Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomessa on käynnissä yli sata maaseuturahoitteista kehittämishanketta

Jaa

EU:n maaseuturahoitusta saaneiden yleishyödyllisten kehittämishankkeiden avulla kehitetään esimerkiksi ruokaketjua, matkailua, ympäristöä, harrastusmahdollisuuksia, maaseudun verkkoyhteyksiä ja yleisesti hyvän elämän edellytyksiä maaseudulla. Mukana on yli puolen miljoonan euron kehittämishankkeita ja toisessa ääripäässä muutaman tuhannen euron investointeja.

Leader-ryhmien toiminta-alueet Varsinais-Suomen kartalla.
Varsinais-Suomen Leader-ryhmien aluerajat. EU:n maaseuturahoituksen ulkopuolinen alue on merkitty harmaalla. Varsinais-Suomen ELY-keskus

EU:n maaseuturahoituskauden 2023–2027 yleishyödyllisten hankkeiden tukipäätöksiä on tehty Varsinais-Suomessa tämän vuoden aikana jo yli sata. Rahoitusta myöntävät Varsinais-Suomessa ELY-keskus ja viisi Leader-ryhmää: I samma båt – Samassa veneessä, Jokivarsikumppanit, Ravakka, Varsin Hyvä ja Ykkösakseli. ELY-keskus rahoittaa pääsääntöisesti koko maakuntaa hyödyttäviä kehittämishankkeita ja Leader-ryhmät omien alueidensa paikallista kehittämistä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on maaseudun kehittämishankkeisiin kohdennettua EU:n maaseuturahoitusta myönnettävissä vuosina 2023–2024 yhteensä 4 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle on odotettavissa toiset 4 miljoonaa. Varsinais-Suomen viidellä Leader-ryhmillä taas on rahoituskaudella 2023–2027 jaettavissa yhteensä noin 20 miljoonaa euroa hanke- ja yritystukiin.

Tämän vuoden aikana ELY-keskus on myöntänyt maaseuturahoitusta 16 yleishyödylliselle kehittämishankkeelle ja Leader-ryhmät yhteensä 91 hankkeelle.

Maaseuturahoitus sopii moneen tarpeeseen

EU:n maaseuturahoitusta voi hyödyntää monenlaisiin tarpeisiin. Tänä vuonna rahoitusta saaneista hankkeista suurimpia ovat esimerkiksi Pyhäjärvi-instituutin johdolla toteutettava Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa -hanke (kokonaisrahoitus 647 000 euroa), Lounea Palveluiden valokuituhanke Auran kirkonkylässä (kokonaisrahoitus 437 000 euroa) ja Valonian luotsaama Kattavammat pyöräilyverkostot ja palvelut yhteistyöllä -hanke (kokonaisrahoitus 349 000 euroa).

Toisessa ääripäässä on muutaman tuhannen euron suuruisia paikallisia investointeja. Esimerkiksi Paimiossa Sukselan kyläyhdistys toteuttaa 3 300 euron suuruista investointihanketta, jossa kylätalona toimivalle Sukselan koululle hankitaan yhteiskäyttöön pihapelitarvikkeita.

Jotta voisimme hyvin

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta koko Suomi voisi hyvin. ELY-keskus myöntää rahoitusta Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteita edistäviin toimiin ja Leader-ryhmät omien paikallisten kehittämisstrategioidensa mukaan.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön ryhmäpäällikkö Johanna Mattila kertoo, että Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelma on jaettu viiteen painopistealueeseen, joita ovat alkutuotanto, ruokaketju ja elintarvikkeiden jatkojalostus, maaseutu- ja saaristomatkailu, maaseudun yrittäjyys sekä asuminen ja hyvä elämä maaseudulla.

– Painopisteiden lisäksi läpileikkaavia teemoja ovat osaamisen ja digitalisaation lisääminen sekä ilmasto- ja ympäristötoimet. Saaristomeren tilan parantaminen on koko maakunnan yhteinen asia!

Leader Varsin Hyvän hankeasiantuntija Eeva Mettala-Willberg kertoo, että Leader-strategioissa korostuu paikallisuus.

– Rahoitamme sellaisia hankkeita, joiden ideat ovat lähtöisin alueen asukkailta, eli ruohonjuuritason tarpeista. Me aktivoimme alueemme asukkaita kehittämään omaa kotiseutua ja autamme heitä muuttamaan ideat hankkeiksi. Tuemme hanketoimijoita hankkeen hakemisesta aina loppumaksuun asti, eli yksin ei jää. Kaikki ideat kannattaa testata meillä, sillä Leader-rahoitus taipuu moneen tarpeeseen.

Yleishyödyllisten hanketukien lisäksi maaseuturahoitukseen kuuluu esimerkiksi yritystukia, maatilojen investointitukia ja nuoren viljelijän aloitustukia. Tukihaku on jatkuva, mutta päätöksiä tehdään valintajaksoittain.

EU:n maaseuturahoitusta saaneet hankkeet Varsinais-Suomessa vuonna 2024

ELY-keskus

 

I samma båt – Samassa veneessä

 

Jokivarsikumppanit

 

Varsin Hyvä

Ravakka (Varsinais-Suomen puolella toteutettavat hankkeet)

Ykkösakseli (Varsinais-Suomen puolella toteutettavat hankkeet)

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Leader-ryhmien toiminta-alueet Varsinais-Suomen kartalla.
Varsinais-Suomen Leader-ryhmien aluerajat. EU:n maaseuturahoituksen ulkopuolinen alue on merkitty harmaalla.
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Jalankulku- ja pyöräilyväylillä uusia kohteita harja-hiekoitusmenetelmän piiriin Porin kaupunkiseudulla ja Turussa5.11.2024 10:00:36 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella on pilotoitu harja-hiekoitusmenetelmää jalankulku- ja pyöräilyväylien talvihoidossa muutamassa kohteessa Turun kaupunkiseudulla. Tänä talvena menetelmän piiriin otetaan uusia kohteita Porin kaupunkiseudulla ja Turussa. Harja-hiekoitusmenetelmällä parannetaan kävely- ja pyöräilyväylien talvihoidon laatua keskeisillä väylillä ja kannustetaan talvipyöräilyyn. ELY-keskuksen ja kaupunkien katuverkon harja-hiekoituskohteiden avulla pyritään luomaan yhtenäisiä ja sujuvia pyöräreittejä talviolosuhteissa.

Miten varmistamme sujuvan liikenteen talvikeleillä?5.11.2024 08:45:00 EET | Tiedote

Talvihoidon ensisijaisena tavoitteena on varmistaa turvallinen ja sujuva liikenne kaikilla teillä. Teiden hoito perustuu hoitoluokkiin, jotka määrittävät, kuinka nopeasti ja millä tasolla teitä hoidetaan talvella. Talvihoidolla turvataan teiden liikennöinti kaikilla teillä ja pääteillä pyritään ennakoitavaan ja häiriöttömään liikenteeseen, mutta kesäkelien kaltaista tilannetta ei tavoitella. Viime vuosina talvikelit ovat muuttuneet yhä haastavammiksi. Nopeat säämuutokset ovat yleistyneet, mikä tekee hoitotoimien ennakoinnista entistä vaikeampaa.

Aktiivisen hirvivaroitusjärjestelmän tutkimustulokset valmistuneet – hälytykset laskivat ajonopeuksia5.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Valtatiellä 8 Nousiaisissa on tutkittu aktiivisen hirvivaroitusjärjestelmän toimintaa ja vaikutuksia hirvieläinonnettomuuksien ehkäisemisessä. Tutkimus alkoi kesäkuussa 2023 ja ensimmäisen vaiheen tulokset ovat valmistuneet syyskuussa 2024. Tulosten perusteella autoilijat laskevat merkittävästi ajonopeuttaan nähdessään varoituksen ja näin välttävät törmäyksen tietä ylittävään tai tielle tulossa olevaan kauriiseen tai hirveen. Ajonopeuksien laskemisessa oli kuitenkin eroja mm. vuorokaudenajan mukaan ja liittyikö hälytykseen todennettu eläinhavainto. Jatkotutkimusta tarvitaan vielä mm. vuodenaikavaihtelujen osalta sekä varoitusjärjestelmän toimivuudesta muissa kohteissa, jotta saadaan tarkempaa tietoa tulosten yleistettävyydestä.

Töiden jatkuminen Varsinais-Suomen ELY-keskuksen siltaurakoissa Tehan Oy:n siltakohteilla4.11.2024 13:20:37 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on saanut kyselyjä töiden jatkumisesta Tehan Oy:n siltakohteilla sen jälkeen, kun viime torstaina uutisoitiin Tehan Oy:n taloudellisista vaikeuksista ja yrityssaneeraukseen hakeutumisesta. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on tällä hetkellä Tehan Oy:n kanssa 4 siltaurakkaa, joissa on yhteensä 9 eri siltakohdetta. Tällä hetkellä työt ovat käynnissä ja urakoitsija on ilmoittanut sitoutuvansa jatkamaan töitä kohteilla. Töiden valmistuminen tulee kuitenkin viivästymään suunnitellusta aikataulusta.

Rävsundsbrons trafikljus tas ur bruk 11–14.11 och trafikdirigerare är på plats1.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

I och med byggandet av den nya Rävsundsbron flyttas vägsträckningen på Pargassidan av Skärgårdsvägen (landsväg 180) till sin slutliga plats och på Pargassidan har en ny trafikförbindelse byggts till väntområdet för tunga fordon. Även trafikljusen kommer att flyttas till nya platser och under flyttningsarbetet är trafikljusen ur bruk på båda sidor om bron. Trafiken flyttas till den nya vägförbindelsen måndagen den 11 november och då inleds också flyttningen av trafikljusen. Trafikdirigerarna är på plats för att styra trafiken under flyttningen och installationen av trafikljusen 11–14.11.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye