Lokakuu oli koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, paikoin harvinaisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin nollasta asteesta lounaissaariston noin +10 asteeseen.
Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin nollasta asteesta lounaissaariston noin +10 asteeseen. Lokakuu oli koko maassa 1…2,5 astetta vertailukauden 1991‒2020 keskiarvoja lämpimämpi.
Monilla Suomenlahdella sijaitsevilla havaintoasemilla lokakuun keskilämpötila oli aseman mittaushistorian lämpimin. Suomenlahden korkeat ilman lämpötilat selittyvät sillä, että merivesi on ollut lokakuussa hyvin lämmintä. Pintavesien lämpötilat olivat noin 2 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia.
Kuukauden ylin lämpötila, 15,9 astetta, mitattiin lokakuun 11. päivä Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, -15,1 astetta, mitattiin lokakuun 31. päivänä Sodankylän Vuotson havaintoasemalla.
Sateisinta oli Pohjanlahden rannikolla. Eniten lokakuussa satoi alustavien tietojen mukaan Merikarvian Tuorilassa, jossa satoi 117,3 millimetriä. Vähiten satoi Mikkelin Pitkäahon havaintoasemalla, 23 millimetriä. Lokakuun sademäärä oli idässä ja etelässä osittain tavanomaista pienempi, länsirannikolla ja Länsi-Lapissa tavanomaista suurempi. Suurin vuorokausikohtainen sademäärä mitattiin Siuntion Sjundbyn havaintoasemalla 9. lokakuuta, 58,4 millimetriä.
Aurinkoa koko maahan ja lunta pohjoiseen
Lokakuun alussa lunta oli paikoin vain Pohjois-Lapissa. Kuun alkupuoliskolla lumipeite käväisi Kainuusta Koillismaan yli Lappiin yltävällä alueella, jossa lunta oli jälleen kuun viimeisinä päivinä. Lunta oli Lapissa ajankohtaan nähden hieman tavanomaista vähemmin. Suurin lumensyvyys mitattiin Enontekiön Kaaresuvannossa 12.–14. päivä, 25 senttiä.
Auringonpaistetunteja kertyi maan eteläosaan 100–140 tuntia ja pohjoiseen 70–95 tuntia. Aurinko paistoi suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista enemmän. Sodankylän Tähtelässä auringonpaistetunteja oli 95, mikä on lähes 40 tuntia enemmän pitkän ajan keskiarvoon nähden. Näin paljon Sodankylässä paistaa aurinko harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Pääsiäisen sää vaihtelee poikkeuksellisen lämpimästä keskimääräisiin lämpötiloihin15.4.2025 13:49:06 EEST | Tiedote
Sään ennustettavuus on tavallista huonompi maan etelä- ja keskiosassa hitaasti liikkuvan rintamavyöhykkeen takia.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyivät voimakkaasti Euroopassa vuonna 202415.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan säätä leimasivat viime vuonna ennätyslämpötilat, rankkasateet ja laajat tulvat. Tuore raportti osoittaa, kuinka nopeasti ilmastonmuutos vaikuttaa Eurooppaan.
Kutsu medialle: Tervetuloa tutustumaan Ilmatieteen laitoksen uuteen säätutkaan Saariselälle10.4.2025 11:41:00 EEST | Kutsu
Ilmatieteen laitoksen kahdestoista säätutka otettiin käyttöön Saariselän Kaunispäällä maaliskuussa 2025. Uusi tutka parantaa sääpalvelua etenkin Pohjois-Suomessa, mutta hyötyjä on koko maan sääennusteille.
Lumipyry vaarana liikenteessä torstaina ja perjantaina9.4.2025 16:20:48 EEST | Tiedote
Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi maan länsiosassa torstaina, ja perjantaina lumisateet haittaavat liikennettä varsinkin idässä.
Maaliskuu oli Euroopassa kaikkien aikojen lämpimin, arktisen merijään laajuus ennätysalhaalla8.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan maaliskuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin maaliskuu. Arktisen merijään laajuus oli maaliskuussa koko satelliittimittaushistorian pienin kyseiselle kuukaudelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme