Viisi ikänäkömyyttiä murrettu: silmälasit eivät laiskista silmiä eivätkä porkkanat korjaa näköä – eikä miinuslaseista pääsekään eroon ikääntyessä!
Ikänäkö kehittyy ajan myötä kaikille: sillä tarkoitetaan 40–45 ikävuoden jälkeen alkavaa luonnollista lähinäön heikentymistä. Yleisyydestään huolimatta aiheeseen liittyy lukuisia myyttejä. mutta vain 33 %* myöntää kokevansa sen oireita.
Ikänäkö ei ole näön häiriö, vaan normaali ikääntymiseen liittyvä näön muutos, jolta ei voi välttyä. Osalla muutokset ovat toisia voimakkaampia ja yleensä lähinäkö heikkenee nopeimmin 45-55 ikävuoden välillä.
”Keväällä toteuttamamme Näin Suomi näkee -tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kolmas suomalainen, kaikkiaan 41 %, tuntee jonkun, joka ei näe kunnolla, mutta ei myönnä sitä tai on itse sellainen. Samaisessa tutkimuksessa kysyimme, millaisista näkemiseen tai silmäterveyteen liittyvistä oireista suomalaiset kärsivät, ja ikänäön mainitsi kaikkiaan 33 % vastaajista. Ikänäön mainitsi 40-49-vuotiaista vastaajista jo 42 %, ja osuus kasvoi aina 60-69-vuotiaiden ikäryhmään asti, jossa jo 60 % kertoi kärsivänsä ikänäöstä. Lähinäkö voi heiketä hiljalleen, joten useimmiten henkilöt eivät tunnista kuinka huonosti näkevät lähelle. Todellisuudessa luvut voivat olla paljon suuremmat”, Silmäaseman johtava optikko Petri Eskola kertoo.
Ikänäköön liittyy yleisyydestään huolimatta lukuisia myyttejä ja harhaluuloja. Useimmat harhaluuloista eivät aiheuta silmille tai näkökyvylle suoranaista haittaa, mutta puutteellinen näkökyky vaikeuttaa arkea ja voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita.
Myytti 1: Silmät laiskistuvat silmälaseista
Moni uskoo, että lähinäkö ei heikkene, kun silmät pinnistelevät katsellessa lähelle ilman silmälaseja - ikään kuin silmälihasta jumpattaisiin samaan tapaan kuin vaikkapa hauista kuntosalilla. Siksi moni sinnitteleekin ilman silmälaseja, koska pelkää silmälasien heikentävän lähinäköään.
”On täysin väärä väittämä, että silmälasien käyttö tai näön korjaaminen esimerkiksi piilolinsseillä laiskistaisi silmiä tai vaikkapa aiheuttaisi näön heikkenemistä edelleen. Ikänäön korjaamiseen tarkoitetut silmälasit ja piilolinssit täydentävät henkilön omaa luonnollista näkökykyä.”
Ikääntyessä ikänäkö kuitenkin voimistuu, eli voimakkuuksia täytyy lisätä – se on osa luonnollista kehitystä, jota näön korjaaminen silmälaseilla ei nopeuta.
”Ikänäköisen kannattaa käydä tarkastamassa näkönsä aina kun epäilee, että näkö on heikentynyt. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että puhelinta joutuu viemään kauemmas silmistä ja suurentamaan puhelimen fonttikokoa. Rutiiniksi voisi ottaa käynnin näöntarkastuksessa kahden vuoden välein”, Eskola kertoo.
Myytti 2: Ruokavaliolla voi estää ikänäön
”Moni suomalainen on kuullut vanhan kansan väittämiä siitä, että esimerkiksi voin tai porkkanoiden syöminen parantaisi näkökykyä. Tämäkin myytti on tarua, sillä ruokavaliolla ei pysty parantamaan näköään tai ehkäisemään perinnöllisiä silmätauteja tai ikänäköä”, Eskola kertoo.
Tietyt ruoka-aineet voivat kuitenkin auttaa hidastamaan silmien ikääntymistä ja pitämään loitolla tauteja, kuten silmänpohjan ikärappeumaa.
”Erilaiset puutostilat, kuten A-, C- ja D-vitamiinin puutos voivat vaikuttaa näkökykyä heikentävästi, joten monipuolisesta ruokavaliosta ja siten ravintoaineiden saannista kannattaa pitää huolta. Jos ruokapuoli on kunnossa, eivät kuitenkaan mustikat ja porkkanat pysty ihmeisiin, joten heikosta näöstä kärsivien kannattaa joka tapauksessa kääntyä aina optikon tai silmälääkärin puoleen”, Eskola sanoo.
Myytti 3: Piilolinssit ovat vain nuorten ratkaisu
Moni uskoo, että piilolinssit soveltuvat näön korjaamisen ratkaisuksi vain, jos henkilöllä on vain joko kauas tai vain lähelle näkemisen vaikeuksia. Piilolinssejä on vastoin yleistä uskomusta saatavilla myös monitehoilla varustettuna.
”Monitehopiilolinssit ovat erinomainen ratkaisu myös ikänäköiselle. Näkeminen on mahdollista kaikille etäisyyksille katselusuunnasta riippumatta, eikä häiritseviä katselualueen rajoja ole. Jotkut saattavat kokea monitehosilmälasit tai niihin tottumisen vaikeaksi, etenkin jos niiden hankkimista viivyttää pitkään. Monitehopiilolinssit ovat helppo ja huomaamaton vaihtoehto ikänäön korjaamiseen, joten suosittelen niitä erityisesti esimerkiksi urheiluun ja aktiiviseen vapaa-aikaan”, Eskola kertoo.
Myytti 4: Plus miinus nolla – likinäköinen pääsee ikääntyessään eroon silmälaseista
Moni uskoo toiveikkaana legendaan siitä, että nuorena likinäköisyydestä kärsinyt eli miinusvahvuuksia silmälaseissaan käyttänyt pääsee eroon silmälaseista, kun ikänäkö iskee.
”Tämänkin myytin joudun monen pettymykseksi murtamaan. Likinäköisyys eli tässä tapauksessa niin sanottu miinusnäköisyys ei pienene sitä mukaa kuin ikänäkö pahenee. Miinusnäköisyyden pienenemistä kyllä tapahtuu, mutta se tapahtuu usein vasta myöhemmällä iällä kuin jolla ikänäkö alkaa. Mikäli miinuksia lähtisi ikääntyessä pois paljon, on silloin syytä käydä silmälääkärillä tarkistuttamassa, mistä suuri muutos johtuu, sillä se voi olla oire silmäsairaudesta”, Eskola sanoo.
Myytti 5: Optikolla tai silmälääkärillä ei tarvitse käydä säännöllisesti vaan vasta oireiden ilmaantuessa
Näkökyky ja silmät kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti. Optikon näöntarkastuksessa kannattaa käydä viimeistään lähinäön heikentyessä 40–45-vuotiaana, sen jälkeen muutaman vuoden välein. Silmälääkärin vastaanotolla on hyvä käydä 40 ikävuoden jälkeen noin kolmen vuoden välein, erityisesti jos suvussa on todettu silmäsairauksia.
”Suomalaiset ovat kansaa, joka hoidattaa pääsääntöisesti hampaitaan hyvin, tai ainakin jokainen tietää, että hammaslääkärillä pitäisi käydä säännöllisesti. Tämä sama ajattelu ei kuitenkaan ulotu silmistä ja näöstä huolehtimiseen, vaikka näköä pidetäänkin yleisesti aisteista tärkeämpänä. Säännöllisyys kuitenkin kannattaa. Optikon näöntutkimus sopii heille, joiden silmät ovat terveet ja haluavat tarkistuttaa näkönsä. Silmälääkärille tulee mennä, jos kärsii silmäoreista, silmät ovat leikatut tai haluaa tarkastuttaa silmiensä terveyden”, Eskola ohjaa.
Yhteyshenkilöt
Silmäaseman mediapäivystys (ark. 9-16)
Puh:+358 50 4781 508viestinta@silmaasema.fiSilmäasema on Suomen suurin näönhuollon ja silmäterveyden toimija. Näemme kokonaiskuvan niin asiakkaamme kohtaamisesta ja hoidosta, kuin suomalaisten silmäterveydestä. Silmäaseman yli 1 500 näkemisen ja silmäterveyden ammattilaista hoitaa lähes miljoonaa asiakasta vuosittain. Silmäasemalla on lähes 150 optikkoliikettä ja silmälääkärikeskusta, 18 yksityistä silmäsairaalaa ja 7 julkisia silmäterveyspalveluita tarjoavaa yksikköä ympäri maan. Silmäaseman liikevaihto vuonna 2023 oli 230,7 miljoonaa euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Silmäasema Oy
Silmäaseman myymäläverkosto laajenee: Silmäasema osti Optikko Syrjänen Oy:n Ikaalisten-, Kankaanpään- ja Parkanon-toimipisteet14.10.2024 12:19:49 EEST | Tiedote
Silmäaseman myymäläverkosto kehittyy Pirkanmaalla ja Satakunnassa edelleen, kun Silmäasema Optiikka Oy on ostanut Optikko Syrjänen Oy:n Ikaalisten-, Kankaanpään- ja Parkanon-liiketoiminnan. Kauppa astuu voimaan 1. marraskuuta 2024 ja Optikko Syrjänen Oy:n työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä Silmäaseman palvelukseen. Kyseisten liikkeiden myötä Suomessa on jo 145 Silmäasema-myymälää.
Silmäasema ja EOE Eyewear yhteistyöhön: tuloksena uusi kestävän kehityksen kehysmallisto kierrätysmateriaalista27.9.2024 12:45:00 EEST | Tiedote
Silmäasema ja ruotsalainen EOE Eyewear ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tuloksena syntyy uusi innovatiivinen ja kierrätetyistä materiaaleista valmistettu kehysmallisto. Uusi Katso Regrind -mallisto saapuu asiakkaiden saataville Silmäasema-myymälöihin syyskuun lopussa.
Myopiaa eli likinäköisyyttä hoidetaan silmälääkäreiden ja optometristien yhteistyönä – hoitolinssit ovat varteenotettava hoitokeino monille12.8.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
Julkisuudessa on viime päivinä keskusteltu myopian eli likinäköisyyden hoitoon tarkoitetuista hoitolinsseistä. Käyty keskustelu on antanut ymmärtää, että silmälääkärit ja optometristit olisivat hoitolinssien käytöstä merkittävän erimielisiä. Silmäasemalla myopiaa hoidetaan silmälääkäreiden ja optometristien yhteistyönä, ja myopian hoitolinssejä suositellaan niille lapsille ja nuorille, joilla myopian etenemisvauhti tai riski etenemiselle on merkittävä.
Tutkimus: Ruutuajan vaikutus lasten näköön huolettaa 79 %:a suomalaisvanhemmista – muilta osin vain noin joka kolmas kantaa huolta lapsensa näkökyvystä ja silmäterveydestä6.8.2024 07:45:00 EEST | Tiedote
Vaikka noin joka kolmas 6-12-vuotiaan vanhempi huolehtii lapsensa näöstä ja silmäterveydestä paljon tai jonkin verran, samanaikaisesti joka viides vastaaja ei ole joko ajatellut asiaa tai ei koe asian koskevan lapsiaan. Useimmin tunnistetut lapsen näkemisen haasteiden oireet ovat päänsärky, silmien siristely, ruudun katsominen hyvin läheltä ja väsyminen lukiessa – sen sijaan levottomuuden tai keskittymiskyvyn häiriöt huonon näön oireina jäävät monelta vanhemmalta tunnistamatta. Tiedot selviävät Silmäaseman teettämästä lasten näkökykyyn liittyvästä tutkimuksesta*.
Silmäaseman myymäläverkosto laajenee: Lohjan Silmäset Oy Silmäaseman omistukseen23.7.2024 08:45:00 EEST | Tiedote
Silmäaseman myymäläverkosto kehittyy edelleen, kun Silmäasema Optiikka Oy on ostanut Lohjan Silmäset Oy:n. Kauppa astuu voimaan 1. syyskuuta 2024 ja Silmäsetin työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä Silmäaseman palvelukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme