Moottorikelkalla liikenteessä vastuullisesti
Talven lähestyessä myös moottorikelkkailukausi starttaa. Kelkkailukautta odotellessa on hyvä kerrata, missä saa ajaa ja miten.
Syksyn edetessä myös talvi ja moottorikelkkakausi lähestyvät. Moottorikelkkailu on monille keskeinen liikkumismuoto tai harrastus talvisin, mutta myös kelkalla ajaessa on hyvä muistaa missä saa ajaa ja miten.
Moottorikelkalla saa ajaa omien maiden ohella virallisilla moottorikelkkailureiteillä sekä kuntien, Metsähallituksen tai esimerkiksi moottorikelkkakerhojen moottorikelkkaurilla. Moottorikelkalla ei saa ajaa tiellä, pientareella eikä yleensäkään tiealueella mukaan lukien kävely- ja pyörätiet sekä suojatiet. On hyvä muistaa, että tiealue jatkuu pientareen yli ojan toiselle puolelle. Moottorikelkalla ajo tien lumipenkoilla ja ojissa tiivistää lumen ja jään tiukaksi massaksi, mikä vaikeuttaa sohjo-ojien tekoa ja ojat tukkeutuvat ja tulvivat keväällä. Lisäksi moottorikelkoilla ajo lumivallien päällä rikkoo aurausviittoja ja niiden puuttuminen tekee tien aurauksen vaaralliseksi, koska tällöin tien laita ei ole auraajan tiedossa. On myös turvallisuusriski ajaa moottorikelkalla tien sivuojissa, missä voi törmätä rumpuihin ja muihin laitteisiin, jotka ovat lumen alla piilossa.
Junaraiteiden osalta on syytä huomioida, että junarataa ei saa missään tilanteessa ylittää suoraan rataa pitkin, vaan radan toiselle puolelle kulku tapahtuu aina alikulun tai ylikulkusillan kautta.
Kuka saa ajaa ja miten?
Moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö, jolla tulee olla vähintään T-luokan ajokortti. Varusteiden osalta kypärä on pakollinen sekä moottorikelkan kuljettajalla että kyydissäolijalla. Reellä liikuttaessa avonaisen reen kyydissä olevan henkilön on pakko käyttää kypärää, mutta umpinaisessa reessä kypärän käyttö ei ole pakollista. Tällöinkin kypärän käyttö on kuitenkin vahvasti suositeltavaa. Turvallisuutta saa lisättyä esimerkiksi kunnollisella ajopuvulla, kelkkakengillä sekä kelkkailuun suunnitelluilla ajohanskoilla.
Myös moottorikelkkailussa pätevät tietyt nopeusrajoitukset. Maastossa maa-alueella suurin sallittu nopeus on enintään 60 km/h. Tietä ylittäessä suurin sallittu nopeus on 40 km/h. Jääpeitteisellä vesialueella suurin sallittu nopeus on enintään 80 km/h. Jäällä olevalla moottorikelkkaväylällä nopeutta saa olla kuitenkin enintään 60 km/h. Nopeuden ohella on hyvä tiedostaa, että moottorikelkkailureitillä on noudatettava soveltuvin osin tieliikennelain määräyksiä, ja reitillä on oikeanpuoleinen liikenne. Moottorikelkka on myös rekisteröitävä ja liikennevakuutettava.
Moottorikelkalla ajettaessa tulee välttää vahingon ja haitan aiheuttamista luonnolle ja muulle ympäristölle, kiinteistöille ja luontaiselinkeinolle. Lisäksi tarpeetonta häiriötä ei saa aiheuttaa asutukselle ja muulle ympäristölle.
Muistutuksena vielä, että rattijuopumussäännökset koskevat myös kelkkailijaa. Rattijuopumuksen raja on 0.5 promillea ja törkeän rattijuopumuksen raja on 1.2 promillea.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus
Kunnossapitovastaava Joona Peltoniemi
puh. 0295 026 753
Insinööri Merja Lämsä
puh. 295 037 240
sähköpostit etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Lohenkalastuksen uusille järjestelyille laajasti ymmärrystä29.10.2024 11:42:41 EET | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen sekä Ruotsin ja Suomen osapuolten yhteisesti järjestämä Save the Salmon-seminaari kokosi laajasti eri intressiryhmiä kummastakin valtiosta keskustelemaan Tornionjoen ja Itämeren lohikantojen tilanteesta Muonion Olokselle 23-24.10.2024. Joukossa oli yhteneväinen näkemys siitä, että lohenkalastuksen lisärajoitukset ovat tarpeellisia. Eniten kannatusta eri sidosryhmien välillä saivat toimenpiteet, joilla rajoitettaisiin kalastajakohtaista enimmäissaalista kauden aikana. Eri kalastajaryhmät, matkailuyrittäjät ja kalastusoikeuden haltijat olivat valmiita esittämään omaan toimintaansa vaikuttavia kalastuksen säätelytoimia.
Lapilla valoisat kasvunäkymät29.10.2024 11:14:37 EET | Tiedote
Lapin tilanne- ja kehityskuva ovat muuttuneet merkittävästi geopoliittisten muutosten myötä. Vaikutukset heijastuvat monella tapaa kaikkiin Lapin keskeisiin elinkeinoihin ja infratarpeisiin. Lapin elinkeinoelämässä matkailu, mineraalit, metsä ja energia-ala ovat edelleen keskeisiä kasvun vetureita.
Talvinopeudet Lapissa voimaan torstaista 24.10. alkaen23.10.2024 09:11:07 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään Lapin ELY-keskuksen alueella torstaista 24.10.2024 alkaen. Nopeusrajoitusmerkit vaihdetaan torstain ja perjantain aikana. Rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 09:28:57 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.
Työttömyyden väheneminen hidastui Lapissa – kehitys jatkui yhä koko maata myönteisempänä22.10.2024 08:27:12 EEST | Tiedote
Syyskuun lopussa Lapissa oli 7 330 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 500. Seutukunnittain alimmat työttömien osuudet työvoimasta olivat Pohjois-Lapin ja Rovaniemen seutukunnissa, korkein osuus oli Itä-Lapissa. Koko maan kehityksestä poiketen pitkäaikaistyöttömyys vähenee Lapissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme