Lippuihin ja hinnoitteluun muutoksia vuodenvaihteessa
Lippujen hinnat nousevat 1.1.2025 keskimäärin 8 prosenttia. Lippuihin tulee myöhemmin vuoden 2025 aikana myös yksittäisiä muita muutoksia.
Esimerkiksi aikuisten AB-kertalippu maksaa vuodenvaihteen jälkeen 3,20 euroa ja ABCD-kertalippu 4,80 euroa. Aikuisten 30 vuorokauden AB-kausilippu puolestaan maksaa 72,10 euroa kertaostoksena ja vastaavasti ABCD-vyöhykkeillä 118,80 euroa. Kausilippuja voi jatkossakin ostaa sovelluksesta jatkuvana säästötilauksena hieman alennettuun hintaan.
Lippujen hintoja joudutaan korottamaan, jotta voimme ylläpitää joukkoliikenteen palvelutasoa. Taustalla on neljä isoa syytä: valtion suunnitteleman joukkoliikenteen arvonlisäveron nousu 10 prosentista 14 prosenttiin, operointikustannusten kasvu, infrakustannusten kasvu sekä asiantuntijatehtävissä työskentelevien asukkaiden merkittävä liikkumisen vähentyminen, joka näkyy väestön vähentyneinä työmatkoina. Hinnoittelussa huomioidaan myös kuinka paljon kunnat rahoittavat joukkoliikennettä kuntaosuuksin eli maksavat liikenteen kustannuksista.
”Kaikki nämä muutokset tarkoittavat kohoavia hintoja joukkoliikenteen käyttäjille. Kustannusten kasvua joudutaan rahoittamaan sekä käyttäjien että kuntien rahoista. Pelkästään joukkoliikenteen arvonlisäveron nouseminen aiheuttaa noin 6 prosentin korotuspaineen lippujen hintoihin. Etätyön lisääntymisen myötä työmatkojen vähentyminen tarkoittaa, että meillä on haasteita saada riittävästi lipputuloja kattamaan joukkoliikenteen kustannuksia”, Markkinat-tulosalueen johtaja Mari Flink toteaa.
Lisävyöhykelippu ja 60–270 vuorokauden kertaostoiset kausiliput poistuvat vuoden 2025 aikana
Lisävyöhykelippu poistuu käytöstä, sillä sen käyttö on jäänyt vähäiseksi ja pääsääntöisesti asiakas valitsee kausilippuunsa ne vyöhykkeet, joilla on tarve matkustaa. Samalla mahdollistamme kausi-, vuorokausi- ja kertalippujen yhdistämisen samalle matkalle eli asiakas voi siis jatkossakin matkustaa vaivatta vyöhykerajojen yli ostamalla kausilippunsa lisäksi kertalipun (esim. AB-kausilippu + CD-kertalippu).
Lipputuotevalikoimasta poistetaan myös vähemmän käytetyt 60–270 vuorokauden kertaostoiset kausiliput, joissa ei ole ollut hinnanalennusvaikutuksia. Valtaosa kausilippuostoista kohdistuu 30 vuorokauden lippuun. Valikoimassa pysyvät asiakkaiden suosimat 14, 30 ja 360 vuorokauden kausiliput. Lisäksi sovelluksesta voi jatkossakin tehdä jatkuvan tilauksen ja jatkuvan säästötilauksen.
Muutosten tavoitteena on yksinkertaistaa lippuvalikoimaa.
Ensi vuoden aikana käyttöön lähimaksu ja E-vyöhyke
Lähimaksulla voi tulevaisuudessa ostaa aikuisten kertalippuja, mikä tuo erityisesti satunnaisesti matkustaville tai alueella vieraileville hyvin soveltuvan uuden maksutavan. Vuoden 2025 hinnoilla esimerkiksi AB-vyöhykkeellä aikuisten kertalippu maksaa lähimaksulla 3,40 euroa ja ABCD-vyöhykkeellä 5,10 euroa, mikä on 20–40 senttiä eli noin 7 prosenttia enemmän kuin muilla maksutavoilla ostettuna. Tavoitteenamme on, että lähimaksu palvelee erityisesti uusia asiakkaita, ja että säännölliset asiakkaamme jatkavat palveluiden käyttöä sovellus- tai HSL-korttikäyttäjinä, jolloin voimme tarjota heille säännöllisen asiakkaan lipputuotteita sekä kohdennettua tietoa matkustamisesta ja palveluistamme.
Ensi vuoden aikana myös vyöhykemalliin tulee maltillinen muutos, kun käyttöön otetaan uusi E-vyöhyke HSL-alueen pohjoisosiin ja Järvenpäähän. Muutoksen myötä myös D-vyöhykkeellä on ostettava vähintään kahden vyöhykkeen lippu. Tästä syystä jo vuoden alusta D-vyöhykkeen lippujen hinnat nousevat samalle tasolle kuin kahden vyöhykkeen lippujen hinnat (AB, BC, CD).
Myöhemmin vuoden 2025 aikana tapahtuvista muutoksista ja niiden aikataulusta viestitään erikseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari FlinkMarkkinat-tulosalueen johtaja
Puh:040 715 0440mari.flink@hsl.fiSaara Rimpeläyksikön päällikkö
Puh:050 393 2119saara.rimpela@hsl.fiLiitteet
Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne
HSL:n hallituksen päätöksiä 26.11.202426.11.2024 10:46:47 EET | Tiedote
HSL:n hallitus kokoontui 26. marraskuuta 2024 ja päätti seuraavista asioista.
Kaupunkipyörien käyttöajan pidentäminen koettiin merkittävänä parannuksena palveluun5.11.2024 10:17:50 EET | Tiedote
Kysyimme lokakuussa kaupunkipyörien käyttäjiltä mielipiteitä kuluneesta kaudesta 2024. Helsingin ja Espoon asiakaskyselyyn vastasi 5 260 kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröitynyttä asiakasta. Vantaan kyselyyn vastasi puolestaan 738 asiakasta.
HSL:n hallituksen päätöksiä 29.10.202429.10.2024 12:49:22 EET | Tiedote
HSL:n hallitus kokoontui 29. lokakuuta 2024 ja teki päätökset seuraavista asioista.
Nina Suomalainen aloittaa Matias Pajulan tilalla HSL:n hallituksen puheenjohtajana29.10.2024 11:26:03 EET | Tiedote
Ylimääräinen yhtymäkokous valitsi tiistaina 29.10. Nina Suomalaisen HSL:n hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Matias Pajulan tilalle.
HSL panostaa tulevina vuosina houkuttelevaan joukkoliikenteeseen29.10.2024 10:56:28 EET | Tiedote
HSL:n talouden näkymät ovat vaikeita myös tulevina vuosina, vaikka matkustajamäärämme ovat jatkaneet kasvuaan vuoden 2024 aikana. Pyrimme tekemään joukkoliikenteestä houkuttelevampaa kustannustehokkaasti. Joukkoliikenteen tulevia vuosia käsitellään vuosien 2025–2027 toiminta- ja taloussuunnitelmassa, jonka hyväksymistä HSL:n hallitus ehdotti yhtymäkokoukselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme