Kirjapaja

Samuel Salovuori: Yksilökeskeisyys vääristää aidon yksilöllisyyden

Jaa

Yksilökeskeisyys on parhaimmillaan vapautta, rajoitteiden poissaoloa ja mahdollisuuksien runsautta, mutta usein ihminen ei sen keskellä tiedä, mihin ja miten tuota vapautta käyttäisi. Tehdessään epätietoisena elämänsä isoja valintoja hän ahdistuu ja kokee riittämättömyyttä. Kaiken epävarmuuden takana on elämän suuria kysymyksiä: kuka oikein olen ja mitä lopulta kaipaan kaikkein eniten?

”Rakastaminen on jotain, mitä voi oppia ja syvemmin ymmärtää. Se todella tuo elämään vahvempaa merkitystä. Tämän olen kokenut myös omakohtaisesti.”
”Rakastaminen on jotain, mitä voi oppia ja syvemmin ymmärtää. Se todella tuo elämään vahvempaa merkitystä. Tämän olen kokenut myös omakohtaisesti.”

Yksilökeskeinen kulttuuri kadottaa ihmisen todellisen yksilöllisyyden, kirjoittaa filosofi ja tietokirjailija Samuel Salovuori uudessa kirjassaan ”Minä vai me? – Kuinka yksilökeskeisyydestä luopuminen tekee elämästä parempaa”. Siksi sellaisesta tulee luopua ja etsiä parempaa elämää muualta.

Salovuoren mukaan todellinen yksilöllisyys ja itsensä tunteminen edellyttävät aina suhdetta toisiin ihmisiin ja yhteyttä ympäröivään maailmaan. Yksilökeskeinen ajattelutapa estää tämän yhteyden asettaessaan yksilön ja hänen henkilökohtaiset tarpeensa hyvän elämän ensisijaisiksi päämääriksi. Jopa yhteyttä toisiin ihmisiin etsitään omien tarpeiden sanelemana. Lopputulos on pinnallinen ja suorituskeskeinen, merkityksettömältä tuntuva elämä. Yksilö ei voi koskaan saavuttaa onnea keskittymällä kokoamaan itselleen toivomiaan asioita ja asettamalla omat tarpeensa keskiöön. ”Ihminen, joka on täynnä itseään, onkin todellisuudessa tyhjä”, Salovuori toteaa.

Elämän merkityksellisyys ja arvo avautuu suhteessa toisiin ihmisiin ja ympäristöön. Ihmisyyteen kuuluu kaipaus olla osa suurempaa kokonaisuutta ja tunnistaa itsensä myös toisissa ihmisissä. Asettuessaan suhteeseen muihin hän myös tunnustaa tarvitsevuutensa: en ole kaikkivoipa maailman napa vaan epävarma, särkyvä ja keskeneräinen ihminen muiden joukossa. Samalla juuri särkyneisyys, haavat ja häpeä avaavat mahdollisuuksia uudenlaiseen yhteyteen ihmisten kanssa ja sitä kautta parempaan itsetuntemukseen. ”On todella suuri helpotus huomata, että minä en ole maailman keskipiste. Maailmassa on minua tärkeämpiä ja suurempia asioita”, Salovuori kiteyttää.

Näin esimerkiksi käsitys rakkaudesta voi avautua täysin uudella tavalla.

”Rakastaminen on jotain, mitä voi oppia ja syvemmin ymmärtää. Se todella tuo elämään vahvempaa merkitystä. Tämän olen kokenut myös omakohtaisesti.”

Samuel Salovuori on espoolainen filosofi, kirjailija ja mielenterveystyön asiantuntija. Merkityksellinen elämä on ollut Salovuorelle kiinnostuksen kohde jo pitkään sekä omakohtaisesti että ammatillisesti. Hän on aiemmin julkaissut kirjan Merkityksellisyyden voima – Kirja masennuksesta toipuvalle (2022).

Samuel Salovuori, Minä vai me? Kuinka yksilökeskeisyydestä luopuminen tekee elämästä parempaa, Kirjapaja 2024. 192s. Kansi Tomi Kujansuu. ISBN 978-952-354-937-1. Kl 17.3. Ilmestyy lokakuussa 2024.

Lisätietoja ja haastattelut: Samuel Salovuori | p. 0440400838 | samuel.salovuori@gmail.com

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Jani Laukkanen
Kuva Jani Laukkanen
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Ariel Neulaniemi: Elämänmakuisia tarinoita kitaran kotiutumisesta kirkkoon20.8.2024 08:17:00 EEST | Tiedote

”Aina se sama puro virtaa, mutta aina se löytää jotenkin eri tavalla uomansa.” Toimittaja ja muusikko Ariel Neulaniemi on koonnut suomalaisen kristillisen populaarimusiikin eli suomigospelin vaiheikkaat vuosikymmenet yksiin kansiin uutuusteokseensa Suomigospelin tarina (Kirjapaja 2024). Haastatteluissa, aikalaiskuvauksissa ja valokuvissa suomigospelin tarinaa kertovat itse tekijät ja kokijat vuosikymmenten varrelta.

Tiia Trogen: Leikki kuuluu kaikille ja hyödyttää kaikkia7.5.2024 07:21:00 EEST | Tiedote

Ihminen on elinikäinen leikkijä pikkuvauvaiästä isovanhemmuuteen asti. Leikki on myös avain moniin lapsen kasvattajan kohtaamiin haasteisiin. Uudella Leiki kanssani -kirjallaan Tiia Trogen haluaa sekä rohkaista aikuisia leikkimään että lisätä tietoa leikin eri muodoista ja hyödyistä. ”Leikin ei tulisi kuulua vain lapsuuteen vaan sen tulisi olla aina osa elämää. Leikin muoto usein muuttuu, mutta tarve leikkiä ei katoa”, Trogen painottaa.

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye