Kutsu medialle:Tekoälyn tuomat muutokset Suomen työmarkkinoilla 19.11.2024 klo 9:30
- Mikä osa Suomessa tehtävästä työstä on muuttumassa tekoälyn ajamana?
- Miten ChatGPT:n tulo on vaikuttanut Suomessa tehtävään työhön?
- Mitä on generatiivisen tekoälyn käyttö Suomen työelämässä?
Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen ja tutkimusjohtaja Antti Kauhanen pyrkivät tutkimuksessaan vastaamaan mm. näihin kysymyksiin. Marraskuussa järjestämme hankkeen päättävän yleisötilaisuuden, jossa julkistetaan tuoreita tuloksia työelämän ja tekoälyn yhdistämisestä Suomessa.
Etlassa käynnistyi syksyllä 2023 TT-säätiön rahoittama laaja hanke Tekoäly työelämässä – Miten käy Suomen kilpailukyvyn? Hanke pyrkii selvittämään tekoälyn vaikutuksia niin työhön, työmarkkinoille kuin yritysten kilpailukykyyn.
Aika: Tiistai 19.11. klo 9.30–10.30
Paikka: Musiikkitalon Terassilämpiö, Mannerheimintie 13a, 00100 Helsinki
Tilaisuus striimataan suorana, joten voit ilmoittautua myös etäosallistujaksi.
Lämpimästi tervetuloa Tekoäly työelämässä -tilaisuuteen Musiikkitalolle!
Tilaisuuden alustava ohjelma:
9:00 Kahvitarjoilu Parvilämpiössä
9:30 Tilaisuuden avaus / Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander
9:35–9.55 Mitä muutoksia Suomen työmarkkinoilla on havaittu ChatGPT:n julkistamisen jälkeen? / Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen
9:55–10.15 Generatiivisen tekoälyn käyttö Suomessa: havaintoja tuoreesta kyselytutkimuksesta / Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen
10:15 Keskustelu & kysymykset
10:30 Tilaisuus päättyy
Ilmoittautuminen keskiviikkoon 13.11.2024 klo 15.00 mennessä ilmoittautumislomakkeella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiLinkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla: vaihtoehto Tilastokeskuksen ennusteelle – nettomaahanmuutto 24 0008.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Tilastokeskuksen väestöennusteen päivitys tapahtui poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa kuluvana vuonna. Tuoreessa Etla Muistiossa on arvioitu uudelleen tilastollisen aikasarja-analyysin keinoin nettomaahanmuuttoa vuosina 1990–2023. Arvioksi saadaan 24 000 henkeä, mikä on selvästi matalampi kuin Tilastokeskuksen ennusteessa käytetty 40 000. Tästä syystä vaihtoehtoisen väestöennusteen tarve on ilmeinen, ja pitkän ajan maahanmuuton tasoksi tulisi valita 24 000.
Etla: Maahanmuutto Aasiasta Suomeen kasvussa – työ ja opiskelu vetävät tulijoita4.11.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Maahanmuutto Aasiasta (pl. Lähi-Itä) Suomeen on kasvanut merkittävästi viime vuosina, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Aasiasta tulevilla oleskeluluvan perusteena on usein työ tai opiskelu, ja heidän työ- ja opiskeluperusteen yhteenlaskettu osuus on muihin maihin verrattuna korkea. Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin.
Etla: osaajien maahanmuutto lisää tuottavuutta ja yritysten taloudellista menestymistä28.10.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Tuoreen Etla Muistion mukaan osaajien maahanmuutolla on myönteisiä vaikutuksia paitsi yritysten taloudelliseen menestymiseen, myös tuottavuuteen ja innovaatioihin. Innovoinnissa maahanmuuttajakeksijöillä on jopa ratkaiseva rooli, ja he tuottavat merkittävän osan patenteista. Toisin kuin yleisesti pelätään, osaajien maahanmuutto ei keskimäärin vaikuta negatiivisesti syntyperäisten työntekijöiden työllisyyteen tai palkkoihin.
Etla: listaamattomien yhtiöiden veroremontille ei tarvetta – ”huojennetulla osingolla keskeinen rooli vääristämättömässä järjestelmässä”23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan Suomen listaamattomien yhtiöiden verojärjestelmää on syytä muuttaa joiltakin pieniltä osin. Nykyjärjestelmä vääristää yritysten päätöksiä, mistä seuraa hyvinvointitappioita. Tutkimus osoittaa kuitenkin, ettei suuremmalle rakenneremontille ole tarvetta, ongelmien korjaaminen onnistuu muuttamalla järjestelmän keskeisiä parametreja. Tutkijat ehdottavat pohdittavaksi niin normaalituoton osuuksia (8 prosenttia) kuin omistajatasolla verotettavia osuuksia (25 prosenttia ja 85 prosenttia).
Etla ennustaa: suhdannetilanne edelleen heikko, mutta rakentaminen alkaa jo hitaasti elpyä21.10.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Koko kansantalouden arvonlisäys supistuu vielä hieman tänä vuonna, mutta lähtee loivaan nousuun ensi vuonna, kun rakentaminen ja palvelusektori toipuvat. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan Suomen teollisuuden arvonlisäys jää ensi vuonna kuluvan vuoden lukemiin, palvelualat pääsevät runsaan prosentin kasvuun, ja rakentaminen elpyy liki 5 prosentin kasvuun. Tuotoksella mitattuna myös teollisuustuotanto kääntyy kasvuun ensi vuonna, mutta arvonlisäys kehittyy huomattavasti heikommin. Metalliteollisuus jarruttaa nyt teollisuustuotantoa. Paperin ja kartongin vienti vetää jo, ensi vuonna myös sähkö- ja elektroniikkatuotteiden vienti kääntyy vahvaan kasvuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme