Yliopiston Apteekki myönsi apurahan farmakogeneettisen tiedon hyödyntämiseen
Yliopiston Apteekin vuosittainen 20 000 euron tutkimusapuraha myönnettiin Turun yliopistossa väitöstutkimusta tekevälle filosofian maisteri, farmaseutti Noora Kullalle.
Noora Kullan väitöskirjatutkimuksessa selvitetään, miten perinnöllisiä tekijöitä huomioidaan yksilöllisessä lääkehoidossa potilastyössä tällä hetkellä ja mitä hyötyjä farmakogeneettisellä testauksella saavutetaan. Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan terveydenhuollon ammattilaisten osaamista ja väestön suhtautumista farmakogeneettiseen testaamiseen. Tutkimus edistää farmakogeneettisen tiedon käyttöä lääkehoidoissa. Toistaiseksi farmakogeneettistä tietoa hyödynnetään Suomen terveydenhuollossa vain vähän, vaikka sillä voidaan mahdollisesti parantaa potilaiden elämänlaatua ja saavuttaa kustannushyötyjä.
– Farmakogenetiikan tutkimus on tärkeää muun muassa lääkkeiden haittavaikutusten ennaltaehkäisyn ja vähentämisen kannalta. Ensimmäisessä osatyössäni selvisi esimerkiksi, että jopa neljännekselle suomalaisista sairaalapotilaista on määrätty sellaista lääkettä, jota potilaan genotyypin perusteella olisi nykysuositusten mukaan syytä käyttää tavanomaisesta poikkeavalla annoksella tai välttää kokonaan, Kulla kertoo.
– Noora Kullan tutkimuksen avulla saamme tietoa farmakogeneettisen tiedon hyödyntämistä turvallisen ja rationaalisen lääkehoidon edistämiseksi, tutkimuspäällikkö, dosentti Kari Linden Yliopiston Apteekista sanoo.
Yliopiston Apteekki on myöntänyt tutkimusapurahoja vuodesta 1956 alkaen. Apurahahakemukset käsittelee farmasian, lääketieteen ja terveydenhuollon asiantuntijoista koostuva riippumaton toimikunta. Lääkehuoltoon liittyvä tutkimus on yksi Yliopiston Apteekin lakisääteisistä erityistehtävistä. Apteekkipalvelut ja lääkitysturvallisuus ovat Yliopiston Apteekin tutkimusalueita.
Lisätietoa
Noora Kulla, filosofian maisteri (lääkekehitys), farmaseutti
väitöskirjatutkija, Turun yliopisto ja Varha
040 587 0611, noora.e.kulla@utu.fi
Kari Linden, FaT, KTM, dosentti
tutkimuspäällikkö, Yliopiston Apteekki
050 395 0647, kari.linden@ya.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset neljässä apteekissaan16.10.2024 14:59:27 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset apteekeissaan Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Savonlinnassa. Tavoitteena on tuoda erityisesti kausirokotteet helposti asiakkaiden saataville.
Pimeään vuodenaikaan D-vitamiinilisän tarve lisääntyy10.10.2024 10:19:04 EEST | Tiedote
D-vitamiinin riittämätön saanti on talvikuukausina suomalaisilla yleistä, sillä auringonvalo on tärkein D-vitamiinin lähde. Lokakuusta maaliskuulle D-vitamiinia voi olla vaikea saada riittävästi pelkästään ravinnosta. Lapset ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
Yliopiston Apteekki aloittaa lääkkeiden pikakuljetukset Jyväskylässä, Salossa, Kemissä ja Helsingin Malmilla Woltin kanssa19.9.2024 12:39:14 EEST | Tiedote
Verkkoapteekista ya.fi on voinut tilata resepti- ja itsehoitolääkkeitä jo yli kymmenen vuoden ajan. Nyt verkkoapteekissa ya.fi on mahdollista valita Wolt toimitustavaksi 7,5 kilometrin etäisyydellä Yliopiston Apteekin toimipisteestä Jyväskylässä, Salossa, Kemissä ja Helsingin Malmilla.
Matkailijan muistilista – huomioi nämä asiat lääkkeisiin liittyen26.6.2024 09:39:56 EEST | Tiedote
Kesäaikaan ulkomaanmatkailu on vilkasta. Asiantuntijamme antaa vinkit, mitä lääkkeitä matkalle kannattaa varata ja miten toimia, kun vie lääkkeitä ulkomaille. Lääkkeiden vienti ulkomaille vaatii aina hieman valmisteluja.
Näin lievität hyönteisten puremista aiheutuvia oireita12.6.2024 10:08:29 EEST | Tiedote
Normaalia lämpimämmän toukokuun vuoksi erityisesti hyttysiä on tällä hetkellä paljon liikkeellä. Asiantuntijamme kertoo, miten hyönteisten pistoja ja puremia kannattaa hoitaa sekä lievittää kutinaa ja kipua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme