Karjalan Liitto ry

Evakossa tulleet esineet – Karjalan Liiton virtuaalinäyttely

Jaa

Karjalan Liitto on toteuttanut tämän vuoden aikana Evakossa tulleiden esineiden virtuaalinäyttelyn. Näyttely on osa Karjalan Liiton vuoden 2024 toimintateemaa, joka tuo esiin karjalaisia museoita ja kokoelmia.

Uuraan saarelta evakkokuormassa tullut Singer-ompelukone.
Uuraan saarelta evakkokuormassa tullut Singer-ompelukone. Kuva: Päivi Airikka

Karjalan Liiton Evakossa tulleiden esineiden -virtuaalinäyttelyyn on saapunut valokuvia ja koskettavia tarinoita sodan jaloista paenneiden karjalaisten evakkojen mukaansa ottamista esineistä.

”Mummoni poljettava Singer-ompelukone oli hänen kallein omaisuutensa ja ihmeen kaupalla kulki kaikki evakkoreissut hänen mukanaan. Hän on merkannut koneen laatikon pohjaan kaikki kaksi evakkoon lähtöä – mutta vain sen yhden paluun.

Mummoni Lydia Airikka (os. Rapeli) oli kotoisin Uuraan saarelta, Viipurin ulkosataman vilkkaasta satamakylästä. Ensimmäinen lähtö perheellä muutaman tunnin varoitusajalla oli joulukuussa 1939. Palaamaan vielä päästiin joulukuussa 1941, kotitalo oli säilynyt ja perhe pääsi viettämään vielä kaksi kesää Uuraassa ryytimaata viljellen. Lopullinen evakkoon lähtö oli kesäkuussa 1944.

Singerin tikutus oli mummolla kylässä käydessä kotoinen ja rauhoittava ääni. Hän ompeli kaikille kuudelle lapsenlapselleen vaatteet mukaan lukien nukkien nutut ja myöhemmin barbin vaatteetkin.”

Näin kirjoittaa 2. polven evakko Päivi Airikka.

Lähtö kodista sai evakot puntaroimaan työkalujen, kodin tarvikkeiden, valokuvien, kirjojen, tekstiilien ja monien muiden esineiden merkitystä. Karjalan Liiton evakkoesineet-näyttely tuo nämä tarinat esiin.

Virtuaalinäyttelyssä on mahdollista vierailla paikka- ja aikariippumattomasti. Tutustu näyttelyyn: https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/karjalan-liiton-toiminta/vuoden-teemat/evakkoesineet.html

Lisätietoja:

kulttuurituottaja, tiedottaja Mervi Piipponen, p. 040 583 9295, mervi.piipponen@karjalanliitto.fi tai viestintävastaava, kulttuurituottaja Sofia Flygare, p. 044 326 2933 sofia.flygare@karjalanliitto.fi

Karjalaiset museot ja kokoelmat ovat vuoden 2024 toimintateemana Karjalan Liitossa. Teemavuoteen liittyen tuodaan esille esimerkiksi lukuisia museoita, näyttelyitä ja muita kohteita, jotka esittelevät Karjalaa, sen moniulotteisuutta ja karjalaisuutta eri muodoissaan. Yli 400 000 karjalaista joutui jättämään kotinsa viime sodan seurauksena, kun Karjalakannas ja Laatokan Karjala siirtyivät Neuvostoliitolle. Karjalaiset asutettiin muualle Suomeen.

Karjalan Liiton verkkosivuilla voit tutustua myös eri puolilta Suomea löytyviin karjalaismuseoihin:
https://www.karjalanliitto.fi/karjalan-liitto/karjalan-liiton-toiminta/tutustu-karjala-museoihin.html

Avainsanat

Kuvat

Uuraansaarelainen Lydia Airikka ja Singer-ompelukone.
Uuraansaarelainen Lydia Airikka ja Singer-ompelukone.
Kuva: Päivi Airikka
Lataa
Uuraan saarelta evakkokuormassa tullut Singer-ompelukone.
Uuraan saarelta evakkokuormassa tullut Singer-ompelukone.
Kuva: Päivi Airikka
Lataa

Linkit

Karjalan Liitto

Karjalan Liitto on elinvoimainen valtakunnallinen karjalaisuuden foorumi, jonka toiminta painottuu karjalaisen kulttuurin ja perinteen uudistamiseen ja karjalaisen identiteetin ja historiatietoisuuden vahvistamiseen. 

Karjalan Liittoon kuuluu noin 300 jäsenyhteisöä, joissa on vajaa 18 000 karjalaisuudesta kiinnostunutta henkilöjäsentä kautta maan ja myös ulkomailla. 

Karjalan Liitto perustettiin heti talvisodan jälkeen 20.–21.4.1940 pidetyssä kokouksessa. Perustavaan kokoukseen osallistui 340 edustajaa, jotka edustivat 52 kuntaa, 14 seurakuntaa ja 112 eri järjestöä. Karjalan Liiton tärkeimpänä tehtävänä oli valvoa kotinsa menettäneiden siirtokarjalaisten etuja asutus- ja korvauskysymyksissä.

www.karjalanliitto.fi
www.facebook.com/karjalanliitto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karjalan Liitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye