Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Tiirola: Luonnonsuojelulakia on täsmennettävä

Jaa

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola vaati metsävaltuuskunnan kokouksen avauspuheenvuorossaan luonnonsuojelulain lajisuojelupykäliin korvausperusteita. Orpon hallitus lupaa ohjelmassaan vahvistaa omaisuudensuojaa, mutta ilman korvausperusteiden ulottamista lajisuojeluun metsänomistajan omaisuudensuoja uhkaa romahtaa.

Mikko Tiirola.
Mikko Tiirola.

”Ministeri Mykkäsen ylireagointi raakkupurojen suojakaistoissa ja diili metsäyhtiöiden kanssa rikkoi hallitusohjelman henkeä. Samalla Hukkajoen raakkutuho näyttää tehneen ELY-keskusten ohjeistukset puumarkkinoilla lainsäädäntöön rinnastettaviksi metsienkäytön rajoitteiksi. Tätä ei voi hyväksyä. Metsänomistajan ja metsätoimihenkilön pitää aina tietää, mitä laki velvoittaa, mitä sertifiointi vaatii ja mitä näiden lisäksi ELY-keskukset haluavat ohjeistaa. Nyt näin ei valitettavasti ole ”, Tiirola kommentoi.

Tiirolalle on tullut yhteydenottoja useiden muidenkin lajien suojeluun liittyvistä ohjeistuksista kuin raakuista niin metsänomistajilta, metsänhoitoyhdistyksiltä kuin puunostajiltakin. ELY-keskusten tekemät luonnonsuojelulain lajisuojelun tulkinnat näyttävät jäävän kokonaan metsänomistajien maksettavaksi.

”Esimerkiksi Keski-Suomen ELY-keskus on ryhtynyt vaatimaan kanahaukan pesäpuun ympärille 50 metrin säteellä koskematonta suojavyöhykettä ja 28 hehtaarin alueelle rajoitusta pesimäaikaiselle hakkuulle, maanmuokkaukselle ja jopa taimien istutukselle. Kun uuden luonnonsuojelulain lajisuojelupykälistä (70§ ja 74§) puuttuvat korvausperusteet, on kyseisille metsänomistajille aiheutumassa yhdestä kanahaukan pesästä yli 15 000 euron tulon menetys. Jos kyseessä olisi kotkan pesäpuu, korvaukset tulonmenetyksestä maksettaisiin. Luonnonsuojelulakiin on jäänyt valuvika. Luonnonsuojelun hyväksyttävyyden nimissä valuvika pitää korjata”, Tiirola taustoitti.

Perustuslain mukaan vastuu ympäristöstä kuuluu kaikille. ”Sana kaikille tarkoittaa sitä, että kaikkien pitää siihen osallistua, myös taloudellisesti. Vastuuta luonnonsuojelun kustannuksista ei voi kaataa yksin metsänomistajan maksettavaksi”, Tiirola perusteli.

”Hallituksella ei jää ELY-keskuksen lain tulkintojen jälkeen muuta vaihtoehtoa, mikäli se ohjelmaansa haluaa toteuttaa, kuin avata rajatusti tuore luonnonsuojelulaki. Lajisuojelulle pitää säätää metsälaista tuttu euromääräinen maksimi eli omavastuuosuus – siis se siivu mikä perustuslain hengessä voitaisiin katsoa kuuluvan lajisuojelusta metsänomistajan osuudeksi. Omavastuuosuuden täyttyessä yhteiskunnan tulee kantaa korvausvastuu”, vaati Tiirola.

Lakimuutoksen lisäksi hallituksen on tehtävä ELY-keskusten ohjeistuksen roolille selkeytys. Metsänomistajille ja metsätoimihenkilöille on selkeästi tuotava ilmi, mikä on lakiin kirjattua vaatimusta ja mikä on ohjeistus. Yhtenäiset ja ristiriidattomat ohjeet ovat Tiirolan mukaan tervetulleita, ja ne voivatkin toimia apuna luontoarvomarkkinoiden synnylle.

”Lajisuojelun akilleen kantapääksi on muodostumassa myös se, että metsänomistajalle ei anneta tietoa kaikista hänen maillaan olevien uhanalaisten lajien esiintymistä. Luonnonsuojelun etu on se, että arvokkaatkin kohteet kerrotaan maanomistajalle. Se ei tee niistä julkisia, mutta se mahdollistaisi luontoarvomarkkinoiden kehittymisen ja edistäisi lajisuojelua. On kohtuutonta, että metsänomistaja saa vasta tehtyään puukapan selville, että hänellä onkin jotakin arvokasta.”

Lisätietoja:

Mikko Tiirola, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, p. +358 44 538 4280

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.

Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli

Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.

Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote

Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye