkinatilanteeseen sekä pula-ammatteihin ja -osaamisiin.

Kuva hitsaajasta
Teknologiateollisuuden ja -palveluiden näkymät ovat positiiviset alueen elinvoimaisen yritystoiminnan ja suurinvestointisuunnitelmien ansiosta. Pula-ammatit keskittyvät teollisuuden eri tasoisiin ammattilaisiin sekä IT-alan osaajiin.

Alueelliset kehitysnäkymät kartoittavat maakuntien nykytilannetta ja tulevaisuudennäkymiä

Alueellisten kehitysnäkymien maakuntakatsausten mukaan elinkeinoelämän tilanne on tällä hetkellä edelleen haastava Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, mutta toiveikkuutta tilanteen parantumisesta on jo ilmassa muun muassa korkojen laskun myötä. Alueellisissa kehitysnäkymissä elinkeinoelämän tilanteen arvioidaan kehittyvän myönteiseen suuntaan lähitulevaisuudessa molemmissa maakunnissa ja niihin kuuluvissa seutukunnissa. Pohjalaismaakuntiin suunnitellut massiiviset vihreän siirtymän investoinnit tulevat toteutuessaan mullistamaan alueen elinkeinoelämän ja työmarkkinatilanteen, mutta tämän kehityksen osalta aikajänne on pidempi.

Heikon taloustilanteen myötä työttömien työnhakijoiden määrä on ollut kasvussa viime aikoina, mutta työttömyyden odotetaan lähtevän laskuun elinkeinoelämän piristymisen myötä. Samalla aluetta jatkuvasti piinanneet työvoiman saatavuusongelmat lisääntyvät jälleen. Pidemmällä aikavälillä suurinvestointien toteutuessa rekrytointihaasteet tulevat olemaan mittavat, ja alueella tullaan tarvitsemaan massiivisia panostuksia työvoiman hankintaan.

Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa on kuvattu tarkemmin maakuntien nykytilannetta ja tulevaisuudennäkymiä elinkeinoelämän, investointien ja työllisyyden suhteen. Syksyn 2024 Alueelliset kehitysnäkymät on laadittu syyskuun aikana ELY-keskuksen ja sidosryhmien yhteistyönä. Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsaus laaditaan kaksi kertaa vuodessa. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Laadullista arviota tukevat tilastotiedot sekä alueelliset kyselyt ja barometrit. 

Työvoimabarometrin erityistarkastelussa teknologiateollisuuden, sote-alan ja rakennetun ympäristön toimialat

Työvoimabarometrissa kartoitetaan työmarkkinoiden tilannetta ELY-keskusalueittain ja toimialoittain. Ammattibarometrin korvannut Työvoimabarometri julkaistiin ensi kertaa syksyllä 2023. Syksyn 2024 Työvoimabarometrissa Pohjanmaan ELY-keskusalueella käsiteltiin teknologiateollisuuden ja -palveluiden, sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan sekä rakennetun ympäristön toimialat. Työvoimabarometrissa kartoitetaan toimialojen pula-ammatteja sekä niihin liittyviä osaamistarpeita.

Pohjanmaan ELY-keskusalueella yleisesti pula-ammatit keskittyvät sote-aloille ja teollisuuteen. Monien ammattien kohdalla toistuvia osaamistarpeita ovat mm. yleiset työelämätaidot, sosiaaliset taidot, vuorotyövalmiudet sekä digitaidot.

Teknologiateollisuuden ja -palveluiden näkymät ovat positiiviset alueen elinvoimaisen yritystoiminnan ja suurinvestointisuunnitelmien ansiosta. Pula-ammatit keskittyvät teollisuuden eri tasoisiin ammattilaisiin sekä IT-alan osaajiin. Ammattikohtaisista osaamistarpeista yleisimpiä ovat piirustusten ja kaavioiden lukutaito ja tulkitseminen, toimialatuntemus, IT-osaaminen sekä monet ammatteihin liittyvät erityisosaamiset.

Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalla vallitsee perinteisesti voimakas työvoimapula, mutta hyvinvointialueen rahoitusvaikeuksien takia uusien työntekijöiden rekrytoinnissa on haasteita. Pulaa on mm. lääkäreistä, sairaanhoitajista, lähihoitajista ja psykologeista ja osaamistarpeet liittyvät mm. digiosaamiseen, kielitaitoon, vuorotyövalmiuteen ja sosiaalisiin taitoihin.

Rakennetun ympäristön toimiala on ollut vaikeassa tilanteessa jo pidempään erityisesti rakennusalan hiipumisen vuoksi. Tilanteen kuitenkin odotetaan piristyvän muun muassa korkotason laskun myötä. Pula-ammattien kartoittaminen on haastavaa heikossa suhdanteessa, mutta seuraavan vuoden aikana pulaa katsottiin olevan muun muassa siivoojista, kirvesmiehistä, maansiirtokoneiden kuljettajista, talonrakentajista ja työnjohtajista. Alan osaamistarpeissa korostuvat mm. piirustusten lukutaito, työkokemuksen kautta kerätty ammattitaito sekä erilaiset luvat, oikeudet ja sertifikaatit.

Työvoimabarometrin arviot on laadittu syyskuussa 2024 ELY-keskuksen järjestämissä alueellisissa sekä toimialoittaisissa keskustelutilaisuuksissa yhdessä sidosryhmien kanssa. Työvoimabarometri.fi-palvelussa voi tarkastella eri alueiden ja niillä valittujen toimialojen tilannetta ja lähitulevaisuuden näkymiä. Kaikkien toimialojen tilannetta ei ole käsitelty, mutta kaikilla alueilla on syksyllä 2024 käsitelty ainakin teknologiateollisuuden ja -palveluiden, sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan sekä rakennetun ympäristön toimialat ja sen lisäksi joillain alueilla on kartoitettu myös neljännen toimialan tilannetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Jordbruksstöd tryggar försörjningsberedskapen i Österbotten och Mellersta Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten)8.4.2025 11:36:41 EEST | Pressmeddelande

År 2024 beviljades stöd till livsmedelsproduktionen i Österbotten och Mellersta Österbotten för över 164 miljoner euro. Denna satsning är en betydande del av det nationella arbetet för att trygga försörjningsberedskapen, den inhemska livsmedelsproduktionen och den regionala livskraften. Jordbruksstöden spelar en viktig roll i att utveckla områdets försörjningsberedskap.

Sysselsättningsöversikt för februari: Arbetslösheten ökar fortsättningsvis och antalet lediga arbetsplatser minskar inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten)25.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Inom området för NTM-centralen i Österbotten fanns det i slutet av februari sammanlagt 8 789 arbetslösa arbetssökande. Det är 755 fler än för ett år sedan. Proportionellt sett är ökningen måttligare i Österbotten (+ 9,4 %) än i hela landet (+ 12,7 %). Antalet arbetslösa var i februari 269 färre än under januari. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland (7,6 %). Motsvarande andel i hela landet är 12,0 %. Jämfört med januari månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,3 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område. I hela landet förblev arbetslöshetsgraden oförändrad jämfört med januari. Antalet heltidspermitterade var 792 dvs. 390 färre (- 33,0 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av UF-centrets Arbetsförmedlingsstatistik.

Helmikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan ja avoimet työpaikat vähenevät Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)25.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella oli helmikuun lopussa yhteensä 8 789 työtöntä työnhakijaa. Se on 755 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Suhteellisesti kasvua on kuitenkin tapahtunut Pohjanmaalla maltillisemmin (+ 9,4 %) kuin koko maassa (+ 12,7 %). Työttömiä oli helmikuussa 269 vähemmän kuin tammikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Manner-Suomen alhaisin (7,6 %). Koko maassa vastaava osuus on 12,0 %. Tammikuuhun verrattuna työttömyysaste laski 0,3 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. Koko maassa työttömyysaste pysyi samana kuin tammikuussa. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 792 eli 390 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (- 33,0 %). Tiedot ilmenevät KEHA-keskuksen Työnvälitystilastosta.

Sysselsättningsöversikt för januari: Arbetslösheten ökar fortsättningsvis inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten)25.2.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) fanns i slutet av januari sammanlagt 9 058 arbetslösa arbetssökande. Arbetslösheten har ökat med 908 personer jämfört med året innan, men arbetslöshetsgraden inom området för NTM-centralen i Österbotten är fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland, 7,9 %. Motsvarande andel i hela landet är 12,0 %. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye