Alueelliset kehitysnäkymät: Pohjois-Karjalan suhdanteiden kääntymistä odotellaan
Suhdanteiden kääntymistä parempaan on ennakoitu jo jonkin aikaa, mutta käänne antaa yhä odotuttaa itseään. Pientä positiivista odotusta tulevaisuuden näkymiin tuovat ennakoinnit suhdanteiden parantumisesta, laskevista koroista ja talttuvasta inflaatiosta.
Tänään 29.10.2024 julkaistiin sekä ELY-keskusten kokoama ja työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2024 -raportti, että syksyn työvoimabarometrit.
Suhdanteiden kääntymistä parempaan on ennakoitu jo jonkin aikaa, mutta käänne antaa yhä odotuttaa itseään. Pohjois-Karjalan kehitysnäkymiä luonnehtii pitkittynyt sinnittely Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan seurausten sekä yksityisen ja julkisen talouden alavireisyyden ja sen tuoman varovaisuuden kanssa. Pientä positiivista odotusta tulevaisuuden näkymiin tuovat ennakoinnit suhdanteiden parantumisesta, laskevista koroista ja talttuvasta inflaatiosta.
Erityisesti rakentamisen ja myös teollisuuden alavireisyys heijastuu laajalti maakunnan alihankintayrityksien ja palveluyrityksien toimintaan. Raaka-aineiden ja työn hinnan kallistuminen vaikuttaa laajalti yrityksien kannattavuuteen. Palvelualojen tilannetta kiristää arvonlisäveron nosto ja varovainen kuluttajakysyntä. Kaikilla toimialoilla ei kuitenkaan menty alaspäin, liikevaihto kasvoi mm. metsätaloudessa ja kaivostoiminnassa. Kasvualoja löytyi myös yksittäisiltä teollisuuden alatoimialoilta.
Teknologiateollisuuden kärkiyrityksillä on liiketoiminta pääsääntöisesti sujunut melko tasaisesti, osalla jopa erittäin hyvin. Vaihtelua yritysten välillä on kuitenkin paljon ja tilannetta on hankala yleistää. Kaivostoimialalla on nähtävissä selkeää aktivoitumista. Puhtaan siirtymän investointipotentiaali alueella on yli 1,5 mrd euroa ja hankkeita on lähtenyt liikkeelle. Rakentaminen on hiljentynyt voimakkaasti eikä käännettä parempaan ole vielä tiedossa. Myönnettyjen rakennuslupien määrä on ennätyksellisen alhaalla.
Maakunnan yritysten muutosneuvottelumäärät ovat olleet kasvussa ja muutosneuvottelussa painopiste on siirtynyt vahvemmin lomautuksista irtisanomisiin. Erityisesti tämä näkyy nyt rakentamisen ja metalliteollisuuden puolella. Avointen työpaikkojen määrä on selvästi alhaisempi kuin vuosi sitten. Työttömyyden kasvu on silti vielä ollut maltillisempaa koko maan kehitykseen verrattuna.
Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen odotetaan paranevan ensi vuoden puolella. Työttömyyden kehitys seuraa yleensä viiveellä, joten siellä käännettä parempaan on todennäköisesti nähtävissä ensi vuoden loppupuolella. Työvoiman saatavuuden ongelmat ovat vastaavasti nyt aiempaa vähäisempiä.
Työvoimabarometri tarkentaa kuvaa työvoima- ja osaamistarpeista
Syksyn työvoimabarometrit julkistettiin 29.10.2024. Valtakunnallisesti arvioitiin työvoima- ja osaamistarpeita kolmen toimialaryhmän ammateissa: Sosiaali- terveys- ja hyvinvointialalla, Teknologiateollisuus ja -palvelut toimialaryhmässä, sekä rakennetun ympäristön toimialoilla.
Yleisestä epävarmuudesta ja työvoiman kysynnän hiljenemisestä huolimatta aloilla tapahtuu jatkuvasti rekrytointeja. Uutta työvoimaa tarvitaan vastaamaan uusiin osaamistarpeisiin ja korvaamaan eläköityvää tai työpaikkaa vaihtavaa henkilöstöä. Valtaosa tunnistetuista työvoimatarpeista Pohjois-Karjalassa kohdentui sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialalle, jossa kasvavia osaamistarpeita ovat mm. lisääntyvä terveysteknologian hyödyntäminen sekä mielenterveys- ja päihdetyön osaaminen.
Metalliteollisuudessa ammattitaitoisten hitsaajien ja peltiseppien lisäksi kaivataan ammattitaitoisia koneistajia ja konetekniikan erityisasiantuntijoita. Teknologiateollisuuden työpaikoilla on kysyntää monenlaiselle osaamiselle erilaisissa työtehtävissä, erityisesti automaatio- ja robotiikkaosaamisen merkitys tulee toimialalla kasvamaan.
Rakennetun ympäristön toimialaryhmän arvioissa näkyy uudisrakentamisen hiljeneminen. Rakennusalalla työvoima- ja osaamistarpeet painottuivat korjausrakentamiseen ja saneeraukseen. Rakennusalalla uusia osaamistarpeita tuo lisääntyvä kiinteistöautomaatio. Kiinteistönhoito ja puhdistuspalvelualalla on työvoiman kysyntä jatkunut vakaana.
Pohjois-Karjalan ja muiden maakuntien arvioihin työvoima- ja osaamistarpeiden kehityksestä pääset tutustumaan Työvoimabarometrin sivuilla: www.tyovoimabarometri.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alueelliset kehitysnäkymät:
Reijo Vesakoivu
strategiapäällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 116
Työvoimabarometri:
Tuukka Arosara
koordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 040
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Yhteystiedot
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalan yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta heinä–syyskuussa yli 5,3 miljoonaa euroa5.11.2024 13:47:48 EET | Tiedote
ELY-keskus myönsi heinä–syyskuussa Pohjois-Karjalaan rahoitusta yritysten kehittämiseen yli 3 miljoonaa euroa ja muuhun kehittämiseen yli 2 miljoonaa euroa. Suurimmat yrityshankkeet sijaitsevat Joensuussa ja Nurmeksessa.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 12:24:05 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10.2024 useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.2024.
Pohjois-Karjalassa oli syyskuussa työttömänä 12,9 % työvoimasta22.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli syyskuun lopussa 9 225 työtöntä työnhakijaa, joista 500 oli lomautettuna. Vuoden takaiseen verrattuna työttömiä oli 387 henkilöä enemmän.
Pohjois-Karjalan vedenpinnat olivat syyskuussa matalalla15.10.2024 11:54:04 EEST | Tiedote
Kuukauden keskilämpötila oli noin 4 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vedenkorkeudet olivat keskiarvoon nähden matalammalla melkein koko maakunnassa. Pintaveden lämpötilat olivat kuun lopussa keskimääräistä korkeammalla.
Sinileväkesä oli vaihteleva Pohjois-Karjalassa2.10.2024 15:44:23 EEST | Tiedote
Sinilevähavaintoja tehtiin eniten juhannuksen jälkeisellä viikolla sekä heinäkuun loppupuolella. Pintavesien lämpötilat pysyttelivät korkeina myös syksyllä, ja kansalaiset ilmoittivat yksittäisiä sinilevähavaintojaan myös syyskuun alkupuolella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme