Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Maahanmuutto Aasiasta Suomeen kasvussa – työ ja opiskelu vetävät tulijoita

Jaa

Maahanmuutto Aasiasta (pl. Lähi-Itä) Suomeen on kasvanut merkittävästi viime vuosina, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Aasiasta tulevilla oleskeluluvan perusteena on usein työ tai opiskelu, ja heidän työ- ja opiskeluperusteen yhteenlaskettu osuus on muihin maihin verrattuna korkea. Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin.

Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä.
Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä.

Eurostatin tilastojen mukaan vuonna 2023 väkilukuun suhteutettuna ensimmäisen oleskeluluvan saaneita tuli Suomeen hieman enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Myös kansainvälisen suojelun perusteella Suomeen tulleita oli - väkilukuun suhteutettuna - jonkin verran enemmän kuin EU-maihin keskimäärin.

Tuoreessa Etla-tutkimuksessa ”Aasialaisten maahanmuutto Suomeen on kasvanut merkittävästi” (Etla Erikoisartikkeli 9) tarkastellaan Migrin tilastoja hyödyntäen, mistä maahanmuuttajat tulevat Suomeen ja kuinka maahanmuuton perusteet eroavat eri lähtöalueiden välillä. Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin.

Migrin tilastoista voi tarkastella maahantulon perusteita lähtömaittain. Migri jaottelee ensimmäisen oleskeluluvan saaneet hakemuksessa työn, opiskelun ja perhesuhteiden sekä joidenkin muiden harvinaisempien syiden mukaan. Maahanmuuttajien määrä on kasvanut vuosina 2022–2023 selvästi aiemmasta. Samaan aikaan maastamuutto ei ole kasvanut yhtä paljon.

Maahanmuuttajia on tullut erityisesti Ukrainasta, mutta tämä on perustunut valtaosin kansainväliseen suojeluun. Jo vuodesta 2022, mutta erityisesti viime ja tänä vuonna, Aasiasta tulleiden määrä on kasvanut merkittävästi, samalla kun Euroopasta tulleiden määrä on laskenut. Suurin osa Aasiasta (pl. Lähi-Itä) tulleesta maahanmuutosta keskittyy työ- ja opiskeluperusteisiin, jolloin myös korkeakouluopiskelijoiden osuus on luultavasti suuri.

Aasiasta tulevan muuttoliikkeen sisältä löytyy myös eroja. Kaakkois-Aasiasta tulleilla työperuste on selvästi yleisempi, kun taas Kiinasta tulleilla opiskeluperuste on varsin tavanomainen.

- Aikaisemman tutkimuksen mukaan töiden ja opintojen perusteella Suomeen tulleilla on ollut korkea työllisyysaste ja positiiviset nettotulonsiirrot. Ongelmallista Suomen kannalta voi kuitenkin olla esimerkiksi se, että korkeakouluopiskelijoista suuri osa poistuu maasta valmistumisen jälkeen, sanoo Etlan tutkija KTT Sakari Lähdemäki.

Lähdemäki, Sakari – Rahko, Jaakko: Aasialaisten maahanmuutto Suomeen on kasvanut merkittävästi (Etla Erikoisartikkeli 9)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä.
Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä.
Lataa
Tutkija Sakari Lähdemäki, Etla
Tutkija Sakari Lähdemäki, Etla
Matti Rajala/Etla
Lataa

Liitteet

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: vaihtoehto Tilastokeskuksen ennusteelle – nettomaahanmuutto 24 0008.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Tilastokeskuksen väestöennusteen päivitys tapahtui poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa kuluvana vuonna. Tuoreessa Etla Muistiossa on arvioitu uudelleen tilastollisen aikasarja-analyysin keinoin nettomaahanmuuttoa vuosina 1990–2023. Arvioksi saadaan 24 000 henkeä, mikä on selvästi matalampi kuin Tilastokeskuksen ennusteessa käytetty 40 000. Tästä syystä vaihtoehtoisen väestöennusteen tarve on ilmeinen, ja pitkän ajan maahanmuuton tasoksi tulisi valita 24 000.

Etla: osaajien maahanmuutto lisää tuottavuutta ja yritysten taloudellista menestymistä28.10.2024 00:01:00 EET | Tiedote

Tuoreen Etla Muistion mukaan osaajien maahanmuutolla on myönteisiä vaikutuksia paitsi yritysten taloudelliseen menestymiseen, myös tuottavuuteen ja innovaatioihin. Innovoinnissa maahanmuuttajakeksijöillä on jopa ratkaiseva rooli, ja he tuottavat merkittävän osan patenteista. Toisin kuin yleisesti pelätään, osaajien maahanmuutto ei keskimäärin vaikuta negatiivisesti syntyperäisten työntekijöiden työllisyyteen tai palkkoihin.

Etla: listaamattomien yhtiöiden veroremontille ei tarvetta – ”huojennetulla osingolla keskeinen rooli vääristämättömässä järjestelmässä”23.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan Suomen listaamattomien yhtiöiden verojärjestelmää on syytä muuttaa joiltakin pieniltä osin. Nykyjärjestelmä vääristää yritysten päätöksiä, mistä seuraa hyvinvointitappioita. Tutkimus osoittaa kuitenkin, ettei suuremmalle rakenneremontille ole tarvetta, ongelmien korjaaminen onnistuu muuttamalla järjestelmän keskeisiä parametreja. Tutkijat ehdottavat pohdittavaksi niin normaalituoton osuuksia (8 prosenttia) kuin omistajatasolla verotettavia osuuksia (25 prosenttia ja 85 prosenttia).

Etla ennustaa: suhdannetilanne edelleen heikko, mutta rakentaminen alkaa jo hitaasti elpyä21.10.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Koko kansantalouden arvonlisäys supistuu vielä hieman tänä vuonna, mutta lähtee loivaan nousuun ensi vuonna, kun rakentaminen ja palvelusektori toipuvat. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan Suomen teollisuuden arvonlisäys jää ensi vuonna kuluvan vuoden lukemiin, palvelualat pääsevät runsaan prosentin kasvuun, ja rakentaminen elpyy liki 5 prosentin kasvuun. Tuotoksella mitattuna myös teollisuustuotanto kääntyy kasvuun ensi vuonna, mutta arvonlisäys kehittyy huomattavasti heikommin. Metalliteollisuus jarruttaa nyt teollisuustuotantoa. Paperin ja kartongin vienti vetää jo, ensi vuonna myös sähkö- ja elektroniikkatuotteiden vienti kääntyy vahvaan kasvuun.

Etla ennustaa: Suhdanne kääntyi, mutta Suomi jäämässä euroalueen surkeimmaksi suoriutujaksi17.9.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomen talous on jäämässä tänä vuonna euroalueen surkeimmaksi suoriutujaksi, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia eli jää käytännössä viime vuoden tasolle. Ensi vuonna bkt kasvaa 1,4 prosenttia. Kansainvälinen kysyntä ei riitä vetämään vientiä kasvuun vielä tänä vuonna. Investoinnit supistuvat edelleen. Työttömyysaste nousee tänä vuonna, mutta laskee jo ensi vuonna. Pitkästä aikaa työikäinen väestö Suomessa kasvaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye