Laaja analyysi toi uutta tietoa harvainaissairauksien kantajuusriskeistä
HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että pariskunnilla, joilla on suomalainen geeniperimä, on noin 3 prosentin riski olla peittyvästi periytyvien ja X-kromosomaalisten harvinaissairauksien kantajapariskunta.
Tutkimuksessa hyödynnettiin uusinta gnomAD v4 versiota geneettisestä väestötietokannasta, joka sisältää yhteensä 800 000 henkilöä. Näistä noin 30 000 on suomalaisia.
Tutkijat havaitsivat yhteensä 104 geeniä, joissa geenikohtainen yhteenlaskettu kantajatiheys oli suomalaisessa väestössä yli 0,5 prosenttia.
”Tutkimuksen tulokset osoittavat merkittävän riskin olla kantajapariskunta peittyvästi periytyvälle taudille tai X-kromosomaalisesti periytyvälle taudille käytännössä kaikissa väestöryhmissä”, bioinformaatikko ja FM väitöskirjatutkija Ronja Hotakainen sanoo.
Harvinaissairaudet usein kroonisia ja vaikeasti hoidettavia
Suomalaisen väestön ainutlaatuinen peittyvästi periytyvien tautien perimä on väestöhistoriasta johtuvien geneettisten pullonkaulojen ja perustajavaikutusten aiheuttama. Tämän vuoksi jotkut muualla hyvin harvinaiset sairaudet ovat Suomessa yleisempiä ja jotkut taas selvästi harvinaisempia.
Perinnölliset harvinaissairaudet aiheuttavat noin 10 prosenttia varhaislapsuuden kuolemista. Harvinaissairaudet ovat usein kroonisia, vaikeasti hoidettavia ja kuormittavat sekä potilaita, heidän perheitään että sairaanhoitoa laaja-alaisen hoidontarpeen vuoksi. Harvinaissairauksien hoitoon on vain harvoin käytössä tehokkaita lääkkeitä.
Peittyvässä periytymisessä molemmat vanhemmat ovat terveitä, mutta heillä on samaa sairautta aiheuttava geenivirhe. Tällaisessa tapauksessa yksittäisessä raskaudessa on 25 prosentin riski sille, että syntyvä lapsi on sairas.
Kantajaseulonta tarjoaisi mahdollisuuksia mutta ei tunnistaisi kaikkia sairauksia
The American College of Medical Genetics and Genomics (ACMG) suosittelee kantajaseulontaa sairauksille, joiden kantajuuden yleisyys on yli 0,5 prosenttia.
Tällä hetkellä Suomessa ei tarjota ennakoivaa perinnöllisten sairauksien riskiseulontaa pariskunnille.
”Havaituista geeneistä vain 26 oli tunnettuja suomalaiseen tautiperintöön kuuluvia geenejä. Näin ollen pelkästään suomalaiseen tautiperintöön kuuluvien geenien kantajaseulonta ei havaitsisi merkittävää osaa vakavista varhaislapsuuden sairauksista”, erikoislääkäri ja dosentti Eveliina Salminen kertoo.
Kaikkien perinnöllisten sairauksien riskiä ei myös pystyttäisi mahdollisella kantajaseulonnalla etukäteen tunnistamaan, sillä osassa sairauksista syynä on niin kutsuttu uusi geenimuutos.
”Toisaalta tulokset mahdollistavat nyt sen arvioinnin ja pohdinnan, voitaisiinko Suomessakin tunnistaa ennakolta kantajapariskuntia. Pariskuntien tunnistaminen ennakolta tarjoaisi heille mahdollisuuden halutessaan hyödyntää esimerkiksi alkio- tai sikiödiagnostiikkaa”.
Tutkimusartikkeli: Estimation of carrier frequencies of autosomal and X-linked recessive genetic conditions based on gnomAD v4.0 data in different ancestries
Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Yhteyshenkilöt
Eveliina Salminenerikoislääkäri, dosenttiHUS
Puh:040 728 6326eveliina.e.salminen@hus.fiRonja Hotakainenbioinformaatikko, FM väitöskirjatutkijaHUS
ronja.hotakainen@hus.fiTietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Svårbehandlad epilepsi hos barn kan behandlas genom en operation där nervförbindelser till ena hjärnhalvan kopplas bort5.11.2024 12:00:42 EET | Pressmeddelande
Genom en operation där man kopplar bort nervförbindelser till ena hjärnhalvan, det vill säga hemisfärotomi, uppnås goda resultat i behandlingen av svårbehandlad epilepsi. Största delen av patienterna har inga epileptiska anfall efter den neurokirurgiska operationen.
Aivopuoliskon hermoyhteyksien katkaisuleikkauksella voidaan hoitaa lasten vaikeahoitoista epilepsiaa5.11.2024 12:00:42 EET | Tiedote
Aivopuoliskon hermoyhteyksien katkaisuleikkauksella saavutetaan hyviä tuloksia vaikeahoitoisen epilepsian hoidossa lapsipotilailla. Suurin osa potilaista ei saanut neurokirurgisen leikkauksen jälkeen enää epilepsiakohtauksia.
Barnavdelningarna har redan fått in patienter på grund av RS-virus – det är bra att ta antikroppen5.11.2024 09:20:46 EET | Pressmeddelande
RS-virus (respiratory syncytial virus) är den vanligaste orsaken till luftvägsinfektioner som kräver sjukhusvård hos små barn. HUS erbjuder en antikropp som utvecklats mot RS-virus åt nyfödda och spädbarn som hör till riskgrupperna.
Lastenosastoilla jo potilaita RS-viruksen vuoksi – vasta-aineen ottaminen kannattaa5.11.2024 09:20:46 EET | Tiedote
RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin sairaalahoitoon johtavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. HUS tarjoaa RS-virusta vastaan kehitettyä vasta-ainetta vastasyntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.
HUS-sammanslutningens styrelse behandlade förslaget till budget för 2025 samt verksamheten och ekonomin för innevarande år4.11.2024 13:00:55 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträdde den 4 november 2024 för att behandla förslaget till budget för 2025 samt verksamheten och ekonomin för januari–september 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme