Lokakuu oli koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, paikoin harvinaisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin nollasta asteesta lounaissaariston noin +10 asteeseen.
Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin nollasta asteesta lounaissaariston noin +10 asteeseen. Lokakuu oli koko maassa 1…2,5 astetta vertailukauden 1991‒2020 keskiarvoja lämpimämpi.
Monilla Suomenlahdella sijaitsevilla havaintoasemilla lokakuun keskilämpötila oli aseman mittaushistorian lämpimin. Suomenlahden korkeat ilman lämpötilat selittyvät sillä, että merivesi on ollut lokakuussa hyvin lämmintä. Pintavesien lämpötilat olivat noin 2 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia.
Kuukauden ylin lämpötila, 15,9 astetta, mitattiin lokakuun 11. päivä Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, -15,1 astetta, mitattiin lokakuun 31. päivänä Sodankylän Vuotson havaintoasemalla.
Sateisinta oli Pohjanlahden rannikolla. Eniten lokakuussa satoi alustavien tietojen mukaan Merikarvian Tuorilassa, jossa satoi 117,3 millimetriä. Vähiten satoi Mikkelin Pitkäahon havaintoasemalla, 23 millimetriä. Lokakuun sademäärä oli idässä ja etelässä osittain tavanomaista pienempi, länsirannikolla ja Länsi-Lapissa tavanomaista suurempi. Suurin vuorokausikohtainen sademäärä mitattiin Siuntion Sjundbyn havaintoasemalla 9. lokakuuta, 58,4 millimetriä.
Aurinkoa koko maahan ja lunta pohjoiseen
Lokakuun alussa lunta oli paikoin vain Pohjois-Lapissa. Kuun alkupuoliskolla lumipeite käväisi Kainuusta Koillismaan yli Lappiin yltävällä alueella, jossa lunta oli jälleen kuun viimeisinä päivinä. Lunta oli Lapissa ajankohtaan nähden hieman tavanomaista vähemmin. Suurin lumensyvyys mitattiin Enontekiön Kaaresuvannossa 12.–14. päivä, 25 senttiä.
Auringonpaistetunteja kertyi maan eteläosaan 100–140 tuntia ja pohjoiseen 70–95 tuntia. Aurinko paistoi suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista enemmän. Sodankylän Tähtelässä auringonpaistetunteja oli 95, mikä on lähes 40 tuntia enemmän pitkän ajan keskiarvoon nähden. Näin paljon Sodankylässä paistaa aurinko harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Jari-myrskyn tuulet ja tykkylumi aiheuttivat vahinkoja suuressa osassa maata22.11.2024 14:29:39 EET | Tiedote
Keskiviikosta 20.11. alkaen Suomessa vaikuttanut myrskymatalapaine aiheutti runsaasti pelastustoimen tehtäviä sekä sähkökatkoja maan eteläosasta Pohjois-Pohjanmaalle asti.
Lumimyrsky saapuu Suomeen etelästä keskiviikkona – vaikutuksia jo aamuliikenteessä19.11.2024 16:10:38 EET | Tiedote
Ajokeli muuttuu jo keskiviikkoaamuna huonoksi etelästä alkaen. Samalla tuuli voimistuu niin merellä kuin maalla. Vaikutuksia on odotettavissa laajalti.
Lumipyry muuttaa ajokelin erittäin huonoksi keskiviikkoillasta alkaen18.11.2024 14:00:09 EET | Tiedote
Hankala ajokeli haittaa laajalti erityisesti torstain aamuliikennettä.
Itämeren rannikkoalueet voivat olla ilmakehän hiilidioksidin lähde13.11.2024 09:10:00 EET | Tiedote
Viiden vuoden ajan kerätyt havainnot Utön tutkimusasemalla osoittavat, että meri saaren ympärillä on hiilidioksidin lähde. Tutkimuksen tulokset auttavat arvioimaan Itämeren hiilitasetta ja päästöjen vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikutuksia.
Laivaliikenteen ilmapäästöt voidaan arvioida menetelmällä, joka hyödyntää tietoja laivasta ja olosuhteista12.11.2024 09:06:00 EET | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Heikkilä tutki väitöstyössään laivaliikenteen ilmapäästöjen mallintamista menetelmällä, jossa hyödynnetään tietoja laivasta ja vallitsevista olosuhteista. Tulokset auttavat arvioimaan entistä tarkemmin laivaliikenteen päästöjä ja ihmisten altistumista ilmansaasteille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme