Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Isosta osasta suomalaisia omakotitaloja löytyy jotakin parannettavaa sateisiin varautumisessa, selviää Ifin kaikkiaan jo yli 25 000 suomalaistaloon teettämistä omakotitalon kunnossapitosuunnitelmatarkastuksista*. Talon kunnossapidosta huolehtiminen on yhä tärkeämpää, sillä viime vuosina sadeveden omakotitaloille aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet. Taustalla on sateisuuden ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen.
– Suomalaiset omakotitalot ovat keskimäärin melko hyvässä kunnossa. Kaikkiaan noin joka kolmannessa omakotitalossa on kuitenkin tarkastusten mukaan jokin puute sadeveden ohjauksessa. Yleisimpiä vikoja ovat rännien huono kiinnitys ja vuotavat rännit. Valitettavan tyypillinen puute on sadevesien ohjautuminen rakennusta kohti. Peräti joka viidennestä talosta salaojat joko puuttuvat tai niistä ei ole mitään tietoa, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä.
– Sateella on hyvä tarkkailla, miten sadevedet tontilla ohjautuvat. Hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi, jos vesi keräytyy lammikoiksi rakennusten viereen, sokkeli on kostea tai rapautunut tai sisätiloissa maali hilseilee lattialistojen yläpuolella. Tällöin on syytä tarkistaa pihan kallistukset, painottaa Lindström.
Sade ja myrskyt panevat katot lujille – tarkista säännöllisesti katon kunto
Lähes joka viidennessä (17 %) omakotitalossa on Ifin teettämien tarkastusten perusteella puutteita katon kunnossa. Yleisimpiä vikoja ovat rikkoutuneet kattotiilet ja muun kattomateriaalin vahingoittuminen sekä katon läpivientien tiiviyden puutteet. Puutteita esiintyy eniten vanhemmissa taloissa.
Syksy on hyvää aikaa tarkista katon kunto ja korjata mahdolliset vauriot ennen kuin lumi alkaa painaa katon rakenteita.
– Säännöllisellä huollolla voi myös pidentää katon käyttöikää. Tyypillisesti katon käyttöikä on noin 40 vuotta riippuen sen pintamateriaalista. Käyttöikänsä lopussa oleva katto kannattaa vaihtaa uuteen ennen kuin vahinkoa tapahtuu. Valitettavan usein isoon remonttiin ryhtymistä lykätään ja asiaan saatetaan herätä vasta, kun vettä tulee jo sisään, kuvaa Lindström.
Tarkista omakotitalossa nämä asiat ennen talvea
- Puhdista vesikourut lehdistä, neulasista ja roskista ja tarkista, että kourut viettävät oikein kohti syöksytorvia.
- Tarkista, että syöksytorvet ovat ehjät ja tukkeettomat ja että sadevedet ohjautuvat varmasti poispäin ja riittävän kauas talosta.
- Jos tontilta löytyy salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien.
- Poista katolta lehdet, oksat ja muut roskat, jotka voivat kerätä kosteutta katolle. Poista myös mahdolliset sammaleet.
- Tarkista katon kunto. Varmista piippujen, ilmanvaihtoputkien, sähköliitosten, antennien ja muiden läpivientien tiiveys sekä se, ettei niissä ole esimerkiksi halkeamia. Pyydä tarvittaessa ammattilainen paikalle.
*Ifin maksuton omakotitalon kunnossapitosuunnitelma on rakennusalan ammattilaisen tekemä säännöllinen terveystarkastus, johon ovat oikeutettuja kaikki omakotitalonsa Ifin Laaja- tai Laajaplus-turvatason kotivakuutuksella vakuuttaneet. Kunnossapitosuunnitelman tavoitteena on auttaa suunnittelemaan kodin tulevat korjaustarpeet hyvissä ajoin. Kotikäynnin tietoja ei voida käyttää korvauspäätöksissä tai vakuutusmaksun määrittämisessä. Omakotitalon kunnossapitosuunnitelma on toteutettu jo yli 25 000 suomalaiseen omakotitaloon.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Outi KärkkäinenHead of Press
Puh:010 514 1962outi.karkkainen@if.fiIf vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Varaudu liukkauteen: Eniten liukastumisia sattuu, kun sää muuttuu nopeasti22.11.2024 08:04:00 EET | Tiedote
Sateet ja nopea muutos lämpöasteista pakkaseen voivat nyt tehdä kaduista ja teistä vaarallisen liukkaita. Ifin vapaa-ajantapaturmatilastojen perusteella talvella on 50 prosenttia muuta vuotta suurempi todennäköisyys joutua leikkausta vaativaan tapaturmaan. Varaa liikkumiseen aikaa ja pitävät kengät.
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Tutkimus: Etätyötä tekevillä muita useammin pitkäkestoista stressiä – tarkista rutiinit kesän jälkeen30.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Työn vaatimukset stressaavat etätyötä tekeviä lähes kaksi kertaa muita useammin, käy ilmi Ifin terveystutkimuksesta. Syksyn aluksi on hyvä arvioida, kuinka toimivat omat etätyörutiinit ovat sekä kuinka esihenkilönä voi tukea työntekijöitä hybridityössä.
Vanhempi, opasta sähköpotkulaudalla liikenteeseen lähtevää nuorta14.8.2024 07:20:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi lapsi ja nuori liikkuu koulumatkalla sähköpotkulaudalla tai muulla sähköisellä kulkuvälineellä. Sähköpotkulaudalla onnettomuuksia aiheuttaa etenkin liian kova tilannenopeus, kertovat Ifin vahinkotilastot. Vanhemman kannattaa käydä yhdessä läpi liikennesäännöt ja ohjeet turvalliseen liikkumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme