HUS

Lääkeherkkyystestaus auttaa leukemian uuden lääkehoidon kohdentamisessa

Jaa

Hoitovaste uudelle lääkeyhdistelmälle voidaan ennustaa leukemiasolujen lääkeherkkyystestauksella akuuttia myelooista leukemiaa sairastavilla potilailla. Menetelmä mahdollistaa hoidon kohdentamisen siitä eniten hyötyville potilaille.

Tutkijat Tanja Ruokoranta, Ida Vänttinen ja Mika Kontro.
Tutkijat Tanja Ruokoranta, Ida Vänttinen ja Mika Kontro. Kuva: Ville Männikkö / HUS

Akuutti myelooinen leukemia (AML) on aikuisten yleisin akuutti leukemia. Leukemioihin on kehitetty useita uusia, kohdennettuja lääkehoitoja. Haasteena on kuitenkin tunnistaa näistä hoidoista eniten hyötyvät potilaat.

Arvostetussa Blood-tiedelehdessä vastikään julkaistu HUSin toimeksiannosta tehty suomalaistutkimus selvitti, voiko laboratoriossa tehtävän leukemiasolujen lääkeherkkyystestauksen avulla ennustaa, hyötyykö AML:aa sairastava potilas uudesta venetoklaksin ja atsasitidiinin lääkeyhdistelmästä. Tutkimuksessa osoitettiin, että potilaan leukemiasolujen herkkyys venetoklaksille laboratorio-olosuhteissa ennakoi hyvää hoitovastetta ja samalla pidempää elinaikaa.

”Menetelmä on tehokas työkalu hoidon yksilöllistämiseen ja se mahdollistaa tunnistamaan ne potilaat, jotka voisivat hyötyä yhdistelmähoidosta. Se on erityisen hyödyllinen aiemman hoidon jälkeen uusiutunutta AML:aa sairastavilla potilailla. Tulokset ovat lupaavia, sillä hoidon kohdentaminen voisi vähentää toimimattomaan hoitoon liittyviä haittavaikutuksia ja kustannuksia”, sanoo tutkimuksesta vastannut HUSin hematologian erikoislääkäri, Mika Kontro Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM).

Uusi leukemialääke Suomeen kolme vuotta etuajassa

Suomen AML-ryhmän toteuttamaan uraauurtavaan tutkimukseen osallistui yhteensä 104 leukemiapotilasta kaikista Suomen yliopistosairaaloista. Tutkimuksessa käytetyssä lääkeherkkyystestauksessa potilaiden luuytimestä kerätyt leukemiasolut altistettiin laboratoriossa useille eri lääkeaineille. Testauksen avulla selvitettiin, miten laboratoriossa määritetty lääkeherkkyys venetoklaksille ennakoi potilaan todellista hoitovastetta. Tutkimuksen loppuvaiheessa menetelmää käytettiin diagnostisena testinä päätökseen lääkehoidon aloittamisesta.

”Tutkimus mahdollisti uuden lupaavan venetoklaksi-lääkkeen saamisen suomalaisten leukemiapotilaiden hoitoon kolme vuotta aiemmin kuin muuten olisi ollut mahdollista”, Kontro sanoo.

Tulokset nopeasti käytettävissä potilaan hoidon valinnassa

Tutkimuksessa osoitettiin, että lääkeherkkyystestaus on mahdollista toteuttaa lyhyessä ajassa siten, että tulokset ovat käytettävissä potilaan lääkehoidon valinnassa.

Näytteiden nopea toimitus viidestä yliopistosairaalasta tutkimuslaboratorioon vaati toimivaa logistiikkaa. Tieto leukemiasolujen lääkeherkkyydestä toimitettiin FIMM:n tehoseulontayksiköstä potilasta hoitaville lääkäreille vain kolmen päivän sisällä näytteenotosta.

”Menetelmää on mahdollista hyödyntää myös muiden lääkkeiden kohdalla, mutta laajempi käyttö vaatii lisätutkimuksia”, Kontro sanoo.

Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Kontro
hematologian erikoislääkäri, päätutkija
p. 050 428 7052
mika.kontro@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Förlossningsverksamheten vid Lojo sjukhus överförs till HUS övriga förlossningssjukhus – vid Lojo sjukhus tas föderskor emot fram till den 27 november klockan 8.18.11.2024 15:18:27 EET | Pressmeddelande

Tidtabellen för överföringen av Lojo förlossningsverksamhet till HUS övriga förlossningssjukhus har precicerats. Föderskor tas emot vid Lojo sjukhus fram till den 27 november klockan 8. Jouren och avdelningarna för kvinnosjukdomar och förlossningar stängs fredagen den 29 november 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye