Jätteitä yritettiin viedä Suomesta ulkomaille väärillä tiedoilla ja ilman lupia
Tulli on tutkinut ympäristörikoskokonaisuutta, jossa yrityksen epäillään vieneen ilman asianmukaisia lupia lähes 15 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevia jätteitä Aasiaan. Viranomaisille annettiin myös väärää tietoa jätekonttien sisällöstä. Rikoshyötyä yritys on saanut yli 1 750 000 euroa.
Tulli sai loppuvuodesta 2020 Suomen ympäristökeskukselta (SYKE) tutkintapyynnön Malesiaan vietäviksi ilmoitettujen kuuden kontin sisällöstä. Esitutkinnassa havaittiin, että on syytä epäillä toiminnan olleen laajamittaisempaa. Yrityksen epäillään antaneen väärää tietoa Tullille myös aiemmin viemiensä konttien sisällöstä.
Lukuisia epäselvyyksiä vienneissä vuonna 2020
Yritys oli itse arvioinut jätteiden täyttävän ns. vihreiden jätesiirtojen puhtausasteen eikä ollut hankkinut erille vientilupia.
– Yritys oli käyttänyt vienneissä väärää tullinimikettä ja se oli myös antanut Tullille vientiä koskevia lisäkoodeja, joiden mukaan kyseessä olisi vihreitä jätteitä koskeva jätteiden siirto. Esitutkinnassa kuitenkin selvisi, että jätteiden puhtaus ei vastaisi vihreille jätteille asetettuja vaatimuksia, kertoo tutkinnanjohtaja Johanna Mickelsson Tullin talousrikostutkinnasta.
Vastaanottajiksi yritys ilmoitti hongkongilaisia välittäjiä, vaikka jätteiden määrämaaksi oli ilmoitettu Malesia. Jätelain mukaan viejän tulee aina olla selvillä jätteen lopullisesta määränpäästä.
– Ns. luokittelemattoman jätteen vienti vaatii aina jätesiirtoluvan. Sellaisen jätteen vienti voi olla myös kiellettyä, joten jäte on voinut päätyä epäasialliseen käsittelyyn vastaanottomaissa. Esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevassa muovissa on voinut olla rajoitettuja tai kiellettyjä yhdisteitä, Mickelsson kertoo.
Lainsäädäntö muuttui 2021, samoin yrityksen toimintatapa
Jätteiden vientiä koskevat ehdot tiukentuivat vuonna 2021. OECD-maiden ulkopuolelle ei saa enää viedä muita kuin vihreiksi luokiteltuja jätteitä.
– Yritys oli jatkanut vientiä Malesiaan mutta nyt vientierien ilmoitettiin sisältävän rautaromua eikä enää muoviin viittaavia tullinimikkeitä. Yrityksen kirjanpidosta kuitenkin selvisi, että viennit sisälsivät edelleen SER-muovijätettä ja alumiinia eikä yritys ollut hakenut vientilupaa näille jätteille. Antamalla viranomaisille väärää tietoa jätekonttien sisällöstä, se pyrki välttämään niihin kohdistuvaa valvontaa, Johanna Mickelsson kuvaa.
Osana rikoskokonaisuutta Tulli on tutkinut myös yrityksen toimintaa liittyen Puolasta Suomeen vuonna 2022 palautettuun 25 tonnin jäte-erään.
Jäteala on tarkasti säädeltyä
Yrityksen epäillään toimineen ympäristöluvan vastaisesti ja se on antanut valvontaviranomaisille erilaisia sekä osin ristiriitaisia tietoja laitokselle vastaanotetuista ja siellä käsitellyistä jätteistä. Yritykseltä myös puuttui ympäristöluvan ehtojen mukainen kirjanpito.
Kokonaisuutta on tutkittu törkeänä ympäristön turmelemisena, salakuljetuksena ja törkeänä tulliselvitysrikoksena. Esitutkinta on siirretty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjävirastoon.
Jätteiden siirtämistä maasta toiseen sääntelevät tarkat kansainväliset säädökset. Rajat ylittävä ympäristörikosten torjunta kuuluu Tullin vastuulle. Tullin tietoon on tullut keskimäärin kymmenen ympäristörikosta vuosittain. Viime vuonna Tulli tutki yhteensä kolme jätelain rikkomiseen liittyvää ympäristörikosta.
TAUSTATIETOA:
- Jätteiden kansainvälisiä siirtoja säädellään maailmanlaajuisesti ja niiden valvonta perustuu kansainvälisiin sopimuksiin ja säädöksiin.
- Jätesiirtoon maasta toiseen tarvitaan joko luvat kaikkien siirtoon osallistuvien maiden viranomaisilta tai sitten noudatetaan kevyempää ns. vihreiden jätteiden siirtomenettelyä, jos jäte viedään hyödynnettäväksi raaka-aineena.
- Jätesiirto voi olla myös kokonaan kielletty.
- Yleensä vihreän jätteen puhtauden on oltava yli 90 p-%. Tiettyihin jätteisiin voidaan soveltaa tiukempia vaatimuksia.
- Jätteitä ei saa luokitella vihreiksi jätteiksi, jos ne ovat sellaisten muiden aineiden saastuttamia, jotka ovat vaarallisia ja jotka estävät jätteen hyödyntämisen ympäristön kannalta turvallisella tavalla.
- Suomen ympäristökeskus hoitaa Suomessa jätteiden kansainvälisiin siirtoihin liittyvät viranomaistehtävät.
- Tulli tekee jätesiirtojen valvontaa ja esitutkintaa yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, poliisin ja muiden viranomaisten kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja esitutkinnasta:
Johanna Mickelsson, tulliylitarkastaja, tutkinnanjohtaja
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta(a)tulli.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Tulli paljasti törkeän säännöstelyrikoksen – kansainvälisistä verkkokaupoista ostettua elektroniikkaa epäillään viedyn välivarastoinnin kautta Venäjälle17.10.2024 08:17:00 EEST | Tiedote
Tullilla on tutkinnassa rikoskokonaisuus, jossa Itä-Suomessa toimineen yrityksen epäillään vieneen Venäjälle pakotteiden alaista elektroniikka useammassa otteessa. Suomeen lentorahtina saapuneet tavarat yritettiin viedä yrityksen Itä-Suomessa sijainneen välivaraston kautta maantierahtina Venäjälle vuonna 2022. Pakotteiden alaisten tavaroiden arvo on ollut noin 700 000 euroa.
Suomen tulli sulki salatussa Tor-verkossa toimineen Sipulitie-kauppapaikan15.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomen tulli on sulkenut yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa Tor-verkossa vuodesta 2023 toimineen Sipulitie-kauppapaikan verkkopalvelimia ja takavarikoinut niiden sisällön. Sivustoa käytettiin rikollisiin tarkoituksiin, kuten huumausaineiden myymiseen anonyymisti.
Muuttunut toimintaympäristö korostaa Tullin roolia turvallisuusviranomaisena – Valtiovarainministeri Riikka Purra vieraili suljetulla itärajalla14.10.2024 15:19:05 EEST | Tiedote
Turvallisuuspolitiikan muutokset sekä yhteiskunnan Tulliin kohdistamat odotukset ovat asettaneet Tullin uusien haasteiden eteen. Tullilla on yhä laaja-alaisempi vastuu yhteiskunnan turvallisuudesta. Tullin yksi keskeisimmistä tehtävistä on Venäjälle määrättyjen pakotteiden valvonta.
Syyslomalla risteilylle? Tarkistathan tuomisten tuontirajoitukset jo ennen reissua14.10.2024 09:42:00 EEST | Tiedote
Syyslomailijan on hyvä huomioida, että vaikka Ruotsi ja Viro kuuluvat Euroopan unioniin, on esimerkiksi alkoholin, tupakkatuotteiden ja lääkkeiden tuontia rajoitettu. Myös lemmikkien kanssa risteilevien kannattaa selvittää rajoitukset jo hyvissä ajoin ennen matkaa.
Tullausta koskevat viestit voi saada nyt Suomi.fi-viestit-palveluun8.10.2024 08:01:00 EEST | Tiedote
Lokakuusta alkaen Tullin henkilöasiakkaat voivat vastaanottaa viestejä Suomi.fi-viestit-palvelussa. Tullaus on nopeampaa ja ekologisempaa, kun paperipostin määrä vähenee ja Tullin viestit voi saada suoraan puhelimeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme