Finländarna är väl förberedda för att ta emot meddelanden från myndigheterna digitalt
Finland håller stegvis på att övergå till att prioritera digitala tjänster i myndighetsärenden. I första hand syns ändringen i formen i vilken myndigheternas handlingar, såsom beslut och andra viktiga delgivningar, skickas. För närvarande postas breven i regel i pappersform om personen inte har tagit i bruk Suomi.fi-meddelanden eller på annat sätt gett sitt samtycke till att ta emot digitala meddelanden. I framtiden kommer de som använder den offentliga förvaltningens digitala tjänster också i första hand att få brev som gäller deras ärenden i digital form, och inget separat samtycke efterfrågas längre.

Ändringen gäller inte personer som inte använder myndigheternas digitala tjänster. Ändringen gäller inte heller personer som inte har lämplig utrustning eller nätanslutning eller annars möjlighet att ta emot digitala brev. Vid sidan av de elektroniska kanalerna finns det fortfarande andra sätt att uträtta ärenden hos myndigheterna.
Finansministeriet bereder som bäst ändringar i lagstiftningen i enlighet med statsminister Petteri Orpos regeringsprogram. Enligt en preliminär bedömning skulle man övergå till att prioritera digitala myndighetsmeddelanden i början av 2026.
Genom att övergå till digitalisering är det möjligt att på ett säkert sätt förbättra kundernas tjänster så att de i högre grad blir oberoende av tid och plats. Genom ändringen är det också möjligt att uppnå betydande besparingar för den offentliga ekonomin när en betydande mängd pappersbrev slopas för dem som redan i övrigt använder myndigheternas digitala tjänster. För närvarande tar över 1,4 miljoner finländare emot digital myndighetspost i Suomi.fi-meddelanden. I och med ändringen går sammanlagt nästan 3 miljoner nya användare över från pappersbrev till digitala brev: cirka 2 miljoner personer under pensionsåldern samt cirka 850 000 personer som överskridit pensionsåldern.
Vi har kompetens, erfarenhet och stödstrukturer
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har utrett medborgarnas beredskap att övergå till att ta emot viktiga meddelanden från myndigheter digitalt. Beredskapen har utretts genom telefonenkäter och intervjuer som genomfördes 2023 och 2024 samt i synnerhet genom möten med intressentgrupper för aktörer i sårbar ställning. Resultaten har varit uppmuntrande.
Finländarnas beredskap att ta emot myndighetspost digitalt enligt principen om ett enda serviceställe är god:
- 86 % av finländarna i åldern 18–89 år är helt eller delvis självständiga i digitala frågor. Antalet är högre än i Danmark, där man redan för cirka 10 år sedan har övergått till att prioritera digital myndighetskommunikation.
- Myndigheternas digitala tjänster används flitigt. Nio av tio finländare i åldern 18–89 använder myndigheternas digitala tjänster minst några gånger om året.
- 75 % av finländarna är beredda att gå över till att ta emot digitala myndighetsmeddelanden eller åtminstone pröva på att ta emot meddelanden digitalt.
De positiva sidorna med digitala myndighetsmeddelanden är i synnerhet snabbhet, enkelhet, tillgänglighet och informationssäkerhet.
Finlands utgångspunkter för övergången till digital myndighetskommunikation är goda jämfört med många andra länder även med tanke på det stöd som erbjuds. I Finland erbjuder myndigheterna digitalt stöd i sina egna tjänster. Dessutom erbjuds till exempel digitalt stöd på en mer allmän nivå av många kommunala punkter för samservice, av bibliotek, tredje sektorn och av företag . Medborgarna är också beredda att hjälpa varandra i digitala ärenden. 54 procent av finländarna ger sina närstående hjälp eller råd i digitala ärenden minst en gång i månaden, 82 procent åtminstone ibland.
Arbetet för att beakta specialgrupper fortsätter
Den kundorienterade utvecklingen av Suomi.fi-meddelanden fortsätter aktivt redan innan ändringen träder i kraft. Vid uppbyggnaden av tjänsten och det stöd som ordnas för den strävar man efter att särskilt beakta de grupper för vilka det till exempel på grund av begränsad kompetens, möjligheterna att använda enheter eller på grund av hälsotillståndet kan bli utmanande att använda tjänsten. Som en del av utvecklingsarbetet planerar man också hur en person kan återgå till att använda papperspost om det finns risk för att personens ärendehantering förhindras eller försvåras för mycket i och med emottagandet av digitala meddelanden.
Nyckelord
Kontakter
Annette Hotariledande sakkunnigDigi- ja väestötietovirasto / Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Tel:0295535028annette.hotari@dvv.fiHenriikka EloluotospecialsakkunnigDigi- ja väestötietovirasto / Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Tel:0295 535 124henriikka.eloluoto@dvv.fiBilder

Länkar
Vad är det frågan om?
Enligt statsminister Petteri Orpos regeringsprogram ska Finland stegvis övergå till att prioritera digitala tjänster i myndighetsärenden. Detta förutsätter att lagstiftningen ändras så att digital myndighetskommunikation blir den primära kanalen för dem som har möjlighet till det.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas projekt Prioritera digitalt förverkligar målet i statsminister Orpos regeringsprogram att minska mängden papperspost som myndigheterna skickar. Projektet är en del av finansministeriets Program för att prioritera digitala myndighetstjänster.
I och med kommande lagändringar kommer medborgare som uträttar ärenden digitalt i första hand att få myndighetspost digitalt. De medborgare som inte kan uträtta ärenden digitalt får även i framtiden myndigheternas meddelanden som papperspost, om de inte själva beslutar något annat. Mottagningen av elektroniska meddelanden kan avslutas med en egen anmälan, varefter myndighetsmeddelanden skickas till personen i fråga igen per papperspost.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Viktig påminnelse till röstberättigade: Cirka 1,5 miljoner har fått en elektronisk notifikation om sin rösträtt i välfärdsområdes- och kommunalvalet2.4.2025 08:33:00 EEST | Pressmeddelande
Cirka 1,5 miljoner röstberättigade har i år fått en notifikation om sin rösträtt i välfärdsområdes- och kommunalvalet i elektronisk form. Alla röstberättigade som använder Suomi.fi-meddelanden har fått notifikationen i elektronisk form.
Tärkeä muistutus äänioikeutetuille: Noin 1,5 miljoonaa on saanut ilmoituksen äänioikeudestaan alue- ja kuntavaaleissa sähköisesti2.4.2025 08:33:00 EEST | Tiedote
Noin 1,5 miljoonaa äänioikeutettua on saanut tänä vuonna ilmoituksen äänioikeudestaan alue- ja kuntavaaleissa sähköisessä muodossa. Ilmoitus on tullut sähköisenä kaikille niille äänioikeutetuille, joilla on käytössä Suomi.fi-viestit.
Important reminder for voters: About 1.5 million have been notified of their eligibility to vote in the upcoming county and municipal elections electronically2.4.2025 08:33:00 EEST | Press release
About 1.5 million eligible voters have received notification of their right to vote in this year's county and municipal elections in electronic form. The polling card has been sent electronically to all those entitled to vote who use Suomi.fi Messages.
Digihumaus-rapporten 2025: en osäker värld behöver tillförlitlig digital infrastruktur1.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har idag publicerat Digihumaus-rapporten, i vilken det betonas hur digitaliseringen kan stöda samhället i de allt mer komplexa och osäkra förhållandena som råder. Rapporten är en analys av hur den digitala infrastrukturen kan fungera som en stöttepelare för stabilitet – och vilka risker systemens ömsesidiga beroende medför.
Digihumaus-raportti 2025: epävarma maailma tarvitsee luotettavaa digi-infrastruktuuria1.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on tänään julkaissut Digihumaus-raportin, jossa korostuu se, kuinka digitalisaatio voi tukea yhteiskuntaa yhä kompleksisemmissa ja epävarmemmissa olosuhteissa. Raportti on analyysi siitä, miten digitaalinen infrastruktuuri voi toimia vakauden tukipilarina – ja mitä riskejä järjestelmien keskinäisriippuvuus tuo mukanaan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum