Akava: Tarvitsemme myös konkareiden työpanoksen – ikäsyrjintä on saatava loppumaan
Akava vaatii, että työelämän ikäsyrjintään puututaan tehokkaammin, jotta myös kokeneet asiantuntijat työllistyvät nopeammin ja voivat jatkaa työssä pidempään. Akavan ratkaisuehdotuksiin kuuluu muun muassa yhdenvertaisuuslain muutos sekä urakatsaus, jonka avulla selvitettäisiin työntekijän osaamisen kehittämisen tarpeita ja mahdollisuuksia. Työssä jatkamista voidaan tukea myös lisäämällä joustavuutta työaikajärjestelyihin tai työnteon tapoihin.
– Muun muassa liittojemme tuoreet selvitykset osoittavat, että ikäsyrjintä on korkeakoulutettujen asiantuntijoiden joukossa varsin tavallinen kokemus varsinkin työnhaun yhteydessä, vaikka syrjintä on kiellettyä. Ikäsyrjintä on haitallista sekä yksilölle että yhteiskunnalle, ja se työntää osaajia pois työelämästä, jolloin heidän osaamisensa ja työpanoksensa ei ole käytössä, sanoo Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra.
Tarvitsemme mahdollisimman monen työpanoksen
– Talouden näkökulma on ohittamaton kannustin: tarvitsemme iäkkäämpienkin työntekijöiden osallistumista työelämään yhä laajemmin, sillä työvoiman määrä vähenee Suomessa. Yhdenvertaisuus on keskeinen arvo työelämässä ja yhteiskunnassamme, Kopra painottaa.
Yhdenvertaisuuslakiin muutos
– Kielteiset ikäasenteet vaikeuttavat yli 55-vuotiaiden työhön pääsyä, työskentelyä ja työuran jatkamista. Jotta rekrytointien yhteydessä tapahtuvaan ikäsyrjintään voidaan puuttua tehokkaammin, yhdenvertaisuuslakia pitää muuttaa. Yhteiskunnassamme tarvitaan lisäksi asennemuutosta: meidän pitää oppia arvostamaan kokemusta ja eri-ikäisten työntekijöiden moninaisuutta, sanoo Akavan johtava asiantuntija Katri Ojala.
Urakatsaus osaamisen kehittämisen tueksi
– Ehdotamme, että Suomessa otetaan käyttöön urakatsaus työelämän taitojen kehittämiseksi, johon jokainen työntekijä osallistuu työuransa keskivaiheilta lähtien. Se tuottaisi arvion, millaista osaamista, työkyvyn tukea tai työuran hallintaan liittyviä taitoja työntekijä tarvitsee seuraavien vuosien aikana, jotta kehitystarpeisiin voitaisiin tarttua hyvissä ajoin. Urakatsaus voidaan sisällyttää työpaikkojen olemassa oleviin toimintatapoihin, kuten kehityskeskustelut tai henkilöstö- ja koulutussuunnitelma, Ojala jatkaa.
Kun osaaminen, työkyky ja työuran hallinnan taidot ovat ajan tasalla, työntekijä voi jatkaa omassa työssä pidempään, ja jos hän joutuu työttömäksi, uudelleen työllistyminen on helpompaa.
Tutustu ratkaisuesityksiimme https://akava.fi/konkarit/ratkaisuesitykset/
Akavan ratkaisuesitykset
- Otetaan käyttöön urakatsaus työelämän taitojen kehittämiseksi.
- Säädetään työnantajalle velvoite tarkastella työaikajoustojen ja joustavampien työnteon tapojen mahdollisuuksia.
- Parannetaan yhdenvertaisuuslain muutoksilla työnhaun syrjimättömyyttä muun muassa ikäsyrjinnän vähentämiseksi.
- Täsmennetään työturvallisuuslakia ja säädetään uusi asetus psykososiaalisesta kuormituksesta.
- Muokataan tarvittaessa työtä työkykyä vastaavaksi työkyvyn heiketessä, kunnes työkyky on palautunut.
- Tehdään aikuiskoulutustukea korvaava malli.
- Lisätään työllistymisvapaapäivien määrää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville Kopratyömarkkinajohtaja
Puh:+358408261358ville.kopra@akava.fiKatri Ojalajohtava asiantuntija
Puh:+358505938205katri.ojala@akava.fiAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi12.11.2024 08:00:08 EET | Tiedote
Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon. Akava korostaa, että tarvitsemme tehokkaampia keinoja puuttua psykososiaaliseen kuormitukseen ja panostuksia työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi.
COP29: Työntekijät tarvitsevat ilmastorahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän edistämiseen11.11.2024 07:38:02 EET | Tiedote
Uusi kunnianhimoinen pitkän aikavälin sopu ilmastorahoituksesta on SAK:n, Akavan ja STTK:n keskeinen tavoite YK:n COP29-ilmastokonferenssissa. Vähähiiliseen talouteen siirryttäessä ilmastorahoitus mahdollistaa reilun murroksen työntekijöille.
Mediakutsu: Työhyvinvoinnilla työllisyyttä ja tuottavuutta -seminaari 12.11.7.11.2024 08:19:16 EET | Kutsu
Miten korkeakoulutetut asiantuntijat voivat työssään? Millainen vaikutus työhyvinvoinnilla on tuottavuuteen ja ymmärretäänkö sen merkitys riittävästi osana työllisyys- ja talouspolitiikkaa? Tervetuloa tilaisuuteemme 12.11. kuulemaan vastaukset näihin kysymyksiin.
Mediakutsu: Kasvaako korkeakoulutettujen työttömyys – keskustelussa yli 55-vuotiaiden asiantuntijoiden työllistymisen mahdollisuudet14.10.2024 11:37:37 EEST | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan keskustelua, jossa luomme katsauksen korkeakoulutettujen työttömyys- ja lomautustilanteeseen sekä asiantuntijoiden ikäsyrjintäkokemuksiin.
Akava vastustaa vientivetoista palkkamallia ja siihen liittyvää lakiesitystä3.10.2024 14:39:34 EEST | Tiedote
Akava vastustaa jyrkästi vientivetoista palkkamallia koskevaa lakiesitystä, joka kytkee yleisen palkkakehityksen vientiteollisuuden palkkaratkaisuihin. Malli asettaa erityisesti julkisen sektorin ja palvelualojen työntekijät epäoikeudenmukaiseen asemaan. Se heikentäisi merkittävästi heidän mahdollisuuksiaan saada oikeudenmukaista palkkaa, joka vastaa työn vaativuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme