Kysymyksiä ja vastauksia Työterveyslaitoksen sisäilmaohjeista – tutustu uusiin sivuihin
Työterveyslaitos selvitti sisäilmaohjeidensa käyttökokemuksia keväällä 2024, jotta voisi kehittää sisäilmakoulutusta ja -viestintää paremmin työpaikkojen tarpeita vastaaviksi. Ohjeet koettiin hyödyllisiksi sisäilmatilanteiden ratkaisemisessa, mutta osin vaikeaksi soveltaa. Ohjeiden soveltamista helpottamaan on luotu Kysymyksiä ja vastauksia -osio Työterveyslaitoksen sisäilmasivuille.
Tiedote 29.10.2024
Työterveyslaitos julkaisi avoimen verkkokyselyn ”Sisäilmastoselvitys ja olosuhdearviointi” ja Terveydellisen merkityksen arviointi sisäilmatilanteissa” -ohjeiden käyttäjille keväällä 2024. Lisäksi tarjottiin keskustelutilaisuuksia työpaikoille ja työterveyshuolloille ohjeisiin liittyen.
– Ohjeet oli julkaistu 2022 ja 2023, joten meille oli tärkeä saada tietää, miten uudet ohjeet toimivat työpaikoilla. Ohjeita hyödyntävät varsinkin rakennusterveysasiantuntijat ja työterveyshuollon ammattilaiset, kertoo vanhempi asiantuntija Päivi Isokääntä Työterveyslaitoksesta.
Kysely toi esiin aiemmin epäselviksi jääneitä linjauksia
Kyselyyn saatiin 68 vastausta. Kyselytuloksista tunnistettiin joitakin keskeisiä linjauksia, joiden perusteet olivat jääneet epäselviksi osalle vastaajista. Näitä olivat esimerkiksi eroavaisuudet olosuhdearvioinnin ja kuntotutkimuksen sisällöissä sekä ilmayhteyksien merkitys olosuhdearvioinnissa.
Terveydellisen merkityksen arvioinnista puolestaan kävi ilmi arvioinnin haastavuus työterveyshuolloille, koska erilaisia arvioinnissa huomioon otettavia tekijöitä on niin monta. Lisäksi kyselyyn vastanneet toivoivat ohjeista nykyistä enemmän perehdytystä työpaikoilla.
Keskusteluissa puhuttiin sisäilmaryhmän toiminnasta
Keskusteluissa puhuttiin sisäilma-asioista laajemmin ja niissä painottuivat sisäilma-asioita hoitavien toimijoiden yhteistyö ja yleiset toimintatavat.
– Liian usein sisäilma-asiat kaatuvat yhdelle henkilölle työpaikalla. Olisi tärkeää, että kaikki sisäilmaryhmän jäsenet hoitavat aktiivisesti tonttinsa koko sisäilmaprosessin ajan. Viestinnässä ja vuorovaikutuksessa voi aina parantaa, muistuttaa erikoislääkäri Hanna Keränen Työterveyslaitoksesta.
Kysymyksiä ja vastauksia -osio tarttuu epäselviin kohtiin ja selventää ohjeiden tulkintaa
Kyselyn, keskustelujen ja asiantuntijoiden aikaisempien kokemusten pohjalta raporttiin ja verkkosivuille on koostettu ”Kysymyksiä ja vastauksia” -osio, jossa tartutaan sisäilmaohjeiden käyttäjien kohtaamiin haasteisiin ja annetaan vastauksia ohjeita koskeviin kysymyksiin.
Myös aiemmin julkaistut laajemmin sisäilma-asioita käsittelevät ”Usein kysytyt sisäilmakysymykset (UKK)” on päivitetty ja uusi Kysymyksiä ja vastauksia -osio täydentää UKK-sivua.
Kysely ja raportti on tehty osana Kansallista sisäilma ja terveys -ohjelmaa. Ohjelma toteuttaa hallituksen Terveet tilat 2028 -ohjelman terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä koskevia toimenpiteitä. Terveet tilat 2028 -ohjelma päättyy vuoden 2024 lopussa, mutta Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma jatkuu.
Lisätiedot
Päivi Isokääntä, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, puh. 040 720 1913, paivi.isokaanta[at]ttl.fi Hanna Keränen, erikoislääkäri, Työterveyslaitos, puh. 050 414 3395, hanna.keranen[at]ttl.fi
Raportti: Kokemukset Työterveyslaitoksen sisäilmaohjeista. Työterveyslaitos 2024. (www.julkari.fi)
Kysymyksiä ja vastauksia
Kysymyksiä ja vastauksia Sisäilmastoselvitys ja olosuhdearviointi -ohjeesta
Kysymyksiä ja vastauksia Terveydellisen merkityksen arviointi sisäilmatilanteissa -ohjeesta
Usein kysytyt sisäilmakysymykset (UKK)
Tutustu myös
Työterveyslaitoksen sisäilmasivut (ttl.fi/sisailma)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiKristiina Kulhavanhempi asiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358405486914kristiina.kulha@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Över 70 procent av företagshälsovårdsavtalen omfattar sjukvård7.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Översikten Företagshälsovårdens verksamhet och kvalitet i Finland 2023 granskar på ett heltäckande sätt företagshälsovårdens serviceproducenters verksamhet, resurser och tjänsters kvalitet. Resultaten ger viktig information om hur samarbetet mellan arbetsplatsen och företagshälsovården samt företagshälsovårdens tjänster bör utvecklas för att möta arbetslivets föränderliga behov.
Yli 70 prosenttia työterveyssopimuksista sisältää sairaanhoidon7.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työterveyshuollon toiminta ja laatu Suomessa 2023 -katsauksessa tarkastellaan kattavasti työterveyshuollon palveluntuottajien toimintaa, resursseja ja palvelujen laatua. Tulokset tarjoavat tärkeää tietoa siitä, miten työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyötä sekä työterveyshuollon palveluita tulisi kehittää vastaamaan työelämän muuttuvia tarpeita.
More than 70 per cent of occupational health agreements include medical care7.11.2024 08:00:00 EET | Press release
A review on the operations and quality of occupational health care in Finland in 2023 provides a comprehensive look at the operations, resources and quality of occupational health care service providers. The results provide important information on how occupational health care services and co-operation with workplaces should be developed in order to meet the changing needs of work life.
Utredning: Den dubbla digitala och gröna omställningen förändrar arbetslivet på många sätt4.11.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Enligt Arbetshälsoinstitutets utredning skapar den dubbla digitala och gröna omställningen möjligheter till utveckling av arbetets kvalitet, men medför också spänningar och konflikter. Utredningen beskriver den dubbla omställningens mindre undersökta effekter på arbetslivet.
Selvitys: Digivihreä siirtymä muuttaa työelämää monella tavoin4.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan digivihreä siirtymä luo mahdollisuuksia työn laadun kehittämiseen, mutta tuo mukanaan myös jännitteitä ja ristiriitoja. Selvitys kuvaa digivihreän siirtymän vähemmän tutkittuja työelämävaikutuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme