Lähes neljännes on katunut työpaikan vaihtoa: ”Yhdestä paskakasasta toisenlaiseen”
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, että työpaikan vaihtaminen on kaduttanut monia. Asiantuntija avaa, mistä katumus johtuu ja mitä työnantajat voivat tehdä toisin.
Lähes joka neljäs (23 prosenttia) on katunut työpaikan vaihtamista. Tämä selviää Duunitorin ja Taloustutkimuksen tuoreesta Työnhaku Suomessa 2024 -tutkimuksesta, joka on osa Kansallista rekrytointitutkimusta.
”Tulos on mykistävä. Se, että lähes joka neljäs työpaikkaa vaihtanut katuu valintaansa, tarkoittaa vuositasolla kymmeniätuhansia katuvia suomalaisia”, sanoo Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto.
Vaiston mukaan vaihtamismorkkis on todellinen ongelma, johon työnantajien kannattaa suhtautua riittävän vakavasti.
”Työnantajana miettisin ensimmäisenä, ovatko työpaikan johtamis- ja kulttuuriasiat kunnossa. Omasta kulttuurista kannattaa viestiä rohkeasti mutta rehellisesti. Valheellisten viestien toistelu ei ole kestävää liiketoimintaa sen enempää asiakkaiden kuin osaajienkaan suuntaan. Rekrytoinnista tulee nopeasti kallista puuhaa, jos joka neljäs uusi työkaveri joutuu huomaamaan, että ruoho aidan toisella puolella olikin ruskeaa.”
Lataa Työnhaku Suomessa 2024 -tutkimus täältä »
Nämä ovat tyypilliset syyt katua työpaikan vaihtamista
Työnhaku Suomessa 2024 -tutkimukseen vastanneet kertoivat, miksi he ovat katuneet työpaikan vaihtamista. Tyypilliset syyt katumukselle ovat:
1. Työyhteisöön liittyvät syyt, kuten huono työilmapiiri tai etäiseksi jäävä työyhteisö.
2. Esihenkilöön liittyvät syyt, kuten tuen puute tai lupausten rikkominen.
3. Työtehtäviin liittyvät syyt, kuten liiallinen työkuorma tai haasteiden ja mahdollisuuksien puuttuminen.
”Valtaosa katumusta aiheuttavista syistä liittyy huonoon johtamiseen ja esihenkilötyöhön. Herää kysymys, voidaanko Suomessa puhua johtamisen ja johtajuuden kriisistä”, Vaisto pohtii.
Hän muistuttaa kuitenkin, että pettymys esihenkilötyöhön ei ole yksinomaan esihenkilöiden vika.
”Monet esihenkilöt toimivat tehtävässään jonkin muun työroolin ohella, eikä kaikilla ole riittävästi aikaa tai koulutusta hyvään esihenkilötyöhön. Kyse on myös siitä, miten vakavasti johtaminen ylipäätään otetaan työpaikoilla. Pelkät kaunopuheet johtajuudesta aiheuttavat pahimmillaan luottamuksen rapautumista organisaatiossa, kun korulauseet eivät näykään arjen työssä.”
Vastaajien pettymys uuden työpaikan kulttuuriin ja työilmapiiriin on Vaiston mielestä helppo ymmärtää, sillä niistä voi olla vaikea saada tietoa etukäteen.
”Työnantajien on helppo puhua konkreettisista asioista, kuten liikuntaseteleistä tai työterveyshuollosta. Työpaikan kulttuurista viestiminen on haastavampaa ja vaatii vaivannäköä, mutta juuri se erottelee kestävät työnantajabrändit akanoista.”
Avoimet vastaukset paljastavat useita epäkohtia
Duunitorin tutkimuksen avoimista vastauksista käy ilmi, miksi työpaikan vaihtaminen on osoittautunut virheeksi.
Moni vastaaja nostaa esille huonon esihenkilötyön.
”Aiempi työpaikka oli huomattavasti parempi, esihenkilö reilumpi, työtehtävät vastasivat koulutustani ja pääsin oppimaan lisää uusia asioita. Vaihdon jälkeen kaikki meni pilalle. Esihenkilö kiusasi niin, että kärsin vakavista mielenterveysongelmista ja paniikkikohtauksista vieläkin, ja minun on vaikea luottaa uusiin ihmisiin töitä hakiessa sekä työskennellessä.”
”En luottanut ihmistuntemukseeni ja saamaani ensivaikutelmaan liittyen siihen, että rekrytoiva esihenkilö on huono johtaja ja tuottaa ihmisille todella pahaa mieltä. Tulin pettymään ankarasti, kun tajusin tämän myöhemmin.”
Useat avautuvat siitä, miten todellisuus ei vastannutkaan odotuksia.
”Julkinen kuva yrityksestä poikkesi suuresti siitä, mitä arki piti sisällään. Vastuulliset työntekijät olivat ammattitaidottomia, eikä työtä osattu johtaa oikein. Tehdyn työn taso oli niin surkeaa, että itseäni hävetti olla osallisena sen tekemisessä.”
”Uusi työpaikka oli ihan jotain muuta, mitä oli sovittu ja kerrottu. Johtaminen surkeaa, perehdytys surkeaa, työmäärä aivan suhteettoman suuri, organisaatio jotenkin levällään.”
Myös huono työilmapiiri korostuu avoimissa kommenteissa.
”Nykyiseen työhöni siirtyessä minulla oli toinenkin tarjous. Valitsin ehdottomasti väärin. Tehtävän laajuus on valitettavasti täysin väärin mitoitettu, ja työilmapiiri on suorastaan myrkyllinen. Toimiston käytävillä esiintyy työntekijöiden välistä riitelyä asiakkaiden kuullen, porukka saikuttaa urakalla ja oikeastaan kukaan ei ole tyytyväinen. En minäkään.”
Eräälle vastaajalle vanha ja uusi työpaikka ovat olleet pettymyksiä.
”Sitä tuntee työntäneensä käden yhdestä paskakasasta toisenlaiseen paskakasaan.”
Työnhaku Suomessa 2024 -tutkimus selvitti 18–64-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia työnhausta. Tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui 7.6.–1.8.2024 Duunitori.fi-sivuston sekä Taloustutkimuksen internetpaneelin kautta. Tutkimukseen osallistui yhteensä 2 419 suomalaista. Työnhaku Suomessa on osa Duunitorin vuosittaista Kansallinen rekrytointitutkimus -kokonaisuutta.
Kaipaatko lisätietoa?
Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri VaistoJohtava työnantajakuva- ja strategiakonsulttiDuunitori Oy
Puh:+358 40 550 1103lauri.vaisto@duunitori.fiMaiju KarhunenViestintäpäällikköDuunitori Oy
Puh:+358 50 585 7001maiju.karhunen@duunitori.fiKuvat
Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2023 Duunitorilla vierailtiin yli 50 miljoonaa kertaa. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitesti, palkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Duunitori Group jatkaa kasvuaan – ostaa ruotsalaisen palkkatietopalvelun13.11.2024 06:03:00 EET | Tiedote
Duunitori Group vahvistaa asemaansa Ruotsissa ostamalla yhden maan suurimmista palkkavertailupalveluista. Allalöner-sivusto tulee osaksi Jobbland.se-työnhakupalvelua.
Asiantuntija: Tästä syystä tekoälyn käyttö työnhaussa on tuplaantunut viime vuodesta16.10.2024 06:03:00 EEST | Tiedote
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, että hakijat hyödyntävät tekoälyä työnhaussa viime vuotta enemmän. Asiantuntija avaa, mistä tämä johtuu ja mitä on odotettavissa.
Näillä aloilla riitti kesätöitä – asiantuntijalta tärkeä viesti työnantajille7.8.2024 05:04:00 EEST | Tiedote
Kesätyöpaikkoja oli tarjolla hankalasta taloustilanteesta huolimatta. Työnhakupalvelu Duunitorin data kertoo, millainen kesätyönhakukausi oli edelliseen verrattuna.
Näillä aloilla on eniten töitä juuri nyt – rakennusalan tilanne yllättää30.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote
Uusia työmahdollisuuksia on tarjolla paljon myös kesällä. Työnhakupalvelu Duunitorin data kertoo, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja.
Töitä haetaan nyt ennätysvilkkaasti – nämä alat houkuttelevat hakijoita eniten12.6.2024 06:04:00 EEST | Tiedote
Kiinnostus avoimia työpaikkoja kohtaan on ollut ennätyksellisen suurta tänä vuonna. Asia käy ilmi työnhakupalvelu Duunitorin datasta. Suuntaus näyttäisi jatkuvan, mikä tarjoaa työnantajille hyvän mahdollisuuden houkutella osaajia myös nyt kesällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme