Lokakuu oli koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, paikoin harvinaisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin nollasta asteesta lounaissaariston noin +10 asteeseen.
Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin nollasta asteesta lounaissaariston noin +10 asteeseen. Lokakuu oli koko maassa 1…2,5 astetta vertailukauden 1991‒2020 keskiarvoja lämpimämpi.
Monilla Suomenlahdella sijaitsevilla havaintoasemilla lokakuun keskilämpötila oli aseman mittaushistorian lämpimin. Suomenlahden korkeat ilman lämpötilat selittyvät sillä, että merivesi on ollut lokakuussa hyvin lämmintä. Pintavesien lämpötilat olivat noin 2 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia.
Kuukauden ylin lämpötila, 15,9 astetta, mitattiin lokakuun 11. päivä Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, -15,1 astetta, mitattiin lokakuun 31. päivänä Sodankylän Vuotson havaintoasemalla.
Sateisinta oli Pohjanlahden rannikolla. Eniten lokakuussa satoi alustavien tietojen mukaan Merikarvian Tuorilassa, jossa satoi 117,3 millimetriä. Vähiten satoi Mikkelin Pitkäahon havaintoasemalla, 23 millimetriä. Lokakuun sademäärä oli idässä ja etelässä osittain tavanomaista pienempi, länsirannikolla ja Länsi-Lapissa tavanomaista suurempi. Suurin vuorokausikohtainen sademäärä mitattiin Siuntion Sjundbyn havaintoasemalla 9. lokakuuta, 58,4 millimetriä.
Aurinkoa koko maahan ja lunta pohjoiseen
Lokakuun alussa lunta oli paikoin vain Pohjois-Lapissa. Kuun alkupuoliskolla lumipeite käväisi Kainuusta Koillismaan yli Lappiin yltävällä alueella, jossa lunta oli jälleen kuun viimeisinä päivinä. Lunta oli Lapissa ajankohtaan nähden hieman tavanomaista vähemmin. Suurin lumensyvyys mitattiin Enontekiön Kaaresuvannossa 12.–14. päivä, 25 senttiä.
Auringonpaistetunteja kertyi maan eteläosaan 100–140 tuntia ja pohjoiseen 70–95 tuntia. Aurinko paistoi suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista enemmän. Sodankylän Tähtelässä auringonpaistetunteja oli 95, mikä on lähes 40 tuntia enemmän pitkän ajan keskiarvoon nähden. Näin paljon Sodankylässä paistaa aurinko harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Arktinen merijää kutistui syyskuussa vuosikymmenelle tyypilliseen laajuuteen31.10.2024 08:21:32 EET | Tiedote
Vuonna 2024 arktisen merijään laajuus oli pienimillään 11. syyskuuta, jolloin jään peittämä ala oli 4,28 miljoonaa neliökilometriä. Laajuus on kuudenneksi pienin mittaushistoriassa ja lähes sama kuin viime vuoden syyskuussa.
Lumisateet heikentävät ajokeliä loppuviikosta30.10.2024 13:42:22 EET | Tiedote
Talvisempiin ajokeleihin on syytä varautua lähipäivinä maan keskiosassa ja paikoin myös etelässä.
Korjattu tiedote: Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä oli vuonna 2023 ennätyksellisen korkea28.10.2024 12:28:45 EET | Tiedote
Vuonna 2023 mitatut ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat korkeampia kuin koskaan aiemmin mittaushistorian aikana. Hiilidioksidin pitoisuus on kasvanut yli kymmenen prosenttia vain kahdessa vuosikymmenessä. Tiedot selviävät Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n julkaisemasta koosteesta.
Hyviä uutisia ilmanlaadusta: elohopeapitoisuudet ovat laskeneet Suomessa ja koko pohjoisella pallonpuoliskolla18.10.2024 16:22:54 EEST | Tiedote
Ilmakehän elohopeapitoisuudet ovat laskeneet pohjoisella pallonpuoliskolla jopa kymmenen prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Elohopean väheneminen on hyvä uutinen, mutta herättää samalla kysymyksiä siitä, miksi globaalit päästötiedot kertovat päinvastaista.
Viime yönä koettiin auringonpilkkujakson toiseksi voimakkain aurinkomyrsky11.10.2024 14:45:04 EEST | Tiedote
Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta alkanut geomagneettinen myrsky jäi hieman heikommaksi kuin toukokuinen äitienpäivän myrsky. Tällä kertaa revontulet piileksivät Suomessa enimmäkseen pilvien takana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme